Έντονο προβληματισμό προκαλούν τα τελευταία στοιχεία για την ιαπωνική οικονομία και για την αποδοτικότητα των πολύκροτων Αμπενομικών, δηλαδή της σαρωτικής επέκτασης σε νομισματική και δημοσιονομική πολιτική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός Σίνσο Άμπε για να βγάλει την χώρα από τη δίνη του αποπληθωρισμού.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε για έβδομο συνεχή μήνα το Φεβρουάριο, αγγίζοντας το 2% από 2,2% τον προηγούμενο μήνα και ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη υποχώρηση στο 2,1%. Είναι η πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια που ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία δεν ενισχύεται, εξέλιξη που απογοητεύει σημαντικά τις αγορές αλλά και την κυβέρνηση. Ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε κατά 0,2%. Εάν εξαιρεθεί ο αντίκτυπος της αύξησης στη φορολογία επί των λιανικών πωλήσεων που επιβλήθηκε τον Απρίλιο, είναι ο δείκτης τιμών καταναλωτή είναι αμετάβλητος και είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο από το Μάιο του 2013. Παράλληλα, ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί την ενέργεια, βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος και συγκεκριμένα, στο -0,2%.
Επίσης, οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 11ο συνεχή μήνα τον Φεβρουάριο, ενώ οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν λιγότερο από όσο αναμενόταν, δηλαδή κατά 0,7% έναντι πρόβλεψης στο 0,9%.
«Πιστεύω πως με τα στοιχεία αυτά διατηρούνται οι πιέσεις στην Τράπεζα της Ιαπωνίας να κρατήσει το πόδι στο γκάζι» εξηγεί ο Joe Zidle, της Richard Bernstein Advisors. Αρκετοί αναλυτές άλλωστε, μεταξύ των οποίων και εκείνοι της Goldman Sachs εκτιμούν πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Ιαπωνίας σύντομα θα βρεθεί σε αρνητικό έδαφος.