Ανησυχία για την πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Πορτογαλία εξέφρασαν σήμερα η Κομισιόν και η ΕΚΤ στην πρώτη μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα αξιολόγησή τους που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 28η Οκτωβρίου-4η Νοεμβρίου.
Ο ρυθμός των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Πορτογαλία σημείωσε αισθητή επιβράδυνση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και σε ορισμένες περιπτώσεις τα θετικά αποτελέσματα ανετράπησαν, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να δυσχεράνει την επανένταξη στην απασχόληση για τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, προστίθεται.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η Κομισιόν και η ΕΚΤ καλούν να ενισχυθεί η ευελιξία και η ανταγωνιστικότητα της πορτογαλικής οικονομίας ώστε να μην αναχαιτιστεί η εύθραυστη ανάκαμψη που σημειώθηκε.
Επιτροπή και ΕΚΤ καλούν επειγόντως την πορτογαλική κυβέρνηση να διατηρήσει το φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμά της.
Η οικονομική ανάπτυξη επισκιάζεται από τα υψηλά επίπεδα χρέους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και από την αυξανόμενη αβεβαιότητα σε εξωγενείς παράγοντες κάτι, που όπως υπογραμμίζουν καθιστά αναγκαίο το να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Η επόμενη επίσκεψη της αντιπροσωπείας ΕΚΤ και Κομισιόν στην Πορτογαλία θα γίνει την άνοιξη του 2015, καταλήγει η ανακοίνωση.
Έντονες ανησυχίες για την δέσμευση της πορτογαλικής κυβέρνησης στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων μετά την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, εκφράζει και το ΔΝΤ στην πρώτη αξιολόγηση της πορτογαλικής οικονομίας μετά το τέλος του μνημονίου.
«Το συνολικό μεταρρυθμιστικό momentum, ειδικά σε περιοχές που είναι κρίσιμες για την εξωτερική ανταγωνιστικότητα, φαίνεται να έχει ατονήσει μετά την λήξη του προγράμματος. Ως εκ τούτου, η πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού ήταν πρόωρη, δεδομένης της σημαντικής στασιμότητας στην αγορά εργασίας και υπήρχαν πιο αποτελεσματικά εργαλεία για την στήριξη των χαμηλόμισθων εργαζομένων» σημειώνεται στην έκθεση του Ταμείου.
«Το εφαρμοζόμενο μέτρα αναμένεται αντίθετα να δυσχεραίνει περισσότερο τους ανειδίκευτους εργάτες να βρουν ή να κρατήσουν τις δουλείες τους» επισημαίνεται.
«Ο προϋπολογισμός του 2015 δεν ευθυγραμμίζεται με τις δεσμεύσεις στο υφιστάμενο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο. Μολονότι ο στόχος για το έλλειμμα αυξήθηκε λίγο, από το 2,5% στο 2,7% του ΑΕΠ, η αξιολόγηση του προϋπολογισμού από το Ταμείο δείχνει ένα αρκετά μεγαλύτερο έλλειμμα» προειδοποιεί το ΔΝΤ.