Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

SocGen: Βλέπει βουτιά γεν έναντι δολαρίου στα 145¥

Το ιαπωνικό νόμισμα θα βουτήξει στα 145 γεν έναντι του δολαρίου ως το τέλος Μαρτίου, προβλέπει ο αναλυτής της SocGen, Albert Edwards. Αναμένει ράλι υποτιμήσεων στην Ασία και «τσουνάμι» αποπληθωρισμού στη Δύση.

SocGen: Βλέπει βουτιά γεν έναντι δολαρίου στα 145¥

O στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale, Αlbert Edwards, εκτιμά πως το ιαπωνικό νόμισμα θα βουτήξει στα 145 γεν έναντι του δολαρίου ως το τέλος Μαρτίου, οδηγώντας σε υποτιμήσεις στην περιοχή της Ασίας και προκαλώντας ένα «κύμα» αποπληθωρισμού προς τη Δύση.

«Αναμένω ότι το κρίσιμο σημείο στήριξης (120 γεν το δολάριο) θα καταρρεύσει σύντομα και τα χαμηλά του Ιουνίου του 2007 και του Φεβρουαρίου του 2002 θα σπάσουν άμεσα» αναφέρει σε έκθεση που δημοσίευσε την Πέμπτη ο γνωστός για τις απαισιόδοξες προβλέψεις του αναλυτής.

«Μου φαίνεται εξαιρετικά πιθανό ότι μόλις σπάσουμε το επίπεδο των 120 γεν, θα δούμε γρήγορα μια κίνηση στο 145» προσθέτει.

Σημειώνεται ότι το ιαπωνικό νόμισμα έχει υποχωρήσει κατά 35% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του 2013, καθώς η Ιαπωνία εφαρμόζει ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Τον Οκτώβριο, η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει το ετήσιο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού στα 80 τρισ. γεν από 60 τρισ. προηγουμένως.

«Η Ιαπωνία είναι φθηνή και γίνεται φθηνότερη. Το δολάριο είναι ακριβό και αναμένεται να γίνει ακόμα πιο ακριβό» προσθέτει ο κ. Edwards στην έκθεση, παρατηρώντας πως τα ξενοδοχεία στο Τόκιο είναι πλέον πιο φθηνά σε σχέση με αυτά στην Νέα Υόρκη. Η υποτίμηση αυτή, που σύμφωνα με τον ίδιο είναι ένας νέος γύρος «νομισματικών πολέμων», θα οδηγήσει σε αντίστοιχες κινήσεις από τους αξιωματούχους της Νότιας Κορέας και της Κίνας.

«Αυτές θα είναι κινήσεις που θα δημιουργήσουν αποπληθωριστικές πιέσεις» προειδοποιεί. Το φθηνότερο νόμισμα σημαίνει πως τα αγαθά θα είναι πιο φθηνά στην Ασία από ότι στη Δύση, αυξάνοντας τις δυσκολίες για την ευρωπαϊκή και αμερικάνικη βιομηχανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v