Το σχέδιο για να γίνει ένας αμιγώς πράσινος ενεργειακός όμιλος με το μεγαλύτερο portfolio στα Βαλκάνια αλλά κυρίως για να θωρακιστεί απέναντι στην «κινούμενη άμμο» των αγορών και τις ακραίες διακυμάνσεις τιμών που θα εμφανίζονται με εκθετικό ρυθμό στο μέλλον, σηματοδοτεί η στροφή της ΔΕΗ στην ευέλικτη παραγωγή ενέργειας.
Η επόμενη τριετία μπορεί να είναι η τριετία των ΑΠΕ για την επιχείρηση, με επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ τον χρόνο και 10,1 δισ. σωρευτικά, δημιουργία ενός πράσινου χαρτοφυλακίου μαζί με τα υδροηλεκτρικά, κοντά στα 12 GW το 2027 (από 5,5 GW σήμερα) και λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) 3 δισ. το 2030, ωστόσο θα είναι επίσης και η τριετία του flexibility.
Η προστασία απέναντι στα όλο και πιο συχνά price volatility των αγορών, όπως αυτά των τελευταίων εβδομάδων, και οι συνέργειες από το καθετοποιημένο μοντέλο στον «βαλκανικό διάδρομο» Ελλάδας - Ρουμανίας, είναι η «καρδιά» του στρατηγικού σχεδίου 2025-2027 που παρουσίασε χθες στους αναλυτές ο Διευθύνων Σύμβουλος Γιώργος Στάσσης, έπειτα από προεργασία περίπου ενός έτους.
Το στοίχημα που «παίζει» η ΔEΗ για την επόμενη τριετία, εκτός από τον εκσυγχρονισμό των δικτύων διανομής, την ενίσχυση στη λιανική με νέες υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας και την προσθήκη νέας πράσινης δύναμης πυρός 6,3 GW, αφορά και την άμυνα απέναντι στις τεράστιες προκλήσεις.
Η ενέργεια που παράγουν τα αιολικά και φωτοβολταϊκά δεν είναι ούτε συνεχής ούτε προβλέψιμη και σε ένα περιβάλλον με όλο και λιγότερες βεβαιότητες, περισσότερες ώρες με μηδενικές τιμές και πολλές περικοπές, ο όμιλος θωρακίζεται με ένα νέο πλάνο επενδύσεων σε Ελλάδα και Ρουμανία.
Με δύο-τρεις ευέλικτες μικρές μονάδες φυσικού αερίου (peakers) που θα κατασκευαστούν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, του Euro2day στη Ρουμανία (300 MW), όπου απουσιάζει αυτή η τεχνολογία, και θα μπαίνουν στο σύστημα όταν οι τιμές κάνουν peak, «σερβίροντας» με ενέργεια την Ελλάδα όταν έχει ανάγκη, μέσω του βαλκανικού διαδρόμου.
Με αντλησιοταμιευτικά, μπαταρίες, μικρά και μεγάλα υδροηλεκτρικά, που θα λειτουργούν είτε αποθηκεύοντας την υπερβάλλουσα ενέργεια που παράγουν οι ΑΠΕ σε στιγμές χωρίς ζήτηση είτε θα τίθενται άμεσα σε λειτουργία τις στιγμές που υπάρχει ανάγκη, καλύπτοντας τη ζήτηση.
Ολα αυτά είναι βασικά συστατικά του αφηγήματος της ΔEΗ για τα χρόνια που έρχονται, όπως δείχνει η παρακάτω διαφάνεια στο νέο στρατηγικό της πλάνο.
Στα σενάρια των ανοδικών τιμών, η συγκράτηση του κόστους παραγωγής θα επιτυγχάνεται από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά (3,2 GW), τις μικρές ή μεγαλύτερες μονάδες φυσικού αερίου ανοικτού κύκλου, όπως η ενδεχόμενη μετατροπή της λιγνιτικής Πτολεμαΐδας V (2,8 GW από 2,7 GW σήμερα) και φυσικά από την προσθήκη της τεράστιας επιπλέον πράσινης ισχύος αιολικών και φωτοβολταϊκών (7,8 GW από 1,3 GW σήμερα).
Στα σενάρια των καθοδικών τιμών, τα σταθερά τιμολόγια που αναμένεται ότι θα πολλαπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια, θα κυριαρχήσουν στην αγορά όπως και στα 8,8 εκατομμύρια των πελατών της, θα της διασφαλίζουν σταθερά έσοδα.
Και στις άπειρες ενδιάμεσες περιπτώσεις, με ισχυρά σκαμπανεβάσματα τιμών προς τα πάνω και προς τα κάτω, θα θωρακίζεται με αντλησιοταμιευτικά (0,7 GW), μπαταρίες (0,6 GW), κυρίως όμως με τις διασυνοριακές συναλλαγές πάνω στον βαλκανικό διάδρομο, που αναμένεται να εκτιναχθούν (40,2 GW από 26,8 GW σήμερα) εξαιτίας του καθετοποιημένου της μοντέλου: Στέλνοντας φθηνή ενέργεια από τη Ρουμανία στην Ελλάδα, όταν τη χρειάζεται, και εξάγοντας φθηνή ενέργεια από την Ελλάδα προς τη Ρουμανία, όταν εκεί δεν φυσάει ή δεν έχει ήλιο.
