Νέα έκκληση για πιο στενή παρακολούθηση του σκιώδους τραπεζικού συστήματος απηύθυνε την Τετάρτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην έκθεση του για την σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
«Οι ενδείξεις καλούν για μια καλύτερη εποπτεία των κινδύνων σε επίπεδο θεσμών» σημειώνεται στην έκθεση. «Αυτή την στιγμή, η εποπτεία εστιάζει στην προστασία των επενδυτών και στην διαφάνεια και οι ρυθμιστικές αρχές κάνουν λίγους ελέγχους στις περισσότερες χώρες» αναφέρει το Ταμείο.
Όπως επισημαίνει η WSJ, στο απόγειο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο αύξησαν την εποπτεία στο παραδοσιακό τραπεζικό τομέα, αυξάνοντας την ασφάλεια ενός μέρους του χρηματοοικονομικού τομέα. Αλλά έκτοτε οι κίνδυνοι έχουν μετακινηθεί στον τομέα της σκιώδους τραπεζικής. Ο τομέας, ο οποίος περιλαμβάνει τα αμοιβαία κεφάλαια, τα ETF, τα hedge funds και άλλους θεσμικούς επενδυτές, έχει διογκωθεί μετά την κρίση και σήμερα έχει ενεργητικό πάνω από 75 τρισ. δολάρια.
Το ΔΝΤ έχει αναγνωρίσει μια σειρά από ρίσκα στα οποία οι ρυθμιστικές αρχές και οι επενδυτές πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη σημασία.
Ενας μικρός αριθμός θεσμικών επενδυτών διαχειρίζεται ένα μεγάλο αριθμό στοιχείων ενεργητικού. Αυτό σημαίνει πως οποιαδήποτε αλλαγή στις εκτιμήσεις για τα επιτόκια ή την παγκόσμια οικονομία μπορεί να προκαλέσει κύματα αναταραχής στις αγορές, καθώς οι επενδυτές αυτοί θα μπαίνουν ή θα βγαίνουν από μετοχές, ομόλογα ή νομίσματα.
«Αν τα funds αυξάνουν την μεταβλητότητα των εισροών και εκροών κεφαλαίου στις αναδυόμενες αγορές ή αυξάνουν την πιθανότητα μετάστασης, οι εν λόγω οικονομίες θα υποστούν σημαντικές επιπτώσεις» προειδοποιεί το ΔΝΤ.
Αν οι επενδυτές σπεύσουν να βγουν μαζικά από μια αγορά, λειτουργώντας ως αγέλη, οι τιμές των στοιχείων ενεργητικού μπορεί να βουτήξουν και οι αγορές να αντιμετωπίσουν χρηματοδοτικά προβλήματα. «Δεν μπορεί να λάβει κανείς ως δεδομένο πως θα υπάρχει ρευστότητα όταν είναι υπό πίεση οι αγορές» υποστήριξε ο οικονομικός σύμβουλος του ΔΝΤ, Jone Vinals.