Ρωσία: Αναχρηματοδότηση δανείων επιχειρήσεων σε συνάλλαγμα

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα αναχρηματοδοτήσει τα δάνεια σε συνάλλαγμα μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας.

Ρωσία: Αναχρηματοδότηση δανείων επιχειρήσεων σε συνάλλαγμα
Δάνεια σε δολάρια ή ευρώ στις μεγάλες εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας πρόκειται να χορηγήσει η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, προκειμένου να τις βοηθήσει να αναχρηματοδοτήσουν τον εξωτερικό δανεισμό τους, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις αυτές θα είναι πρόθυμες να βάλουν ως collateral τον εξωτερικό δανεισμό τους.

Η κίνηση αυτή σημαίνει ότι το κράτος θα αναλάβει ουσιαστικά τον πιστωτικό κίνδυνο των δανείων αυτών, η αξία των οποίων σε ρούβλια έχει εκτιναχθεί, λόγω της μεγάλης υποτίμησης του ρωσικού νομίσματος φέτος.

Σημειώνεται ότι χθες η Standard & Poor's προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ρωσίας τον Ιανουάριο στην κατηγορία «junk», λόγω της «ταχείας επιδείνωσης της νομισματικής ευελιξίας της Ρωσίας».

Όπως γνωστοποίησε η κεντρική τράπεζα, η κίνησή της έχει στόχο «να βοηθήσει στην αναχρηματοδότηση ξένων δανείων που έχουν συνάψει ρωσικές επιχειρήσεις, τα οποία λήγουν σύντομα, σε μία περίοδο περιορισμένης δυνατότητας πρόσβασής τους στις κεφαλαιαγορές».

Παράλληλα, σημείωσε ότι τα δάνεια αυτά θα συμβάλλουν στην ευθυγράμμιση της ισοτιμίας του ρουβλίου με τα θεμελιώδη μεγέθη και θα περιορίσουν τη μεταβλητότητά της.

Τα δάνεια θα χορηγούνται για ένα έτος μέσω δημοπρασιών, με ελάχιστο επιτόκιο ίσο με το Libor συν 0,75%.

Αν και το ρωσικό κράτος έχει ελάχιστο χρέος σε ξένα νομίσματα, οι κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες και τράπεζες της χώρας έχουν σωρεύσει συνολικά ένα χρέος σε συνάλλαγμα ύψους 600 δισ. δολαρίων, από τα οποία τα 100 δισ. δολάρια λήγουν το 2015.

Η δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων ή αναχρηματοδότησής τους περιορίστηκε σημαντικά φέτος λόγω των κυρώσεων της Δύσης, που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για τις ενέργειές της στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να έχουν ουσιαστικά αποκλεισθεί οι εταιρείες και οι τράπεζες της χώρας από τις δυτικές αγορές χρέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v