ΔΝΤ: Προειδοποιεί για άνιση παγκόσμια ανάκαμψη

Η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με 3,5% το 2015, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ. Ευνοϊκό για Ευρώπη και Ιαπωνία το ισχυρό δολάριο. Στο 1,5% αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της ευρωζώνης. Ισχυρή ώθηση από τις χαμηλότερες τιμές στο αργό. Η Ινδία θα ξεπεράσει την Κίνα με ανάπτυξη 7,5%.

ΔΝΤ: Προειδοποιεί για άνιση παγκόσμια ανάκαμψη

Το Ταμείο διατήρησε σταθερές τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, προειδοποιώντας παράλληλα πως η ανάκαμψη παραμένει «μέτρια και άνιση» και είναι αντιμέτωπη με κινδύνους και ρίσκα που πηγάζουν από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τη μεταβλητότητα των αγορών.

Ειδικότερα, ο οργανισμός με έδρα την Ουάσιγκτον διατήρησε στην έκθεσή του για το παγκόσμιο οικονομικό outlook την πρόβλεψη πως η οικονομία διεθνώς θα αναπτυχθεί με 3,5% το 2015. Για το 2016 αναβάθμισε οριακά την πρόβλεψη στο 3,8% από 3,7% προηγουμένως.

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ δείχνουν μια απόκλιση μεταξύ των οικονομικών προοπτικών των μεγάλων και ανεπτυγμένων οικονομιών, κυρίως λόγω των επιπτώσεων από την πτώση της τιμής του αργού και τις συναλλαγματικές μεταβολές.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ η άνοδος του δολαρίου θα στηρίξει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και στην Ιαπωνία, ενώ θα περιορίσει σε ένα βαθμό την ανάκαμψη της αμερικάνικης οικονομίας.

Το ΔΝΤ μείωσε κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικάνικης οικονομίας το 2015, στο 3,1% από 3,6%. Για το 2016 αναμένει ανάπτυξη 3,1% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 3,3%.

Υψηλότερα αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2015, στο 1,5% από 1,2%. Για το 2016 προβλέπει ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 1,6% από 1,4% που ανέμενε τον Ιανουάριο.

Η Ιαπωνία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1% το 2015 και 1,2% το 2016.

Η επιβράδυνση της Κίνας θα συνεχιστεί, με την οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμό 6,8% φέτος και 6,3% την επόμενη χρονιά, αρκετά κάτω από την Ινδία που θα αναπτυχθεί με 7,5%.

Ωθηση από τη βουτιά στο αργό

Οι αναλυτές του Ταμείου σημείωσαν στην έκθεση πως η παγκόσμια οικονομία θα επωφεληθεί την επόμενη διετία από τις χαμηλότερες τιμές στην ενέργεια.

Ειδικότερα, οι χαμηλότερες τιμές στην ενέργεια εκτιμάται ότι θα αυξήσουν το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 0,5% με 1% το 2016

Η τιμή του αργού πετρελαίου προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 64 δολάρια το βαρέλι το 2017 από 51 δολάρια φέτος.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v