Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο αποπληθωρισμός επαναφέρει τον πόλεμο νομισμάτων

Oι κεντρικές τράπεζες ακολουθούν πολιτικές υποτίμησης όχι για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας αλλά για την ενίσχυση του πληθωρισμού, επισημαίνει το Bloomberg. Το ευρώ και το γεν προβλέπεται ότι θα είναι στα 10 νομίσματα με την μεγαλύτερη πτώση ως το 2015.

Ο αποπληθωρισμός επαναφέρει τον πόλεμο νομισμάτων

Οι «πόλεμοι νομισμάτων» έχουν επιστρέψει και αυτή τη φορά ο στόχος δεν είναι η ανάπτυξη αλλά η αποφυγή του αποπληθωρισμού, εκτιμά το Bloomberg.

Ο όρος έγινε γνωστός από τον Βραζιλιάνο υπουργό Οικονομικών Γκουίντο Μαντένγκα το 2010, ο οποίος τον χρησιμοποίησε για να περιγράψει τις πολιτικές που ακολουθούσαν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες για να τονώσουν την ανταγωνιστικότητα μέσω υποτιμήσεων.

Ωστόσο σήμερα οι κεντρικές τράπεζες φαίνεται να ακολουθούν την τακτική της υποτίμησης όχι για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας αλλά για την ενίσχυση του πληθωρισμού. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οκτώ από τα δέκα νομίσματα που προβλέπεται να έχουν την μεγαλύτερη πτώση ως το 2015 προέρχονται από χώρες που είτε βρίσκονται σε αποπληθωρισμό είτε ακολουθούν πολιτικές για την αποδυνάμωση των συναλλαγματικών τους ισοτιμιών.

«Η πολιτική αυτή δεν αφορά την εξισορρόπηση ή την ανάπτυξη. Αυτό αφορά τον αποπληθωρισμό, την εξαγωγή των αποπληθωριστικών προβλημάτων σε κάποιον άλλο» ανέφερε ο Ντέιβιντ Μπλουμ, επικεφαλής νομισματικής πολιτικής στην HSBC.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ), X. Kουρόντα, ανέφερε τον περασμένο μήνα πως θα καλωσόριζε μια χαμηλότερη συναλλαγματική ισοτιμία για να επιτευχθεί ο στόχος για τον πληθωρισμό, σημειώνοντας ότι μπορεί να επεκτείνει το πρόγραμμα τόνωσης για να το επιτύχει.

Ο Μάριο Ντράγκι έχει αναγνωρίσει την ανάγκη για ένα πιο αδύναμο ευρώ, ώστε να αποφευχθεί ο αποπληθωρισμός και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι εξαγωγές, μολονότι έχει αρνηθεί πως η ΕΚΤ έχει σαν στόχο την συναλλαγματική ισοτιμία.

Με βάση τις προβλέψεις αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg, το γεν θα είναι το νόμισμα που θα υποχωρήσει περισσότερο ως το 2015, μετά το πέσο Αργεντινής. Μεταξύ των 10 μεγαλύτερων «χαμένων» αναμένεται να είναι και το ευρώ, με τους αναλυτές να προβλέπουν πτώση 5,6%,

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v