Ριάντ vs Ουάσιγκτον

Ο πόλεμος τιμών θα μπορούσε να διαρκέσει για μήνες και να έχει σημαντική επίπτωση στην παραγωγή πετρελαίου «σχιστόλιθου» των ΗΠΑ, καθώς η Σαουδική Αραβία έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου, χαμηλό κόστος εξόρυξης και άφθονα συναλλαγματικά αποθέματα.

Ριάντ vs Ουάσιγκτον

Οι περισσότεροι θεωρούν την πτώση των τιμών του πετρελαίου ως αποτέλεσμα μίας συμφωνίας μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ, με προφανή στόχο της οικονομική εξασθένιση της Ρωσίας.

Τις τελευταίες εβδομάδες όμως, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που πίσω από τη ραγδαία πτώση των τιμών του πετρελαίου βλέπουν έναν άλλο πόλεμο. Πρόκειται για μία επιλογή της Σαουδικής Αραβίας, λένε, να υπονομεύσει την προσπάθεια των ΗΠΑ να αποκτήσουν κυρίαρχο ρόλο στην πετρελαϊκή αγορά μέσω του «σχιστόλιθου».

Ήδη το Ριάντ μιλά για την αντιπαλότητα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που αφορά το μερίδιο αγοράς της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου. Ήδη στον ΟΠΕΚ έχουν συνειδητοποιήσει ότι μια τέτοια μείωση της παραγωγής δεν είναι δυνατή, επειδή οι Σαουδάραβες θέλουν να κερδίσουν τη μάχη του μεριδίου της αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία συμμαχία μεταξύ Ριάντ και Ουάσιγκτον, με προφανή στόχο τη Ρωσία και το Ιράν, όπως υπέθεσαν ορισμένοι, υποστηρίζουν οι θιασώτες του σεναρίου για τη διαμάχη Ριάντ και Ουάσιγκτον.

Το σίγουρο είναι ότι η Σαουδική Αραβία έχει και τη μεγαλύτερη παραγωγική ικανότητα και τα μεγαλύτερα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα του πλανήτη. Επίσης, το κόστος εξόρυξης είναι από τα χαμηλά και υπολογίζεται μεταξύ 5 και 10 δολαρίων το βαρέλι.

Επίσης, το Ριάντ έχει άφθονα συναλλαγματικά αποθέματα, τα οποία του δίνουν τη δύναμη μιας μακράς μάχης (αν και ο προϋπολογισμός του θα απαιτούσε μια τιμή στα 100 δολάρια το βαρέλι περίπου).

Επομένως, αυτός ο πόλεμος τιμών θα μπορούσε να διαρκέσει για μήνες και να έχει σημαντική επίπτωση στην παραγωγή πετρελαίου «σχιστόλιθου» των ΗΠΑ. Ήδη, οι χαμηλές τιμές έχουν οδηγήσει πολλές αμερικάνικες εταιρίες στην απόφαση να «παγώσουν» τις επενδύσεις στην εξόρυξη από το σχιστόλιθο. Και αυτό σημαίνει πτώση της παραγωγικής δυνατότητας για το μέλλον, τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για τον Καναδά.

Σημειώνεται ότι στον τομέα του σχιστολιθικού πετρελαίου κυριαρχούν οι ΗΠΑ, αλλά στο παιγνίδι φιλοδοξεί να μπει και η Ρωσία. Η BP μάλιστα σε μελέτη που είχε κάνει στις αρχές του χρόνου προέβλεπε ότι σε 20 χρόνια η Ρωσία θα είναι η δεύτερη στον κόσμο χώρα-παραγωγός σχιστολιθικού πετρελαίου. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του πετρελαϊκού κολοσσού, το 2035 η Ρωσία θα παράγει 800 χιλιάδες βαρέλια πετρέλαιο από σχιστόλιθο ημερησίως. Ακολουθεί η Νότια Αμερική, στην οποία ως το 2035 θα παράγονται 700 χιλιάδες βαρέλια σχιστολιθικού πετρελαίου ημερησίως.

Πάντως, το σενάριο ενός πετρελαϊκού πολέμου Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ, κάνει πιο εύκολη τη ζωή του προέδρου Πούτιν, ο οποίος προσπαθεί να ελέγξει, μέσω συμφωνιών με το Ιράν και τη Βενεζουέλα, όσο μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά πετρελαίου που εξορύσσεται με συμβατικές τεχνολογίες.

Αντίθετα, η Τεχεράνη, παράπλευρος στόχος του Ριάντ, στριμώχνεται ακόμα περισσότερο στην γωνία κατά τις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά και αυτό έχει προκαλέσει την μήνιν της. Το Ιράν είχε «χτίσει» τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους στην υπόθεση ότι το μπρεντ θα πωλείται προς 100 δολάρια/βαρέλι, δηλαδή 40% υψηλότερα από την τιμή που είχε διαμορφωθεί στην αγορά την προηγούμενη εβδομάδα.

Ενδεικτική είναι και η δήλωση του υπουργού πετρελαίου του Ιράν: «Το θέμα του "μεριδίου αγοράς" απασχολούσε πάντα τον ΟΠΕΚ. Τα τελευταία χρόνια το μερίδιο του ΟΠΕΚ στην παγκόσμια αγορά μειώνεται συνεχώς και σταθερά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v