Προσφορά 15,6 δισ. ευρώ έδωσε η Nokia για την πλήρη εξαγορά της Alcatel-Lucent στοχεύοντας στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ομίλου που θα μπορεί να ανταγωνιστεί τη σουηδική Ericsson και την κινεζική Huawei στον κλάδο του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Η φιλανδική εταιρεία δήλωσε ότι η προσφορά της ανέρχεται σε 0,55 νέες μετοχές της Nokia για κάθε μετοχή της Alcatel, που αντιστοιχεί σε 4,27 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή σε premium 27% από το μέσο όρο της μετοχής του γαλλικού ομίλου το τελευταίο τρίμηνο.
Στο τιμόνι θα παραμείνουν ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της Nokia, ενώ οι μέτοχοί της θα έχουν το 66,5% του νεοσύστατου ομίλου του οποίου η έδρα θα είναι στο Ελσίνκι.
Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους με τις δύο εταιρείες να στοχεύουν σε μείωση του κόστους από συνέργειες της τάξεως των 900 εκατ. ευρώ μέχρι το 2019. Όπως αναφέρουν οι δύο εταιρείες με κοινή ανακοίνωσή τους, η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ομίλου τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού αξίας που θα ξεπερνά τα 40 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η φινλανδική εταιρεία βολιδοσκοπεί τις ασύρματες δραστηριότητες της Alcatel-Lucent.«Η επίτευξη συμφωνίας θα ενίσχυε σημαντικά το μερίδιο αγοράς της Nokia στον κλάδο των υποδομών ασύρματης τεχνολογίας, από τον οποίο η Alcatel είχε τον προηγούμενο χρόνο έσοδα της τάξεως των 5 δισ. δολ.» σχολιάζουν οι Financial Times. Η Nokia ανταγωνίζεται την κινεζική Huawei και τη σουηδική Ericsson για την εξασφάλιση των συμβολαίων ασύρματου εξοπλισμού νέας γενιάς προς τους διαχειριστές δικτύων. Όπως αναφέρει η πηγή των Financial Times, το deal της Nokia με την Alcatel έχει στρατηγική σημασία καθώς έτσι θα μπορέσει η φινλανδική εταιρεία να στηρίξει τις βασικές της δραστηριότητες.
Η αντίδραση των αγορών πάντως δεν ήταν τόσο θετική. Η μετοχή της Nokia έκλεισε χθες με πτώση 3,6% ενώ της Alcatel κατέγραψε άλμα 16%. Όλοι άλλωστε θυμούνται τον αποτυχημένο γάμο της Nokia με τη Siemens, αλλά και πόσο δύσκολο ήταν να ολοκληρωθεί η συγχώνευση της Alcatel με τη Lucent.
«Είναι τρελό να προχωρήσει σε συγχώνευση με την Alcatel… Η εταιρεία είναι και θα είναι ένα χάλι, ενώ θα έχει να κάνει και με τη γαλλική κυβέρνηση» σχολιάζει ο Juha-Pekka Helminen, διευθυντής στρατηγικής της Nokia. Πάντως ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στήριξε τη συγχώνευση λέγοντας: «Είναι μία καλή κίνηση για την Alcatel-Lucent γιατί είναι μία κίνηση προς το μέλλον».