Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Τι μάθαμε από την κρίση του 2012 και τον κίνδυνο του Grexit

Το ρίσκο αποχώρησης από το ευρώ ήταν ο βασικός παράγοντας που εκτίναξε το 2012 τις αποδόσεις των ισπανικών, ιταλικών και γαλλικών ομολόγων, σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ. Το «whatever it takes» του Ντράγκι και η αποκλιμάκωση.

ΕΚΤ: Τι μάθαμε από την κρίση του 2012 και τον κίνδυνο του Grexit

Ο κίνδυνος αποχώρησης μιας χώρας από το ευρώ ήταν η βασική αιτία για τη μεγάλη άνοδο των αποδόσεων στα ισπανικά, ιταλικά και γαλλικά ομόλογα το 2012, σύμφωνα με έρευνα που κυκλοφόρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη Δευτέρα.

Στην έρευνα, ο οικονομολόγος της ΕΚΤ, Roberto De Santis, υπολόγισε το ρίσκο αλλαγής νομίσματος χρησιμοποιώντας τα spreads των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) των τριών χωρών. Στη συνέχεια συνέκρινε το ρίσκο για κάθε χώρα με αυτό της Γερμανίας.

«Εστιάζοντας στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία και χρησιμοποιώντας τη Γερμανία ως βάση αναφοράς, το ρίσκο αλλαγής νομίσματος (redenomination risk) έφτασε για την Ιταλία και την Ισπανία στο ανώτερο επίπεδο λίγο πριν από την ομιλία του προέδρου Ντράγκι στις 26 Ιουλίου 2012» σημειώνει ο ερευνητής.

«Από εκείνο το σημείο άρχισε να υποχωρεί και από το τέλος του 2012 παραμένει σε ελεγχόμενα επίπεδα» γράφει ο ίδιος.

Στην ομιλία του το 2012, ο κ. Ντράγκι προέβη στην ιστορική δήλωση ότι «θα κάνει ό,τι χρειαστεί» για να κρατήσει ενωμένη την ευρωζώνη, δίνοντας το έναυσμα για ένα παρατεταμένο ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων.
Οι αγορές ισπανικών, ιταλικών και γαλλικών κρατικών ομολόγων ήταν αυτές που επηρεάστηκαν περισσότερο από τον κίνδυνο αλλαγής νομίσματος.

«Με βάση τους υπολογισμούς μας, τη στιγμή που είχε το μεγαλύτερο αντίκτυπο το πρώτο τρίμηνο του 2012, η ανάλυση των spreads των αποδόσεων δείχνει ότι περίπου το 30%, το 40% και το 50% των αντίστοιχων γαλλικών, ιταλικών και ισπανικών spreads θα μπορούσε να εξηγηθεί από το σοκ του ρίσκου αλλαγής νομίσματος» συμπεραίνει η έρευνα.

Μετά την ομιλία του Ντράγκι τον Ιούλιο του 2012, «η αντίληψη της αγοράς για το ρίσκο αλλαγής νομίσματος ήταν περίπου στο μηδέν για τη Γαλλία και κοντά στις είκοσι μονάδες βάσης για την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ ήταν σε υψηλότερα επίπεδο το πρώτο μισό του 2012» επισημαίνει ο κ. De Santis.

Όπως μεταδίδει η WSJ, η έρευνα δεν υπολογίζει τον κίνδυνο αλλαγής νομίσματος για την Ελλάδα. Τονίζει ωστόσο πως τα spreads των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν αισθητά όταν έγινε αντιληπτό στους επενδυτές ότι η χώρα θα έμενε στο ευρώ. «Το 2012, όταν η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε το πιστωτικό γεγονός, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έφτασε στο επίπεδο ρεκόρ του 40%. Όταν έγινε ξεκάθαρο στους επενδυτές ότι η Ελλάδα θα έμενε στο ευρώ, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου άρχισε να υποχωρεί σταθερά, φτάνοντας στο 5% το καλοκαίρι του 2014».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v