Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Γιατί «κράτησε αποστάσεις» από την Αθήνα στο Eurogroup

Ο υπουργός Οικονομικών επέλεξε να μη βάλει (και) την Κύπρο στο... κεντρικό σημείο του κάδρου των «κακών παιδιών» της ευρωζώνης. Γιατί η Μεγαλόνησος έχει σήμερα περισσότερο ανάγκη από ποτέ τη θετική γνώμη των αγορών.

Κύπρος: Γιατί «κράτησε αποστάσεις» από την Αθήνα στο Eurogroup

Σαφείς αποστάσεις κράτησε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών  Χάρης Γεωργιάδης από τις ελληνικές θέσεις όπως αυτές διατυπώθηκαν στο Eurogroup της Δευτέρας και αυτό για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί οποιαδήποτε εναντίωση της Μεγαλονήσου δεν ήταν σε θέση να αλλάξει τις ισορροπίες και την τελική απόφαση των Ευρωπαίων και, δεύτερον, γιατί δεν θέλησε να τοποθετήσει (και) την Κύπρο στο... κεντρικό σημείο του κάδρου των «κακών παιδιών» της ευρωζώνης.

Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η δήλωση του κ. Γεωργιάδη πως δεν... γνωρίζει ποιο ήταν το αίτημα των ελληνικών αρχών που θα έπρεπε να στηρίξει η Κύπρος. Η στάση του βέβαια κάθε άλλο παρά απαρατήρητη πέρασε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τον κ. Γιώργο Λιλλήκα να καλεί τον κ. Γεωργιάδη να πάψει να μεταφέρει τη γερμανική ρητορική και επιχειρηματολογία και τον κ. Νικόλα Παπαδόπουλο να αποκαλεί τον κ. Γεωργιάδη «απλό κλητήρα της τρόικας», καλώντας τον να διεκδικήσει τη βελτίωση του κυπριακού προγράμματος.

Η αλήθεια είναι πως το Eurogroup επέλεξε να αναφερθεί με πολύ θετικό τρόπο στην πρόοδο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας -χώρες που είχαν και αυτές ενταχθεί σε καθεστώς μνημονίου, αλλά εξήλθαν από αυτό- προκειμένου να ασκηθούν εντονότερες πολιτικές πιέσεις σε Ελλάδα και Κύπρο, που ως ένα βαθμό θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «εξαιρέσεις μιας επιτυχημένης μνημονιακής συνταγής».

Βέβαια, οι σχέσεις μεταξύ Eurogroup και Κύπρου περιορίζονται κυρίως σε ένα σημείο και ειδικότερα στην εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών. Ειδικότερα μάλιστα, η όλη εκκρεμότητα δεν οφείλεται στη θέση της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη, αλλά στο γεγονός πως αυτή δεν διαθέτει τη δεδηλωμένη στην κυπριακή Βουλή, οπότε η αντίδραση της αντιπολίτευσης μπλοκάρει την εφαρμογή του νόμου.

Όπως είναι γνωστό, η τρόικα έχει αρνηθεί εξαιτίας του συγκεκριμένου ζητήματος τη θετική αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος και την εκταμίευση της σχετικής δόσης. Επιπλέον στο Eurogroup της Δευτέρας, οι Ευρωπαίοι έδειξαν κίτρινη κάρτα στην Κύπρο, με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί να δηλώνει πως «πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς καθυστέρηση η σχετική νομοθεσία στο ζήτημα των ενυπόθηκων ακινήτων και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την κυπριακή οικονομία».

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η κυπριακή κυβέρνηση -σύμφωνα με παράγοντες της τοπικής αγοράς- φαίνεται να θεώρησε πως δεν θα έπρεπε να μπει στο κάδρο του προβλήματος μαζί με την Ελλάδα, καθώς κάτι τέτοιο θα επιδείνωνε την εικόνα της χώρας στις αγορές, χωρίς παράλληλα να βοηθούσε την Ελλάδα.

«Η Κύπρος χρειάζεται αυτή την περίοδο το καλό κλίμα όσο ποτέ άλλοτε. Θέλει όσο το δυνατόν χαμηλές αποδόσεις στα ομόλογά της προκειμένου να μπορέσει να βγει στις αγορές ομολόγων, καίγεται για την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό, ενώ φυσικά ενδιαφέρεται και για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» δήλωσε στο Euro2day.gr παράγοντας της τοπικής αγοράς.

Η κυβέρνηση θέλει όλα αυτά ώστε η πραγματική οικονομία να αρχίσει να ανακάμπτει και δεν είναι τυχαία η κοινή παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας και των τραπεζών με αποτέλεσμα την ταυτόχρονη μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα τόσο στα καταθετικά, όσο και στα δανειστικά επιτόκια.

Υπέρ μάλιστα του νόμου για τις εκποιήσεις έχουν ταχθεί και οι τράπεζες, καθώς πιστεύουν πως το μέχρι τώρα νομοθετικό κώλυμα προστατεύει μόνο τους μεγάλους και ισχυρούς δανειολήπτες και όχι τους μικρούς και ανίσχυρους.

Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η θέση μεγαλοστελέχους της Τράπεζας Κύπρου πως «τα στοιχεία σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογούν τις αστείες αναφορές σε μαζικές εκποιήσεις, συμπληρώνοντας πως κάτι τέτοιο δεν συμφέρει τις τράπεζες και πως ήδη στην Τράπεζα Κύπρου έχει π.χ. αναδιαρθρωθεί το 51% των στεγαστικών μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχονται από ανέργους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v