«Οι πόροι στην Κύπρο είναι για όλους τους Κύπριους και η Τουρκία θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνές της προκειμένου να ερευνήσει για πετρέλαιο και αέριο στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, έχουμε το δικαίωμα και μπορούμε να το ασκήσουμε όποτε θέλουμε. Οποιοδήποτε βήμα εξαιρεί τη μια πλευρά του νησιού δεν είναι αποδεκτή».
Αυτό δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφερόμενος στις σεισμικές έρευνες του Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως μεταδίδει η Sabah. Χθες, το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Barbaros, μαζί με τα δύο συνοδευτικά πλοία, πλησίασε μέχρι και 35 χιλιόμετρα από τις ακτές της Λεμεσού, προτού επιστρέψει ανατολικά, κάνοντας στροφή στο Ακρωτήρι. Το Barbaros διέσχισε τα οικόπεδα 1, 2 και 3 της κυπριακής ΑΟΖ.
Εν τω μεταξύ, η Κύπρος ετοιμάζεται να θέσει θέμα στην Ε.Ε. για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ενώ παράλληλα φέρεται να εξετάζει -μεταξύ άλλων- προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και μελέτη για νομικά μέτρα εναντίον της χώρας και εταιρειών που επιχειρούν στην κυπριακή ΑΟΖ.
Αναστασιάδης: Οι πράξεις της Τουρκίας μιλούν από μόνες τους
«Όταν οι πράξεις μιλούν από μόνες τους τα λόγια περιττεύουν» απάντησε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μέσω γραπτής δήλωσής του στον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβουτογλου, κατηγορώντας την Τουρκία πως ενώ διαμηνύει προς διάφορες κατευθύνσεις ότι τάχα επιθυμεί λύση του Κυπριακού, οι πράξεις της κάθε άλλο παρά αυτό αποδεικνύουν.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, απαντώντας στον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι, λίγα μόλις 24ωρα πριν από την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, η Τουρκία παραβιάζοντας κατάφορα το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ, έθεσε σε εφαρμογή την οδηγία προς τους ναυτιλομένους (NAVTEX), αποδεικνύοντας έτσι τις πραγματικές της προθέσεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.
Ο Κύπριος πρόεδρος, ο οποίος θα θέσει το θέμα των τουρκικών ενεργειών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καλεί την Τουρκία, αν πραγματικά επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού, «να προχωρήσει άμεσα στην ακύρωση των παράνομων και προκλητικών ενεργειών της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθιστώντας έτσι εφικτή την επανέναρξη των συνομιλιών».
Αντιδρά η Αθήνα
Διπλό, αυστηρό μήνυμα στέλνουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση προς την Τουρκία, με αφορμή τις προκλήσεις της γειτονικής χώρας στην Κύπρο.
Ο Κάρολος Παπούλιας, σε επίστολη που απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ανέφερε.
«Τη στιγμή κατά την οποία τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη παραβιάζονται κατά παράνομο και προκλητικό τρόπο από την Τουρκία, επιθυμώ να σας διερμηνεύσω την ομόθυμη συμπαράσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας και του συνόλου του ελληνικού λαού.
Εκφράζω την ευχή και προσδοκία να έχουν θετικό αποτέλεσμα οι ενέργειες που η κυβέρνησή σας αναλαμβάνει προς αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, ελπίζοντας συνάμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη της.»
Εν τω μεταξύ, πρόσθετη πρόκληση χαρακτηρίζουν στην κυβέρνηση τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η αμφισβήτηση, από τουρκικής πλευράς, της ύπαρξης και της διεθνούς νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά κραυγαλέα παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου αλλά και προσβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τονίζουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος του ΟΗΕ, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης και μόνο η Τουρκία αρνείται να αντιληφθεί και να αναγνωρίσει την πραγματικότητα αυτή.
«Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός επικαλείται ως νομική βάση για τις παράνομες τουρκικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, την παράνομη και νομικά άκυρη "συμφωνία" μεταξύ Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους. Η ύπαρξη της "συμφωνίας" αυτής δεν είναι επιχείρημα. Αποτελεί πρόσθετη απόδειξη της διάθεσης της Τουρκίας να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.
Προσθέτουν, επίσης, ότι «δυστυχώς οι αναφορές του Τούρκου Πρωθυπουργού σε διχοτομικά σενάρια "δύο κρατών" είναι ενδεικτικές των πραγματικών τουρκικών προθέσεων».