Sinn: Οι Γερμανοί πρέπει να κάνουν περισσότερα παιδιά

Η μετανάστευση δεν θα "αφοπλίσει" την "δημογραφική βόμβα" που δημιουργεί η γήρανση του πληθυσμού στη Γερμανία, προειδοποιεί ο Hans-Werner Sinn, ο οποίος προτείνει την παροχή κινήτρων ώστε να γίνουν οικονομικά πιο ελκυστικές οι γεννήσεις.

Sinn: Οι Γερμανοί πρέπει να κάνουν περισσότερα παιδιά

Η Γερμανία πρέπει να δώσει οικονομικά κίνητρα ώστε να ενθαρρύνει τις γεννήσεις και να αντιστραφούν οι τάσεις της γήρανσης του πληθυσμού, όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου IFO, Hans-Werner Sinn.

Σύμφωνα με τον Sinn, τα υψηλά επίπεδα μετανάστευσης στη Γερμανία δεν θα λύσουν το πρόβλημα της «δημογραφικής βόμβας» που δημιουργεί η γήρανση του πληθυσμού. Έτσι, οι πολιτικοί της χώρας θα πρέπει να ενισχύσουν την γεννητικότητα, μέσω μέτρων που θα την καθιστούν οικονομικά πιο ελκυστική.

«Ο συνδυασμός του αυξανόμενου αριθμού των συνταξιούχων και των πολύ λιγότερων νέων ανθρώπων οδηγεί σε μια σχεδόν άλυτη και προβλέψιμη σύγκρουση γενεών. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πέραν της αύξησης του ρυθμού των γεννήσεων», ανέφερε σε σημείωμά του.

«Αν υπήρχαν περισσότερα παιδιά στη Γερμανία, θα υπήρχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να αποτραπεί η γεροντοκρατία και να ξεπεραστεί με ειρηνικό τρόπο η διαγραφόμενη δημογραφική κρίση».

Η Γερμανία έχει τον χαμηλότερο ρυθμό γεννήσεων από οποιαδήποτε αναπτυγμένη χώρα στον Κόσμο, πέραν της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο πληθυσμός της Γερμανίας θα συρρικνωθεί έως και 20% μέχρι το 2060.

Σύμφωνα με τον Sinn, η ενθάρρυνση των γεννήσεων θα βοηθούσε στη χρηματοδότηση των συντάξεων. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της παροχής από το γερμανικό κράτος επικουρικών συντάξεων στα ζευγάρια για κάθε τους παιδί. «Αν η βάση στην οποία υπολογίζονται οι συντάξεις αλλάξει, ώστε να περιλαμβάνει έναν παράγοντα 'παιδιού' που θα έδινε στους γονείς μερίδιο των αποτελεσμάτων των προσπαθειών τους να μεγαλώσουν ένα παιδί, ο αριθμός των γεννήσεων σίγουρα θα αυξάνονταν», σημείωσε.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της μείωσης του χρόνου αναμονής στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, λέγοντας πως μελέτη του IFO έδειξε ότι για κάθε 100 βρεφονηπιακούς σταθμούς που δημιουργούνται και λειτουργούν, γεννιούνται 10 επιπλέον παιδιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v