Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτίναξη κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη της κρίσης

Βιομηχανία, καταναλωτικά προϊόντα, ενέργεια και πρώτες ύλες οι τομείς που προσελκύουν περισσότερο τους κινέζους επενδυτές. Στροφή προς τις ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Οι επενδύσεις στο real estate και η "χρυσή βίζα".

Εκτίναξη κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη της κρίσης

Από το 2010 η Κίνα αυξάνει σταθερά τις επενδύσεις της στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση. Σε αντάλλαγμα, οι επενδυτές μπορούν να επωφεληθούν των ελκυστικών πολιτικών διαμονής, σύμφωνα με το EurActiv.

Το μοντέλο ξένων επενδύσεων της Κίνας έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια, εκμεταλλευόμενο την κρίση ως εφαλτήριο για επενδύσεις στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τους Financial Times, η συνολική αξία των κινεζικών επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχονταν σε 6,1 δις. ευρώ το 2010, μέχρι το 2012 όμως τετραπλασιάστηκε στα 27 δις. ευρώ.

Η στρατηγική των κινεζικών επενδύσεων διαφέρει από χώρα σε χώρα, όμως οι βασικοί τομείς που προσελκύουν τις επενδύσεις είναι η βιομηχανία, τα καταναλωτικά προϊόντα, η ενέργεια και οι πρώτες ύλες, σύμφωνα με μελέτη της Silvia Merler του think tank Bruegel.

Οι μεγαλύτεροι «ευεργέτες» των επενδύσεων είναι η Γερμανία, η Βρετανία και η Ολλανδία. Οι κινεζικές επενδύσεις στη Γερμανία επικεντρώνονται στον μηχανολογικό εξοπλισμό, τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, τα εξαρτήματα αυτοκινήτων και τον εξοπλισμό. Στη Γαλλία, επικεντρώνονται στον τομέα των καταναλωτικών προϊόντων ενώ στη Βρετανία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων.

Από το 2012, η Κίνα φαίνεται να έχει αλλάξει πορεία, επενδύοντας τεράστια ποσά στις χώρες της κρίσης, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Μάλιστα, σύμφωνα με τους Financial Times, η Κίνα μεταφέρει τις επενδύσεις σε φυσικούς πόρους από την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, στην Ευρώπη, όπου πολλές εθνικές εταιρείες ξεπουλήθηκαν γρήγορα στην αποκορύφωση της κρίσης.

Στην Ιταλία, επενδυτές από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ στήριξαν περίπου 195 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ενίσχυσαν μεγαλύτερες εταιρείες με εκτεταμένες αγορές μετοχών.

Στην Ελλάδα, που αποτελεί έναν αυξανόμενα δημοφιλή προορισμό για τους κινέζους τουρίστες, οι επενδυτές επικεντρώνονται στους τομείς της ναυτιλίας και του τουρισμού. Τον Ιούνιο, μάλιστα, Ελλάδα και Κίνα υπέγραψαν ναυπηγική συμφωνία ύψους 2,3 δις. δολαρίων, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Αναπτυξιακή Τράπεζα της Κίνας.

Στην Πορτογαλία, κινέζοι επενδυτές αγόρασαν το 45% των συνολικών περιουσιακών στοιχείων που τέθηκαν προς ιδιωτικοποίηση στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της χώρας.

Το αντάλλαγμα

Οι ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν αυτήν την εισροή επενδύσεων από την Άπω Ανατολή ως τον καταλύτη που χρειάζονται για να δώσουν νέα πνοή στον τομέα των ακινήτων. Όπως αναφέρουν οι Financial Times, χώρες όπως η Λιθουανία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ουγγαρία «σαγηνεύουν» τους αγοραστές προσφέροντας άδειες παραμονής σε μη ευρωπαίους πολίτες που θα ξοδέψουν ένα συγκεκριμένο ποσό στο real estate.

Αυτή η «χρυσή βίζα» είναι διαθέσιμη για 500.000 ευρώ στην Ισπανία και την Πορτογαλία, και για 250.000 ευρώ σε Ελλάδα και Ουγγαρία. Με την πολιτική αυτή, η αγορά ακινήτων της Πορτογαλίας έχει ήδη αυξηθεί κατά 900 εκατ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v