Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αντάρτικο» κατά Ντράγκι από κεντρικούς τραπεζίτες

Δυσαρεστημένοι με την επικοινωνιακή πολιτική που ακολουθεί ο Ντράγκι δηλώνουν κεντρικοί τραπεζίτες. Τον κατηγορούν για έλλειψη συνεργατικότητας. Παραμένουν τα προβλήματα στη σχέση με τη Bundesbank. Στο επίκεντρο και οι διαφορές για το πρόγραμμα QE.

«Αντάρτικο» κατά Ντράγκι από κεντρικούς τραπεζίτες

Διοικητές κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης σχεδιάζουν να ζητήσουν το λόγο από τον Μάριο Ντράγκι την Τετάρτη, επειδή θεωρούν πως ακολουθεί μια πολιτική απομόνωσης στη λήψη αποφάσεων και στην παρουσίαση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι από το γεγονός ότι ο κ. Ντράγκι έθεσε δημόσια συγκεκριμένο στόχο για το πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ, ενώ λίγο πριν το Διοικητικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει να μην δημοσιοποιηθεί κανένα συγκεκριμένο νούμερο. 

«Αυτό δημιούργησε τις προσδοκίες που θέλαμε να αποφύγουμε» ανέφερε μέλος της ΕΚΤ. «Τώρα ότι κάνουμε αξιολογείται με βάση τον στόχο της αύξησης του ισολογισμού κατά 1 τρισ. ευρώ» πρόσθεσε.

Ορισμένα από τα μέλη σκοπεύουν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους στον κ. Ντράγκι την Τετάρτη, στο καθιερωμένο δείπνο που οργανώνει ο διοικητής της ΕΚΤ, ανέφεραν οι πηγές στο Reuters.

«Ο Μάριο είναι πιο μυστικοπαθής και λιγότερο συνεργατικός. Οι κεντρικοί τραπεζίτες μερικές φορές νιώθουν ότι μένουν στο σκοτάδι» ανέφερε βετεράνος αξιωματούχος της ΕΚΤ. «Ο Ζαν Κλωντ συνήθιζε να συμβουλεύεται και να επικοινωνεί περισσότερο» πρόσθεσε.

Δύο πηγές ανέφεραν στο Reuters πως ακόμα και μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ δεν είχαν πληροφορηθεί για δύο σημαντικές πρόσφατες ανακοινώσεις του κ. Ντράγκι. Η πρώτη ήταν η προειδοποίηση του κ. Ντράγκι στην ομιλία του στο Jackson Hole τον Aύγουστο ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό υποχωρούν και η δέσμευση του να λάβει μέτρα. Η δεύτερη ήταν στις 4 Σεπτεμβρίου, όταν στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα έχει σαν στόχο να αυξήσει τον ισολογισμό «προς το μέγεθος που είχε στις αρχές του 2012».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στα μέλη του συμβουλίου, καθώς είχαν μόλις αποφασίσει πως δεν πρέπει να τοποθετηθεί συγκεκριμένος στόχος για το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων και ABS.

«Συμφωνήσαμε σε εκείνη τη συνεδρίαση, να μην ανακοινώσουμε κανένα νούμερο» σημείωσε ένας κεντρικός τραπεζίτης. «Η αναφορά του Ντράγκι στον ισολογισμό του 2012 εκνεύρισε πολλούς συναδέλφους. Οπότε πρέπει να υποχωρήσει λίγο για να αντισταθμίσει τη δυσαρέσκεια» πρόσθεσε.

H EKT αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για το ζήτημα. 

Αρκετές πηγές από την κεντρική τράπεζα υποστήριξαν πως ο κ. Ντράγκι έχει σταματήσει να μοιράζει προσχέδια πριν από τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου, λόγω ανησυχιών πως γίνονται διαρροές από τη Γερμανία.

Παραμένει η ένταση με Βάιντμαν

Η σχέση του κ. Ντράγκι με τον επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν επιδεινώθηκε σοβαρά τον Οκτώβριο, μετά τις δημόσιες επικρίσεις από την Γερμανία για την πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ.

Πηγή από την ΕΚΤ ανέφερε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία συναντήθηκε με τον κ. Ντράγκι στις 24 Οκτωβρίου, είχε απευθύνει έκκληση και στους δύο άνδρες να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους. Η κ. Μέρκελ μάλιστα έφτασε στο σημείο να πλέξει το εγκώμιο του διοικητή της ΕΚΤ, όταν ρωτήθηκε για δημοσίευμα του Reuters σχετικά με τις εντάσεις με τον κ. Βάιντμαν.

Μετά την παρέμβαση Μέρκελ, οι δύο αξιωματούχοι συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα για να προσπαθήσουν να εξομαλύνουν τα πράγματα, αλλά δεν κατάφεραν να επιλύσουν τις διαφορές τους γύρω από την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, σημείωσε η πηγή.

Το γραφείο της κ. Μέρκελ αρνήθηκε να σχολιάσει για το δημοσίευμα σχετικά με την συνάντηση της με τον κ. Ντράγκι.

«Ξέρουμε πως όσο πιο μακριά πηγαίνουμε, θα είναι χωρίς τον Γενς» ανέφερε κεντρικός τραπεζίτης. «Είναι ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται να αλλάξει στάση» πρόσθεσε.

Κόντρα για το QE

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ είναι διχασμένο όσον αφορά τις προτεινόμενες πολιτικές για την αντιμετώπιση του χαμηλού πληθωρισμού, αν και είναι δύσκολο να διαπιστώσει κανείς αν οι διαφορές αυτές είναι η αιτία που οδήγησε τον Ντράγκι σε ένα πιο συγκεντρωτικό τρόπο διοίκησης. 

Τουλάχιστον επτά και ίσως και 10 μέλη του Συμβουλίου είναι κατά ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) στα πρότυπα της αμερικάνικης κεντρικής τράπεζας. 

Στο στρατόπεδο των αντιπάλων περιλαμβάνονται ο Iβ Μερς και η Σαμπίν Λαουτενσλέγκερ του Εκτελεστικού Συμβουλίου, καθώς και οι κεντρικοί τραπεζίτες από τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, την Εσθονία, τη Λετονία και πιθανότατα την Σλοβακία, την Σλοβενία και την Αυστρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v