Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς ο Buffett κέρδισε το στοίχημα από τον Einhorn για τη Moody's

Ο hedge fund manager, David Einhorn, υποστήριζε πως τα brands των οίκων αξιολόγησης "καταστράφηκαν" λόγω του ρόλου τους στην οικονομική κρίση. Η πορεία της Moody's όμως -μεγαλύτερος μέτοχος της οποίας είναι ο Warren Buffett- τον διαψεύδει πανηγυρικά...

Πώς ο Buffett κέρδισε το στοίχημα από τον Einhorn για τη Moodys

Στον απόηχο της οικονομικής κρίσης, ο hedge fund manager David Einhorn είχε βάλει στοίχημα κατά της Moody's -ο μεγαλύτερος μέτοχος της οποίας είναι η Berkshire Hathaway του Warren Buffett- και της McGraw Hill Financial, της μητρικής της Standard & Poor's. Είχε πει μάλιστα πως τα brands των δυο εταιρειών «καταστράφηκαν» λόγω του ρόλου τους στην πρόκληση της χειρότερης ύφεσης από τη δεκαετία του 1930 με τις λανθασμένες πιστοληπτικές αξιολογήσεις τους.

Όμως, η μετοχή της Moody's, η οποία ιδρύθηκε το 1909, ξεπέρασε σήμερα για πρώτη φορά τα 100 δολάρια, καταγράφοντας άνοδο 0,8% στα 100,08 δολάρια. Από το 2008 μάλιστα, η τιμή της έχει πενταπλασιαστεί, ενώ για πέντε συνεχόμενα έτη η εταιρεία αυξάνει τα έσοδά της καθώς τα χαμηλά κόστη δανεισμού έχουν τονώσει την έκδοση ομολόγων ανά τον κόσμο.

«Πιστεύουμε πως η πρόσφατη υπόθεση κατά της S&P είναι αρνητική για τους οίκους αξιολόγησης και η Moody's δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο», είχε πει τον Φεβρουάριο του 2013 ο Einhorn. «Είμαστε short τόσο για τη Moody's όσο και για τη μητρική της S&P, τη McGraw Hill».

Ο Einhorn είχε πει πως η εταιρεία του, το hedge fund Greenlight Capital, στοιχηματίζει κατά των οίκων αξιολόγησης, μετά τη μήνυση που κατέθεσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατά της Standard & Poor's και της μητρικής της, McGraw Hil, τον Φεβρουάριο του 2013, στην οποία υποστήριζε πως η S&P έκανε πιο ευέλικτα τα κριτήριά της προκειμένου να μπορέσει να εξασφαλίσει περισσότερες δουλειές με τις τράπεζες. Σημειώνεται πως η Moody's δεν έχει κατηγορηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, η τρέχουσα αξία της Moody's σκαρφάλωσε στα 20,9 δισ. δολάρια, από 4,22 δισ. τον Φεβρουάριο του 2009.

«Τα brands (των οίκων αξιολόγησης) έχουν καταστραφεί και το Κογκρέσο ήδη ετοιμάζει νόμους που θα καταστήσουν πολύ πιο δύσκολη την ανάκαμψή τους στα προηγούμενα επίπεδα κερδοφορίας τους», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg τον Ιούνιο του 2010 ο Einhorn.

Βέβαια, οι κανόνες που προέβλεψε ο επενδυτής δεν ήρθαν ποτέ. Αν και η SEC δημιούργησε νέους κανόνες για τους οίκους αξιολόγησης τον Αύγουστο, προκειμένου να δίνονται στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες για τις διαδικασίες που ακολουθούν, δεν διευθετούν το θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο όπου οι δανειολήπτες πληρώνουν για να αξιολογηθούν.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Jonathan Gasthalter, εκπρόσωπος της Greenlight, αρνήθηκε να σχολιάσει τις θέσεις της εταιρείας, ενώ ούτε ο Buffett έχει ακόμα απαντήσει σε σχετικό ερώτημα που του απεστάλη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v