Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Krugman: Σε βαθιά κρίση η Ευρώπη έξι χρόνια μετά την Lehman

Μετά από χρόνια ανησυχίας για τα λάθος προβλήματα η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μια αποπληθωριστική παγίδα, εκτιμά ο Paul Krugman. Η επιβράδυνση της Γερμανίας, η έλλειψη δημοσιονομικών εργαλείων και ο πολιτικός κίνδυνος. Γιατί δεν είναι απρόσβλητες οι ΗΠΑ.

Krugman: Σε βαθιά κρίση η Ευρώπη έξι χρόνια μετά την Lehman

Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μια αποπληθωριστική παγίδα και μπορεί να βρεθεί κολλημένη σε μια μόνιμη οικονομική στασιμότητα με απρόβλεπτες πολιτικές συνέπειες, προειδοποίησε σε συνέντευξη του στο Bloomberg ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman.

«Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι πραγματικά τρομακτική, η κατάσταση στην Κίνα είναι πραγματικά τρομακτική» δήλωσε ο P. Krugman. «Και εμείς δεν είμαστε αποκομμένοι, όσο και αν υπερτονίζεται η διεθνής αλληλεξάρτηση, δεν περιμένει κανείς ότι οι ΗΠΑ είναι εντελώς απρόσβλητες από αυτές τις εξελίξεις» πρόσθεσε.

«Οπότε εδώ είμαστε, έξι χρόνια αφότου κατέρρευσε η Lehman, είμαστε ακόμα πολύ εύθραυστοι» υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για το ποιο είναι το πρόβλημα στην Ευρώπη, ο κ. Krugman απάντησε πως η γηραιά ήπειρος είναι αντιμέτωπη με μια αποπληθωριστική παγίδα και δεν φαίνεται να έχει τα κατάλληλα δημοσιονομικά εργαλεία για να αποφύγει μια χαμένη δεκαετία σαν και αυτήν της Ιαπωνίας.

«Το πρόβλημα είναι πως μετά από πολλά χρόνια ανησυχίας για το λάθος πρόβλημα, υπερβολικής ανησυχίας για το χρέος και τον πληθωρισμό, που ποτέ δεν ήρθε, τώρα ξαφνικά έχει μετατραπεί σε μια Ιαπωνία χωρίς την κοινωνική συνοχή» ανέφερε ο P. Κrugman.

«Βρίσκεται ήδη σε μια αποπληθωριστική παγίδα, η Γερμανία έχει επιβραδυνθεί σημαντικά γιατί εξαρτάται από τις εξαγωγές και αυτό που είναι πραγματικά τρομακτικό είναι ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν εργαλεία. Έχουν νομισματικά εργαλεία και ένα καλό και έξυπνο άνθρωπο στο τιμόνι της ΕΚΤ,  αλλά τα δημοσιονομικά εργαλεία είναι σε κάθε περίπτωση δύσκολα γιατί δεν έχουν κοινή κυβέρνηση και τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς του Γερμανούς που δεν αλλάζουν τροπάριο» πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v