Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωζώνη: Ρυθμός ανάπτυξης 0,2% στο τρίτο τρίμηνο

Ανεβάζει ταχύτητα η ευρωζώνη. Κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 0,2% στο τρίτο τρίμηνο ξεπερνώντας τις προσδοκίες. Στο 0,4% επιβεβαιώνεται ο πληθωρισμός Οκτωβρίου.

Ευρωζώνη: Ρυθμός ανάπτυξης 0,2% στο τρίτο τρίμηνο

Ρυθμό ανάπτυξης 0,2% κατέγραψε η ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, από 0,1% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,8%. 

Τα στοιχεία αποδεικνύονται καλύτερα των εκτιμήσεων. Οι αναλυτές -σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters- προέβλεπαν ρυθμό ανάπτυξης 0,1% για το τρίτο τρίμηνο. 

Τρία μέλη της ευρωζώνης παραμένουν σε περιοχή ύφεσης: το ΑΕΠ της Ιταλίας συρρικνώθηκε κατά 0,4%, της Κύπρου κατά 2% και της Φινλανδίας κατά 0,3%. 

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, όμως, επέστρεψαν στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνου του έτους, «υποδεικνύοντας πως η αργή έστω ανάκαμψη εδραιώνεται» όπως σχολιάζει το Bloomberg.

Συγκεκριμένα, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο του έτους, αποφεύγοντας οριακά την ύφεση χάρη στην ισχυρή ενίσχυση των καταναλωτικών δαπανών, αλλά και στη μικρή ώθηση από το εξωτερικό εμπόριο. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούσαν πως η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης είχε διολισθήσει σε περιοχή ύφεσης το τρίτο τρίμηνο, καθώς τους προηγούμενους μήνες υπήρξε μπαράζ απογοητευτικών οικονομικών μεγεθών. Η Γερμανία, όμως, κατέγραψε τελικά ανάπτυξη 0,1%. Η στατιστική υπηρεσία της χώρας μάλιστα αναθεώρησε ανοδικά και τα στοιχεία δεύτερου τριμήνου, στο -0,1% έναντι αρχικής εκτίμησης -0,2%. Σε ετήσια βάση, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε 1,2% το τρίτο τρίμηνο ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, η μέση πρόβλεψη έκανε λόγο για ανάπτυξη 1%.

Η Γαλλία, που κατά πολλούς αποτελεί τον μεγάλο ασθενή της Ευρώπης, ξεπέρασε τις προσδοκίες ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, το γαλλικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 0,3%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν 0,2%. Σημειώνεται πως το δεύτερο τρίμηνο η γαλλική οικονομία είχε καταγρψει μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης.

«Η ανάκαμψη συνεχίζεται, αλλά είναι μία πολύ αδύναμη ανάπτυξη η οποία θα παραμείνει αργή» σχολιάζει ο Andreas Scheuerle, της Dekabank και συμπλήρωσε: «Τα προβλήματα της ευρωζώνης δεν λύνονται σε ένα τρίμηνο, είναι μακροπρόθεσμα».

Στο 0,4% ο πληθωρισμός της ευρωζώνης

Η Eurostat επιβεβαίωσε επίσης τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στο 0,4%, σύμφωνα και με τις προβλέψεις. Ο δομικός πληθωρισμός (που εξαιρεί τιμές ενέργειας και τροφίμων) άγγιξε το 0,7%. 

Τα στοιχεία αυτά ενδέχεται να επηρεάσουν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δέχεται έντονες πιέσεις να υιοθετήσει νέα μέτρα στη μάχη κατά του αποπληθωρισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v