Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το χρήμα εγκαταλείπει την ευρωζώνη!

Εκροές κεφαλαίων καταγράφονται στην ευρωζώνη. Γιατί πιέζεται η ισοτιμία, αλλά αντιστέκονται μετοχές και ομόλογα. Ο ρόλος της ΕΚΤ και η αλλαγή στρατηγικής από τις κεντρικές τράπεζες.

Το χρήμα εγκαταλείπει την ευρωζώνη!

Μεγάλη στροφή στην παγκόσμια ροή χρήματος παρατηρεί η Wall Street Journal. Αυτή η στροφή είναι που οδηγεί χαμηλότερα το ευρώ, ανεβάζει το δολάριο και αφήνει μικρότερες χώρες να παλεύουν με τις συνέπειες των αυξημένων εισροών. 

Ένα κύμα μετρητών εγκαταλείπει την ευρωζώνη, γράφει η εφημερίδα, καθώς οι αποδόσεις ασφαλών καταφυγίων είναι απειροελάχιστες (ή ακόμα και αρνητικές), και κατευθύνεται σε άλλα καταφύγια, όπως η Δανία και η Ελβετία.

Η ισοτιμία του ευρώ έπεσε 22% έναντι του δολαρίου σε λιγότερο από ένα χρόνο. Η ΕΚΤ κρατά χαμηλά τα επιτόκια και ξεκίνησε το QE, ενώ η Fed ετοιμάζεται να τα αυξήσει. Αυτός ο συνδυασμός παράλληλα με την απόφαση μεγάλων επενδυτών να μεταφέρουν ενεργητικό εκτός ευρώ είναι που οδηγεί στην έξοδο κεφαλαίων από την ευρωζώνη και όχι το στοίχημα κερδοσκόπων σε πτώση του ευρωπαϊκού νομίσματος, λένε επενδυτές.

«Είναι θέμα ροών κεφαλαίων», υποστηρίζει ο Roger Hallam, επικεφαλής επενδύσεων στην JP Morgan Asset Management που διαχειρίζεται 1,7 τρισ. δολάρια. Η εταιρεία στοιχημάτισε στην πτώση του ευρώ όλο το τελευταίο διάστημα και εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα υποχωρήσει ακόμα περισσότερο.

Από τη στιγμή που η ΕΚΤ εισήγαγε τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων τον περασμένο Ιούνιο, μετρητά φεύγουν από την Ευρώπη για να αγοραστούν ξένες μετοχές και ομόλογα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ. Εσχάτως αυτή η σταθερή ροή έχει μετατραπεί σε… χείμαρρο. Το τελευταίο τρίμηνο του 2014 οι καθαρές εκροές έφτασαν τα 124,4 δισ. ευρώ.

Το ευρώ έπεσε αλλά οι μετοχές της ευρωζώνης και τα ομόλογα έκαναν ράλι. Αυτό είναι αποτέλεσμα του QE, που ωθεί τους επενδυτές να αγοράσουν περισσότερο επικίνδυνο ενεργητικό, όπως μετοχές και ομόλογα, ενώ η ΕΚΤ μέσω των αγορών που κάνει στηρίζει την αγορά, παρότι κάποιοι επενδυτές φεύγουν εκτός ευρωζώνης.

Οι μεγαλύτερες συνέπειες χτυπούν μικρότερες χώρες που γειτονεύουν με την ευρωζώνη. Η κεντρική τράπεζα της Δανίας έκοψε τέσσερις φορές τα επιτόκια για να αποθαρρύνει τους επενδυτές από το να τοποθετηθούν στην κορόνα. Για να αποτρέψει την ανατίμηση τύπωσε τεράστιες ποσότητες χρήματος που πούλησε αγοράζοντας ευρώ.

Η Ελβετία που είχε κατακλυστεί από εισροές αναγκάστηκε να άρει το όριο για το ελβετικό φράγκο γεγονός που οδήγησε σε ράλι 40% για το νόμισμα σε μία μόλις μέρα.

Ούτε οι ΗΠΑ έχουν ανοσία. Η μαζική ζήτηση από Ευρωπαίους επενδυτές οδήγησε το δολάριο ψηλότερα και προκάλεσε ράλι στα αμερικανικά ομόλογα παρά τις προσδοκίες ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια. Ξένοι επενδυτές αύξησαν τις θέσεις τους σε αμερικανικά ομόλογα κατά 374,3 δισ. δολάρια το 2014.

Η αναμονή του QE πάντως έχει οδηγήσει τον Ιανουάριο σε αγορές ευρωπαϊκών μετοχών (καθαρές εισροές 29,8 δισ. ευρώ) και σε εκροές από τα ομόλογα. Στα τελευταία η ζήτηση από την ΕΚΤ συντηρεί τις τιμές.

Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί. Η Deutsche Bank προβλέπει πτώση του ευρώ στο 0,85 δολάριο ως το τέλος του 2017.

Η πτώση του ευρώ άλλωστε οδηγεί σε αλλαγή στρατηγικής τον μεγαλύτερο επενδυτή όλων: τις κεντρικές τράπεζες. Προ κρίσης η κεντρική τράπεζα της Κίνας αγόρασε τεράστιες ποσότητες δολαρίου για να κρατήσει την ισοτιμία της. Μετά την εισαγωγή του ευρώ άρχισε να αγοράζει ευρωπαϊκό νόμισμα εκτιμώντας ότι μπορεί να γίνει σημαντικός ανταγωνιστής ως αποθεματικό. Αυτή η στρατηγική βοήθησε στην άνοδο του ευρώ έως και το 1,6 δολ. το 2008.

Ωστόσο τώρα η στρατηγική αλλάζει…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v