Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Reuters: Η ελληνική έξοδος δοκιμάζει την αντοχή της ευρωζώνης

Η πολιτική αβεβαιότητα στην Αθήνα και η έξοδος από το μνημόνιο δοκιμάζουν την αντοχή της ευρωζώνης, εκτιμά το Reuters. Η στήριξη σε Σαμαρά και διακριτικό φλερτ των Γερμανών με το ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.

Reuters: Η ελληνική έξοδος δοκιμάζει την αντοχή της ευρωζώνης

Η Ελλάδα δεν κρατά άγρυπνους τους Ευρωπαίους ηγέτες όπως στο παρελθόν, αλλά καθώς το «προβληματικό παιδί» της ευρωζώνης πλησιάζει προς το τέλος του μνημονίου η πολιτική αβεβαιότητα στην Αθήνα αναμένεται να δοκιμάσει την αντοχή της ευρωζώνης, εκτιμά αρθρογράφος του Reuters, Paul Taylor.

Όπως τονίζει ο ίδιος, μολονότι υπάρχουν μικρά σημάδια πως η ελληνική οικονομία έχει βγει από το τούνελ, αναμένονται αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κέρδισε την Παρασκευή την ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως θα διενεργηθούν εκλογές τον Μάρτιο και θα έρθει στην εξουσία το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Taylor θα είναι η πρώτη φορά που ένα κίνημα βαθύτατα εχθρικό προς το πρόγραμμα διάσωσης θα κερδίσει την εξουσία, βάζοντας στην άκρη κεντροαριστερά και κεντροδεξιά κόμματα που αντιμετώπισαν μεγάλες απώλειες από την εφαρμογή σκληρών μέτρων λιτότητας. Αλλά όπως επισημαίνει, η νίκη της ριζοσπαστικής αριστεράς δεν θα προκαλέσει τον πανικό που θα προκαλούσε τον Ιούνιο του 2012.

Το σχέδιο για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο

Εν τω μεταξύ, ο Αντώνης Σαμαράς επιδιώκει να πει όχι στα τελευταία 12 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, για να αποφύγει τις μηνιαίες επισκέψεις από την τρόικα. Η εναλλακτική είναι να δανειστεί ορισμένα από τα χρήματα από τις αγορές και να αντλήσει ένα μέρος των πόρων από το ΤΧΣ. Ωστόσο, το ΔΝΤ, η Ε.Ε. και η Γερμανία θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα υπό επιτήρηση, με μια προαιρετική γραμμή στήριξης ως δίχτυ ασφαλείας, αναφέρει το δημοσίευμα.

Την περασμένη εβδομάδα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε πως οι προοπτικές της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί σημαντικά, αλλά η χώρα «θα ήταν σε καλύτερη θέση» αν είχε μια προληπτική στήριξη και μια νέα σχέση με το Ταμείο.

Η ανάκαμψη της οικονομίας ωστόσο δεν φαίνεται να έχει απτά οφέλη για την πλειοψηφία των Ελλήνων, με την ανεργία να βρίσκεται στο 26% και να ξεπερνά το 50% στους νέους.

Διακριτικό φλερτ των Γερμανών με ΣΥΡΙΖΑ

Ο αρθογράφος του Reuters εκτιμά πως οι διεθνείς δανειστές είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τον Σαμαρά να επιβιώσει στην κυβέρνηση όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας νέας αναταραχής υπό την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν ο κυβερνητικός συνασπισμός ολοκληρώσει την θητεία του μπορεί να αντέξει ως τον Ιούνιο του 2016, όταν η ανάκαμψη θα έχει γίνει πιο αισθητή από τους ψηφοφόρους.

«Αλλά το Βερολίνο έχει αρχίσει να στρέφει διακριτικά τις κεραίες προς τον κ. Τσίπρα ελπίζοντας να μετριάσει την μεταξύ τους κόντρα αν βγει στην εξουσία» γράφει ο κ. Taylor. Ο Γερμανός αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Joerg Asmussen, συναντήθηκε με τον κ. Τσίπρα τουλάχιστον τρεις φορές, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε συνάντηση και με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble και τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi.

«Οι Γερμανοί στηρίζουν ακόμα τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο, αλλά εξερευνούν και εναλλακτικά σχέδια» ανέφερε ο Jens Bastian, Γερμανός οικονομολόγος στο Reuters. Ανώτατη πηγή στο Βερολίνο είπε ότι «είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι πιστεύει η αντιπολίτευση», γιατί μπορεί να νικήσει στις εκλογές.

Κατά τον αρθρογράφο του Reuters ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιδείξει μια πιο πραγματιστική συμπεριφορά από τότε που κέρδισε τις δημοτικές εκλογές. «Η Ρένα Δούρου ήταν η πρώτη ριζοσπαστική αριστερή που εκλέχτηκε περιφερειάρχης Αττικής, μετά από μια καμπάνια για την μείωση των δινών της ύφεσης και την βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης. Πίσω από την αριστερίστικη ρητορική, έχει δράσει με μετριοπαθή τρόπο και δεν έχει εμποδίσει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έχουν υποδείξει οι ξένοι δανειστές» σημειώνεται στο άρθρο.

Το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους

Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. επιμένουν ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται διαγραφή χρέους, κάτι που θα προκαλούσε πολιτική έκρηξη σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία. «Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα βιωσιμότητας χρέους» ανέφερε ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Και το ωραίο με το σύστημα που έχουμε δημιουργήσει είναι πως δεν κοστίζει χρήματα στους φορολογούμενους» πρόσθεσε.

Η Μιράντα Ξαφά, πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, ανέφερε ότι η Αθήνα θα αναγκαστεί να αντλήσει 10 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων το 2015, κάτι που μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο αν υπάρχει αβεβαιότητα.

«Δεν πιστεύω ότι το ΔΝΤ ή Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αφήσουν την Ελλάδα να έχει μια “καθαρή έξοδο” όπως η Ιρλανδία ή η Πορτογαλία» πρόσθεσε η ίδια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v