Ρυθμό ανάπτυξης 0,2% κατέγραψε η ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, από 0,1% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,8%.
Τα στοιχεία αποδεικνύονται καλύτερα των εκτιμήσεων. Οι αναλυτές -σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters- προέβλεπαν ρυθμό ανάπτυξης 0,1% για το τρίτο τρίμηνο.
Τρία μέλη της ευρωζώνης παραμένουν σε περιοχή ύφεσης: το ΑΕΠ της Ιταλίας συρρικνώθηκε κατά 0,4%, της Κύπρου κατά 2% και της Φινλανδίας κατά 0,3%.
Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, όμως, επέστρεψαν στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνου του έτους, «υποδεικνύοντας πως η αργή έστω ανάκαμψη εδραιώνεται» όπως σχολιάζει το Bloomberg.
Συγκεκριμένα, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο του έτους, αποφεύγοντας οριακά την ύφεση χάρη στην ισχυρή ενίσχυση των καταναλωτικών δαπανών, αλλά και στη μικρή ώθηση από το εξωτερικό εμπόριο. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούσαν πως η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης είχε διολισθήσει σε περιοχή ύφεσης το τρίτο τρίμηνο, καθώς τους προηγούμενους μήνες υπήρξε μπαράζ απογοητευτικών οικονομικών μεγεθών. Η Γερμανία, όμως, κατέγραψε τελικά ανάπτυξη 0,1%. Η στατιστική υπηρεσία της χώρας μάλιστα αναθεώρησε ανοδικά και τα στοιχεία δεύτερου τριμήνου, στο -0,1% έναντι αρχικής εκτίμησης -0,2%. Σε ετήσια βάση, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε 1,2% το τρίτο τρίμηνο ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, η μέση πρόβλεψη έκανε λόγο για ανάπτυξη 1%.
Η Γαλλία, που κατά πολλούς αποτελεί τον μεγάλο ασθενή της Ευρώπης, ξεπέρασε τις προσδοκίες ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, το γαλλικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 0,3%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν 0,2%. Σημειώνεται πως το δεύτερο τρίμηνο η γαλλική οικονομία είχε καταγρψει μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης.
«Η ανάκαμψη συνεχίζεται, αλλά είναι μία πολύ αδύναμη ανάπτυξη η οποία θα παραμείνει αργή» σχολιάζει ο Andreas Scheuerle, της Dekabank και συμπλήρωσε: «Τα προβλήματα της ευρωζώνης δεν λύνονται σε ένα τρίμηνο, είναι μακροπρόθεσμα».
Στο 0,4% ο πληθωρισμός της ευρωζώνης
Η Eurostat επιβεβαίωσε επίσης τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στο 0,4%, σύμφωνα και με τις προβλέψεις. Ο δομικός πληθωρισμός (που εξαιρεί τιμές ενέργειας και τροφίμων) άγγιξε το 0,7%.
Τα στοιχεία αυτά ενδέχεται να επηρεάσουν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δέχεται έντονες πιέσεις να υιοθετήσει νέα μέτρα στη μάχη κατά του αποπληθωρισμού.