Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody’s: Μην υποτιμάτε τις συνέπειες του Grexit

Η ευρωζώνη σχεδιάστηκε για να είναι αδιάσπαστη, επισημαίνει η Moody's. Τονίζει ότι πιθανή έξοδος της Ελλάδας θα έθετε ερωτήματα και θα προκαλούσε σημαντικές επιπτώσεις. Η ανανέωση της κρίσης χρέους θα ήταν αρνητική και για το πιστωτικό προφίλ της Γερμανίας.

Moody’s: Μην υποτιμάτε τις συνέπειες του Grexit

Σταθερό outlook για την ευρωζώνη, αλλά και για τη Γερμανία τηρεί ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s επισημαίνοντας ωστόσο, σε δύο διαφορετικές εκθέσεις, πως οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις προϋποθέτουν παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Οι αναλυτές της τονίζουν πως υπάρχουν πτωτικοί κίνδυνοι με σημαντικότερο, το Grexit που θα επηρεάσει σημαντικά την ευρωζώνη και το Βερολίνο.

Στην πρώτη της έκθεση, η Moody’s αναφέρει: «Ευρωζώνη: Γενικώς σταθερό outlook που αντικατοπτρίζει εξισορροπημένους κινδύνους – Προϋπόθεση όχι Grexit».  «Συνολικά βλέπουμε μόνο περιορισμένες πιθανότητες βελτίωσης της πιστοληπτικής αξιολόγησης στην ευρωζώνη από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ παραμένουν σημαντικοί πτωτικοί κίνδυνοι» δηλώνει η Kathrin Muehlbronner, αντιπρόεδρος της Moody’s που υπογράφει την έκθεση και συμπληρώνει:

«Το σε γενικές γραμμές σταθερό outlook για την ευρωζώνη αντικατοπτρίζει την πρόβλεψή μας για ήπια οικονομική ανάκαμψη φέτος όπως και για κάποια πρόοδο στη μείωση των ελλειμμάτων στους προϋπολογισμούς πολλών χωρών. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής βελτίωσης που αναμένεται φέτος οφείλεται στην ανάπτυξη και όχι σε ενεργά μέτρα πολιτικής. Το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται στις περισσότερες χώρες της περιοχής».

Οι πτωτικοί κίνδυνοι είναι σημαντικοί, σημειώνει η Moody's αναφέροντας ότι επικρατέστερος δεν είναι άλλος από τις εξελίξεις αναφορικά με την Ελλάδα. «Αν και η τρέχουσα διαμάχη μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της στην ευρωζώνη δεν έχει προκαλέσει κάποιο σημαντικό κίνδυνο μετάδοσης σε άλλα κράτη μέλη, η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη θα μπορούσε να επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις συνολικά για την ευρωζώνη και ειδικότερα για την περιφέρεια. Αυτό το σενάριο αναμφίβολα θα έθετε το ερώτημα για το τι πιέσεις μπορεί να προκληθούν σε άλλες χώρες να αποχωρήσουν από τη νομισματική ένωση, η οποία σχεδιάστηκε για να είναι αδιάσπαστη».

Οι υπόλοιποι πτωτικοί κίνδυνοι είναι η παρατεταμένη περίοδος χαμηλού πληθωρισμού και ανάπτυξης. «Αυτό το αποτέλεσμα οδηγεί σε συνεχή αύξηση του λόγου δημόσιου χρέους στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, χωρίς πρόβλεψη για σταθεροποίηση ούτε μέχρι το 2018».

Η δεύτερη έκθεση, που αφορά τη Γερμανία, κάνει λόγο για «μεγάλη, ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία που διατηρεί την αξιολόγηση ΑΑΑ». «Η ανανέωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, λόγω των ανησυχιών για έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση, θα ήταν αρνητική για το πιστωτικό προφίλ της Γερμανίας. Παρ' όλα αυτά, ο κίνδυνος μετάδοσης είναι χαμηλότερος από το 2012, λόγω των θεσμικών βελτιώσεων στην ευρωζώνη και στη στάση της ΕΚΤ.

Η άμεση έκθεση της Γερμανίας στο ενδεχόμενο Grexit θα ήταν διαχειρίσιμη, αλλά η αξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας θα επηρεαστεί αρνητικά σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν αυξημένες δυσκολίες μεγάλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία», αναφέρει η Moody’s.

Η Moody’s προβλέπει ότι η Γερμανία θα καταγράψει φέτος ρυθμό ανάπτυξης 1,5% λόγω των χαμηλών τιμών στο πετρέλαιο και του αδύναμου ευρώ. Επισημαίνει ωστόσο ότι το εργατικό δυναμικό της χώρας λιγοστεύει με τη γήρανση του πληθυσμού και τονίζει πως αυτοί οι παράγοντες μπορεί να υπονομεύσουν τη μελλοντική ανταγωνιστικότητα και τη δημοσιονομική θέση της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v