Λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Νταισελμπλούμ κάλεσε τη Γερμανία να μην επαναπαύεται στις δάφνες των μεταρρυθμίσεων που έκανε πριν από χρόνια στον τομέα εργασίας.
«Μεταρρυθμίσεις δεν είναι κάτι που κάνει κάποιος πριν δέκα ή είκοσι χρόνια», είπε ο Νταισσελμπλουμ στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Επαγρύπνηση και δράση
«Η Γερμανία πρέπει να επαγρυπνά για να παραμείνει ανταγωνιστική, δεν μπορεί κανείς να είναι ικανοποιημένος με μεταρρυθμίσεις που έκανε τα προηγούμενα χρόνια», τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, υπονοώντας τη δέσμη μεταρρυθμίσεων που έγιναν στην αγορά εργασίας επί καγκελαρίας του σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ, γνωστές ως Hartz IV, που θεωρούνται θεμέλιος λίθος για τη σταθερή πορεία στην γερμανική αγορά εργασίας και κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης.
«Πρέπει να κοιτάμε προς τα μπρος», τόνισε. Οι προειδοποιήσεις Ντάισελμπλουμ προς τη Γερμανία γίνονται υπό το πρίσμα των συζητήσεων περί ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων που θα συνεχιστούν στη διάρκεια του σημερινού Eurogroup. Ναι μεν υπάρχει σε βασικές γραμμές συναίνεση στο ότι μεταρρυθμίσεις είναι σημαντικότερες από τη διάθεση επιπλέον πόρων, αλλά πολλές χώρες έχουν μείνει πολύ πίσω σε αυτόν τον τομέα. Ο Ντάισελμπλουμ επαίνεσε τις μικρές χώρες, όπως αυτές της Βαλτικής, αλλά και χώρες σε κρίση, όπως την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, για το ότι μετά από χρόνια ριζικών μεταρρυθμίσεων επέστρεψαν σε θετικά ποσοστά ανάπτυξης.
«Έχετε μείνει πίσω στις επενδύσεις»
Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με τις μεγάλες χώρες, όπως τη Γαλλία, την Ιταλία, ακόμη και τη Γερμανία, οι οποίες θα πρέπει κατά τον επικεφαλής του Eurogroup να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Ο Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα στη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης που αποφάσισε η κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού «ως μέτρο που πηγαίνει σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από ό,τι σε άλλες χώρες».
Επικρίσεις έκανε ο Ντάισελμπλουμ και σε ό,τι αφορά τις μειωμένες επενδύσεις της Γερμανίας σε τομείς, όπως την έρευνα, την τεχνολογία, την παιδεία, τις υποδομές. «Η Γερμανία θα μπορούσε να μεταφέρει τα κονδύλια για δημόσιες επενδύσεις σε άλλον προϋπολογισμό ή να εκμεταλλευτεί τα δημοσιονομικά περιθώρια, οι Βρυξέλλες δεν απαιτούν έναν πλήρως ισοσκελισμένο προϋπολογισμό», τόνισε εμφατικά.
Παράλληλα, ωστόσο, προειδοποίησε να μην υπερτονίζεται η σημασία των δημοσίων επενδύσεων. «Η απελευθέρωση της αγοράς παροχής υπηρεσιών για επενδυτές, για νέους ανθρώπους, η επιτάχυνση της διαδικασίας του επιχειρείν και η μείωση της γραφειοκρατίας είναι πολύ πιο σημαντικές παράμετροι για να φέρουν πίσω ιδιώτες επενδυτές», υπογράμμισε ο Ντάισελμπλουμ.
Αρνητικός εμφανίστηκε στην πρόταση για χρήση κεφαλαίων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την τόνωση των επενδύσεων. «O ESM δεν δημιουργήθηκε ως επενδυτικό ταμείο, αλλά ως εργαλείο διαχείρισης των κρίσεων. Και έτσι θα πρέπει να παραμείνει». Εν όψει της συζήτησης στο σημερινό Eurogroup για τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τους περιοριστικούς όρους που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας ο Ντάισελμπλουμ έστειλε μέσω της γερμανικής εφημερίδας μήνυμα σε όλες τις χώρες να μην αγνοούν το Σύμφωνο Σταθερότητας. «Προβλέπει κάποια ελαστικότητα, που είναι όμως περιορισμένη. Ένα κάπως χαμηλό ποσοστό πληθωρισμού δεν ισοδυναμεί με τεράστια οικονομική κρίση».