H αξιολόγηση από την ΕΚΤ αποτελεί μόνο ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια να εξασφαλιστούν ισότιμοι πόροι στην πρόσβαση των τραπεζών σε πόρους του ιδιωτικού τομέα και στην ενίσχυση του δανεισμού, εκτιμά η Fitch, σημειώνοντας πως τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν κάποια ιδρύματα.
Όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ των τραπεζών με τους πιο αδύναμους ισολογισμούς και τις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης. Η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Ισπανία διέθεταν πάνω από τα δύο τρίτα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τέλος του δεύτερου εξαμήνου του 2014. Επίσης οι τράπεζες με τον υψηλότερο λόγο μη εξυπηρετούμενων δανείων ως προς το κεφάλαιο προέρχονται από τις χώρες της ευρωζώνης.
Η Fitch αναφέρει ότι η κεφαλαιοποίηση έχει ενισχυθεί σημαντικά στις περισσότερες από τις 130 τράπεζες που θα μετέχουν στην αξιολόγηση της ΕΚΤ. Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει πως θα ακολουθήσουν περαιτέρω κεφαλαιακές αυξήσεις και αναδιαρθρώσεις. Ωστόσο, τονίζει ότι η ισχύς των ισολογισμών θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση των collateral και υπογραμμίζει ότι θα χρειαστεί περαιτέρω πρόοδος για την ενίσχυση του ισολογισμού των πιο αδύναμων τραπεζών.
Σύμφωνα με τη Fitch θα χρειαστούν επιπλέον 70 δισ. ευρώ για την κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 60%. Η αύξηση της κάλυψης στο 80% θα κοστίσει περίπου 235 δισ. ευρώ, ο οίκος.
Όπως σημειώνεται στην έκθεσή του, η αξία των collateral θα εξαρτηθεί από την ισχύ της οικονομίας, οπότε ο σύνδεσμος μεταξύ κρατών και τραπεζών θα παραμείνει για κάποιο διάστημα ακόμη. Η Fitch αναμένει ότι η κατάσταση των εθνικών οικονομιών θα συνεχίσει να αποτελεί κλειδί για την πιστοληπτική αξιοπιστία των τραπεζών.
Οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης προβλέπουν ότι οι μεγάλες τράπεζες θα περάσουν τα τεστ και ότι μόνο ένας μικρός αριθμός από αυτές θα αναγκαστεί να δημιουργήσει νέα σχέδια για την άντληση κεφαλαίων ως τα μέσα του 2015.