Σε αγορές τεράστιων όγκων χρυσού προχώρησε το τελευταίο διάστημα η Ρωσία, διαφοροποιώντας τη σύνθεση των αποθεμάτων της, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της World Gold Trust Services, William Rhind.
Από όλες τις κεντρικές τράπεζες που δημοσιοποιούν στοιχεία για τις αγορές τους, η ρωσική υπήρξε η «μεγαλύτερη και πιο ενεργή» αγοράστρια χρυσού. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Rhind, το μεγάλο ζήτημα είναι πόσο χρυσό αγοράζει η Κίνα, αφού το Πεκίνο δεν δημοσιοποιεί τέτοια στοιχεία.
Πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού έδειξε πως πολλές κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής, έχουν αυξήσει τα αποθέματά τους σε χρυσό. Η επένδυση αυτή, με βάση τη σχετική έκθεση, οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων «μια συνεχιζόμενη διαφοροποίηση από το αμερικανικό δολάριο, αλλά και οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις».
Πάντως, όπως εξήγησε ο Rhind, η αύξηση των αγορών χρυσού δεν είναι νέα τάση. «Δεν νομίζω πως κινούμαστε προς έναν de facto κανόνα χρυσού, έχει απλώς να κάνει με τη διαφοροποίηση», σημείωσε.
Περισσότερο από το ήμισυ του χρυσού που προσέθεσαν οι κεντρικές τράπεζες στα αποθέματά τους το γ' τρίμηνο, αγοράστηκε από τη Ρωσία (55 από τους 96 μετρικούς τόνους), σύμφωνα με την έκθεση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Χρυσού.
Συνολικά, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας έχει αγοράσει από την αρχή του έτους 150 μετρικούς τόνους χρυσού, όπως γνωστοποίησε η πρόεδρός της, Elvira Nabiullina.