Το ιαπωνικό... «χαρακίρι»

Η πτώση του τρίτου τριμήνου οφείλεται κυρίως στην αύξηση του ΦΠΑ τον Απρίλιο. Οι κινήσεις του Ιάπωνα πρωθυπουργού και τα προβλήματα της οικονομίας. Οι φήμες για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Το ιαπωνικό... «χαρακίρι»

Τελικά, ο συνδυασμός του αποπληθωρισμού και της ύφεσης αποδεικνύεται πολύ ισχυρός αντίπαλος, καθώς ανατρέπει τις θετικές προσδοκίες που είχαν δημιουργήσει τα Αμπεκονόμικς για την ιαπωνική οικονομία.

Τα δομικά προβλήματα της ιαπωνικής οικονομίας που χαρακτηρίζονται από τα αυξανόμενα ποσοστά γήρανσης του πληθυσμού, αλλά και από το υψηλό χρέος, αποδεικνύονται πολύ δυνατά, καθώς οδηγούν την ιαπωνική οικονομία σε ύφεση.

Η αύξηση του ΦΠΑ τον περασμένο Απρίλιο είχε μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις στην ιαπωνική οικονομία, από ό,τι αναμενόταν. Η τρίτη παγκόσμια οικονομική δύναμη στον κόσμο εισήλθε σε ύφεση, μετά την ανακοίνωση ότι το ΑΕΠ της μειώθηκε κατά 1,6% κατά το τρίτο τρίμηνο.

Η πτώση του τρίτου τριμήνου οφείλεται κυρίως στην αύξηση του ΦΠΑ τον Απρίλιο. Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομίας Akira Amari, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η επίδραση της αύξησης του φόρου «ήταν υψηλότερη από ό,τι αναμενόταν», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Η εγχώρια κατανάλωση, η οποία αντιπροσωπεύει το 60% του ΑΕΠ της χώρας, αυξήθηκε μόνο κατά 0,4% κατά το τρίτο τρίμηνο, ενώ οι επενδύσεις των επιχειρήσεων και ο τομέας της στέγασης κατά 0,2% και 6,7% αντίστοιχα. Οι αριθμοί που δημοσιεύονται σήμερα διαφέρουν πολύ από ό,τι αναμενόταν από τους αναλυτές, οι οποίοι προέβλεπαν άνοδο έως 2%.

Με την οικονομία να παραπαίει, η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε στα τέλη Οκτωβρίου να επεκτείνει το πρόγραμμα τόνωσης της ρευστότητας. Με το μέτρο αυτό, η ρυθμιστική αρχή προσδοκούσε να επιτύχει ένα ποσοστό πληθωρισμού του 2% στα μέσα του 2015, ώστε να ανακάμψει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Φοβούμενη ότι οι προσπάθειές της για αναζωογόνηση της ανάπτυξης δεν έχουν αποτέλεσμα, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε να αυξήσει την αγορά κρατικών ομολόγων κατά ένα τέταρτο. Επέλεξε ακόμη να τριπλασιάσει το ποσό με το οποίο θα ενισχύσει το χρηματιστήριο του Τόκιο.

Όμως, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι αυτή η κίνηση μπορεί να προκαλέσει νομισματικό πόλεμο, κυρίως στην Ασία, με την Ιαπωνία από τη μία πλευρά και από την άλλη τις ασιατικές χώρες που εφαρμόζουν πολιτικές υποτίμησης της αξίας των νομισμάτων τους, προκειμένου να ενισχύσουν τις εξαγωγές τους.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ωστόσο, ότι οι ενέργειες της κεντρικής τράπεζας δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικές, αν δεν συνοδεύονται με παρεμβάσεις στη φορολογική πολιτική.

Με την οικονομία σε ύφεση, οι πιθανότητες του Άμπε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές έχουν αυξηθεί εκθετικά. Οι φήμες για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες φούντωσαν μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να αναβάλει την επιβολή ενός ακόμη χαρατσιού που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην κοινή γνώμη.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Άμπε δεν θέλησε να εισπράξει τη λαϊκή δυσαρέσκεια με αυτόν τον φόρο, ενώ επέλεξε να κεφαλαιοποιήσει το γεγονός, ότι δημοσκοπικά προηγείται της αντιπολίτευσης. Παρ’ όλα αυτά την Κυριακή, ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος ηττήθηκε στις εκλογές στο νησί Οκινάουα.

Το αποτέλεσμα αποτελεί πλήγμα για τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε, στην προσπάθεια του να ενισχύσει τους δεσμούς με την Ουάσινγκτον ως αντίβαρο στο Πεκίνο.

 

Πηγή: Premium.paratiritis.gr 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v