Εκτός από ένα σχέδιο άμυνας, το παραπάνω είναι βασικό κομμάτι του story της ΔEΗ για να επιτευχθεί η αναθεώρηση προς τα πάνω όλων των μεγεθών μέχρι το 2027. Από τη συμμετοχή των υπηρεσιών προς τους καταναλωτές υψηλής προστιθέμενης αξίας (40% στο customer base έναντι 19% σήμερα), τις επενδύσεις στα δίκτυα και την αύξηση της ρυθμιζόμενης περιουσιακής της βάσης (6 δισ. από 4,3 δισ. σήμερα), μέχρι την αύξηση της παραγόμενης ενέργειας (στις 24 TWh από 20 TWh σήμερα), παρά το κλείσιμο όλων των ακριβών λιγνιτικών της μονάδων ως τα τέλη του 2026.
Εχοντας φτάσει πλέον να κοστίζει από 147 έως και 271 ευρώ η μεγαβατώρα, τα κόστη του λιγνίτη καθιστούν τη χρήση του απαγορευτική (BloombergNEF), με την παραγωγή του να κοστίζει μέχρι και τέσσερις φορές πάνω από αυτήν των φωτοβολταϊκών και αιολικών.
Τα τελευταία υπολογίζεται ότι θα προσθέτουν τα επόμενα χρόνια ενέργεια 9 TWh τον χρόνο, αύξηση απαραίτητη για τη βελτίωση του gap ανάμεσα στην ενέργεια που παράγει η ΔEΗ και σε εκείνη που χρειάζεται να εξασφαλίζει από τη χονδρεμπορική αγορά για να καλύπτει τις ανάγκες των πελατών της. Τόσο στην Ελλάδα και λιγότερο στη Ρουμανία, η επιχείρηση είναι καθαρός αγοραστής (net buyer). Η ηλεκτροπαραγωγή της υπολείπεται των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται για να καλύψει τις 33 TWh ενέργειας των πελατών της και η μείωση της ψαλίδας θα γίνει μέσω των ΑΠΕ. Εχει τη σημασία του ότι έχει ήδη πιάσει το 64% του πράσινου στόχου, αφού από τα 11,8 GW του 2027, σε λειτουργία και υπό κατασκευή είναι τα 7,6 GW.
Στοπ σε γεωγραφική εξάπλωση, ντόμινο ανάπτυξης
Σε αδρές γραμμές, κάπως έτσι αναμένεται η ΔEΗ να φέρει σε πέρας το νέο αναπτυξιακό της story, που βλέποντας τον μετασχηματισμό της να «υπεραποδίδει» αναθεώρησε προς τα πάνω όλα της τα μεγέθη, με τον επικεφαλής της κ. Στάσση να κάνει ειδική μνεία στον στόχο για αύξηση του μερίσματος, ο οποίος είναι το 1 ευρώ ανά μετοχή το 2027, από 0,25 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2023.
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Στάσσης για νέες εξαγορές και περαιτέρω εξάπλωση, απάντησε ότι η επιχείρηση ολοκλήρωσε τη γεωγραφική της επέκταση και δεν πρόκειται να ανοιχθεί την επόμενη τριετία σε άλλες χώρες, πέραν όσων βρίσκεται ήδη ή έχει δρομολογήσει να μπει (Ιταλία, Κροατία, Βουλγαρία).
Εξήγησε ότι ο όμιλος δεν προτίθεται να κάνει άλλες εξαγορές μεγέθους Enel στη Ρουμανία και Κωτσόβολος στην Ελλάδα και ότι διαθέτει ένα αρκετά μεγάλο pipeline έργων ΑΠΕ άνω των 20 GW για να κινηθεί. «Αυτό δεν σημαίνει ότι αν μας παρουσιαστεί μια ευκαιρία ενός καλού αιολικού πάρκου δεν θα την εκμεταλλευτούμε, ωστόσο διαθέτουμε όλη την γκάμα των εργαλείων για να πετύχουμε την ανάπτυξη που θέλουμε», ανέφερε ο CEO του ομίλου.
Στη μεγάλη ωστόσο εικόνα, εκείνο που κρατά κανείς από τη χθεσινή παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου της επιχείρησης είναι το θηριώδες επενδυτικό πλάνο των 10,1 δισ. ευρώ, μακράν το μεγαλύτερο επιχειρηματικό επενδυτικό πρόγραμμα στη χώρα.
«Ανάπτυξη είναι η λέξη-κλειδί και επενδύουμε 10 δισ. για να είμαστε σίγουροι ότι θα γίνει», γράφει σε χθεσινή του ανάρτηση ο CEO της επιχείρησης, εννοώντας ότι ο όμιλος επανεπενδύει τη λειτουργική του κερδοφορία σε έργα και υποδομές, ανοίγοντας δουλειές και δημιουργώντας ντόμινο ανάπτυξης στην οικονομία.
Εχει τη σημασία του ότι οι ετήσιες επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ του πλάνου δεν περιλαμβάνουν και deals, όπως οι φετινές (μέρος των 2,8 δισ. όπου θα κλείσει το 2024 είναι και η εξαγορά του portfolio της Macquairie στη Ρουμανία), αλλά αφορούν αποκλειστικά την οργανική ανάπτυξη της ΔEΗ. Τα ποσά δηλαδή είναι «μεγαλύτερα αλλά και πιο καθαρά», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα χρήματα που μένουν στη χώρα.