H Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτουν επί τάπητος την ενίσχυση των εμπορικών τους δεσμών με διεύρυνση της τελωνειακής τους ένωσης που υπάρχει εδώ και δύο δεκαετίες. Ανώτατοι αξιωματούχοι και των δύο πλευρών που μίλησαν στους Financial Times δηλώνουν πως και τα δύο μέρη συμφώνησαν να εξετάσουν πώς θα επεκταθεί η μεταξύ τους τελωνειακή ένωση σε τομείς όπως ο κλάδος υπηρεσιών, τα αγροτικά προϊόντα και οι προμήθειες του δημοσίου.
Σημειώνεται πως μέχρι πρότινος η Άγκυρα αντιδρούσε υποστηρίζοντας ότι μία τέτοια εμπορική συμφωνία προϋποθέτει πλήρη ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. «Είμαστε ανοιχτοί για αυτά τα θέματα πλέον. Δεν ήμασταν πριν» δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος και συμπλήρωσε: «Και οι δύο πλευρές ακολουθούν πιο δημιουργική προσέγγιση».
Οι Financial Times σχολιάζουν πως «η πρωτοβουλία αυτή δείχνει ότι οι Βρυξέλλες και η Άγκυρα θεωρούν πως η σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. είναι πολύ σημαντική σε οικονομικούς και στρατηγικούς όρους» συμπληρώνοντας ωστόσο, πως δεν συμμερίζονται κατ’ανάγκην την ίδια εκτίμηση τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
«Δεν είναι πανάκεια, οι συζητήσεις για την τελωνειακή ένωση θα είναι δύσκολες, αλλά είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα» δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα "Φιλελεύθερος", η Κομισιόν ενημέρωσε τα κράτη-μέλη στις 13 Μαρτίου ότι αναμένεται η υποβολή έκθεσης, διά της οποίας θα υποδεικνύεται προς την Ε.Ε. και την Τουρκία η ανάγκη διαπραγμάτευσης ενός «νέου πλαισίου» τελωνειακής σύνδεσης, «γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτήματα, δεδομένης της άρνησης της Άγκυρας να εφαρμόσει την υφιστάμενη συμφωνία και το Συμπληρωματικό της Πρωτόκολλο και να ανοίξει τα λιμάνια της προς την Κυπριακή Δημοκρατία».
Οι ίδιες μάλιστα πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι η έκθεση που θα υποβληθεί συζητήθηκε σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών και στοχεύει σε δύο κατευθύνσεις:
1. Στην αναθεώρηση και στον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής σύνδεσης, περιλαμβανομένου και μηχανισμού επίλυσης διαφορών.
2. Στην επέκταση των διμερών εμπορικών σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας, μέσω συμφωνίας η οποία θα καλύπτει μεταξύ άλλων τις δημόσιες συμβάσεις, την παροχή υπηρεσιών και τα γεωργικά προϊόντα.
Αφετηρία των συζητήσεων αποτέλεσε το αίτημα της Άγκυρας να συμμετάσχει στη συμφωνία TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership), μεταξύ Ε.Ε.-ΗΠΑ. Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος, η κυβέρνηση Ερντογάν διατύπωσε προς τις Βρυξέλλες τον ισχυρισμό ότι εάν δεν διασφαλισθούν οι θέσεις της στη συμφωνία TTIP, τότε το Ακαθάριστο Εθνικού Προϊόν (ΑΕΠ) της Τουρκίας θα περιορισθεί σημαντικά.
Οι τόνοι ανέβηκαν όταν οι υπουργοί Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας επιστράτευσαν την τακτική των εκβιασμών, υποδεικνύοντας προς την Ε.Ε. ότι εάν δεν ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες της Άγκυρας, τότε θα προχωρήσει σε διακοπή της τελωνειακής της σύνδεσης με την Ε.Ε. Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Ερντογάν διαμήνυσε προς τις Βρυξέλλες ότι έχει συζητήσει το θέμα και με τους Τούρκους βιομηχάνους, οι οποίοι φέρονται να έχουν «πολύ ισχυρές απόψεις» και να θεωρούν σημαντική τη διασφάλιση των συμφερόντων της χώρας στη συμφωνία TTIP, μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ.
Το αίτημα για συμμετοχή της Άγκυρας στη συμφωνία Ε.Ε.-ΗΠΑ δεν γίνεται μεν αποδεκτό, αλλά την ίδια ώρα οι Βρυξέλλες επιχειρούν μέσω του νέου δρομολογούμενου πλαισίου της τελωνειακής ένωσης να καλύψουν πλήρως τις ανησυχίες της Άγκυρας, προσφέροντας γην και ύδωρ στην κυβέρνηση Ερντογάν.