Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεκατέσσερις νεκροί σε διαδηλώσεις στην Τουρκία στη σκιά του Κομπανί

Αγριεύουν οι διαδηλώσεις των Κούρδων στην Τουρκία, με αίτημα τη στήριξη των Κούρδων που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους. Τουλάχιστον 14 νεκροί και δεκάδες τραυματίες. Απαγόρευση κυκλοφορίας σε έξι τουρκικές πόλεις. "Δεν μας νοιάζει ιδιαίτερα αν πέσει η Κομπανί" λένε οι ΗΠΑ.

Δεκατέσσερις νεκροί σε διαδηλώσεις στην Τουρκία στη σκιά του Κομπανί

Τουλάχιστον 14 νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων μεταξύ Κούρδων διαδηλωτών και αστυνομικών στην Τουρκία, ενώ διαδηλωτές στις Βρυξέλλες επιχείρησαν να εισέλθουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο των πανευρωπαϊκών διαδηλώσεων που γίνονται κατά της προέλασης του Ισλαμικού Κράτους στην κουρδική πόλη Κομπανί, στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας.

Σύμφωνα με το Associated Press, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan έκανε λόγο για οκτώ νεκρούς στο Ντιγιάρμπακιρ (τουρκικό Κουρδιστάν), ενώ τα άλλα θύματα έχασαν τη ζωή τους σε πόλεις της ανατολικής Τουρκίας, καθώς η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού και δακρυγόνα για να διαλύσει τους διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν κάψει αυτοκίνητα και είχαν προκαλέσει ζημιές σε επιχειρήσεις.

Επεισόδια έγιναν επίσης στην Κωνσταντινούπολη, στην πρωτεύουσα Άγκυρα, στο παραθαλάσσιο θέρετρο της Αττάλειας και στις πόλεις Μερσίνα και Άδανα όπου η αστυνομία επενέβη με δακρυγόνα και με κανόνια νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Οι διαδηλωτές απαιτούν περισσότερη βοήθεια για τις μαχόμενες κουρδικές δυνάμεις στην Κομπανί. Ήδη κάποιες ευρωπαϊκές χώρες εξοπλίζουν τους Κούρδους, ενώ συνασπισμός του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ κάνει αεροπορικές επιθέσεις κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, όμως οι διαδηλωτές λένε πως αυτό δεν αρκεί.

Διαδηλωτής στην Κύπρο απηύθυνε έκκληση στον συνασπισμό να χτυπήσει πιο σκληρά τους τζιχαντιστές, έτσι ώστε να μπορέσουν οι Κούρδοι να κρατήσουν την πόλη.

Οι εντάσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες στην Τουρκία, όπου οι Κούρδοι εδώ και τρεις δεκαετίες αγωνίζονται για την αυτονομία τους, ενώ το κλίμα το έχουν επιβαρύνει και οι εξελίξεις στη Συρία.

Πάντως, σύμφωνα με τη Hurriyet, η οποία επικαλείται πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, τουλάχιστον 10 άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ μελών της Χεζμπολά και του PKK. Όπως επισημαίνει η Hurriyet, η Χεζμπολά φέρεται να στηρίζει το Ισλαμικό Κράτος, ενώ το PKK τους Κούρδους μαχητές στην Κομπανί.

Απαγόρευση της κυκλοφορίας

Σε έξι περιφέρειες της Τουρκίας έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας. Από τις 17:00 χθες (τοπική ώρα) έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας στη νοτιοανατολική περιφέρεια του Mardin, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, στην περιοχή Ercis του Βαν και στο Kurtulan της Siirt, σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan.

Αργότερα, στις 22:00, το γραφείο του κυβερνήτη του Ντιγιάρμπακιρ ανακοίνωσε επίσης την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας στην περιοχή μέχρι νεωτέρας, ενώ στην ίδια κίνηση προχώρησε και ο κυβερνήτης του Μπατμάν. Τα σχολεία στο Ντιγιάρμπακιρ είναι σήμερα κλειστά, ενώ έχουν ακυρωθεί και όλες οι πτήσεις.

ΗΠΑ: Δεν μας νοιάζει ιδιαίτερα αν πέσει η Κομπανί

Εν τω μεταξύ, ανώτατα διοικητικά στελέχη στην Αμερική λένε πως η Κομπανί σύντομα θα πέσει, όμως αυτό δεν ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το CNN.

Αν τελικά το Ισλαμικό Κράτος καταλάβει την πόλη, τότε θα ελέγχει μια ολόκληρη γεωγραφική έκταση μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το CNN, λένε πως οι πρωταρχικοί στόχοι δεν είναι να σωθούν πόλεις και χωριά της Συρίας, αλλά να κυνηγήσουν την ανώτατη ηγεσία του Ισλαμικού κράτους, τα διυλιστήρια και τις άλλες υποδομές που θα δυσκόλευαν τη δραστηριοποίηση της Οργάνωσης, ιδιαίτερα στο Ιράκ. Κατά τους ίδιους, η διάσωση του Ιράκ είναι πιο στρατηγικός στόχος.

Οι βομβαρδισμοί οδήγησαν σε αναδίπλωση

Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος οπισθοχώρησαν από ορισμένες συνοικίες της πόλης μετά τις αεροπορικές επιδρομές του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, "οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους αναγκάσθηκαν να αποσυρθούν από ορισμένες ανατολικές συνοικίες του Αιν αλ-Αραμπ (Κομπάνι) και από τη νοτιο-δυτική περιφέρεια της πόλης". Οι δυνάμεις των τζιχαντιστών δεν είναι πλέον παρούσες στην δυτική πλευρά, αλλά κρατούν θέσεις στην ανατολική πλευρά της πόλης και στη νότια περιφέρειά της, διευκρίνισε ο ίδιος.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου διευκρίνισε ότι η οπισθοχώρηση έγινε αφού "οι θέσεις οπισθοφυλακής επλήγησαν κατά τις αεροπορικές επιδρομές, οι οποίες προκάλεσαν θύματα στις τάξεις τους και κατέστρεψαν τουλάχιστον τέσσερα από τα οχήματά τους".

Ο Μουστάφα Εμπντί, κούρδος δημοσιογράφος και ακτιβιστής, έγραψε στο Facebook ότι "οι δρόμοι της συνοικίας Μάκταλα, στη νοτιο-ανατολική πλευρά του Κομπάνι είναι γεμάτες πτώματα μαχητών του Daesh" (αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος). Σύμφωνα με τον ίδιο, εκατοντάδες άμαχοι παραμένουν στο Κομπάνι, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση αρχίζει να γίνεται δυσχερής, "αφού οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από τρόφιμα και νερό".

Είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις για τον αριθμό των αμάχων που έχουν παραμείνει στο Κομπάνι, αφού διάφορες πηγές αναφέρουν ότι το σύνολο του πληθυσμού έχει διαφύγει, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι εξακολουθούν να παραμένουν κάτοικοι στην πόλη.

Εάν οι αεροπορικές επιδρομές βοήθησαν σε κάποιο βαθμό τους κούρδους μαχητές να ανακαταλάβουν κάποιες από τις θέσεις των τζιχαντιστών στο Κομπάνι, δεν είναι ικανές να σώσουν την πόλη, προειδοποιούν οι αναλυτές, υπογραμμίζοντας ότι μία χερσαία στρατιωτική επιχείρηση, αράβων ή τούρκων στρατιωτών, αφού η Ουάσινγκτον έχει αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, είναι αναγκαία για την ανατροπή της κατάστασης στο θέατρο των επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v