Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Rio Tinto: «Όχι» στην πρόταση συγχώνευσης της Glencore

Ομόφωνα το διοικητικό συμβούλιο της Rio Tinto έκρινε πως η πρόταση συγχώνευσης της Glencore δεν είναι συμφέρουσα για τους μετόχους. Οι παρασκηνιακές συζητήσεις, ο κρίσιμος ρόλος της τιμής του σιδηρομεταλλεύματος και τα σενάρια για επιθετική εξαγορά.

Rio Tinto: «Όχι» στην πρόταση συγχώνευσης της Glencore

Αρνητική ήταν η απάντηση της Rio Tinto στην πρόταση συγχώνευσης με τη μικρότερη Glencore που θα δημιουργούσε έναν κολοσσό αξίας 160 δισ. δολ. στον μεταλλευτικό κλάδο και τον χώρο του trading εμπορευμάτων. Η Rio Tinto αποκάλυψε χθες ότι η πρώτη προσέγγιση από την Glencore έγινε τον Ιούλιο.

Το διοικητικό της συμβούλιο συνεδρίασε και απέρριψε την πρόταση κρίνοντας ότι δεν ήταν συμφέρουσα για τους μετόχους, παρά το ότι η Glencore προσφέρει διέξοδο σε μία περίοδο που η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος – το βασικό προϊόν της Rio Tinto- υποχωρεί σε χαμηλό 5ετίας.

Η συγχώνευση των δύο θα δημιουργούσε το μεγαλύτερο μεταλλευτικό γίγαντα, ξεπερνώντας και το βασικό ανταγωνιστή της Rio Tinto, την BHP Biliton.

«Το διοικητικό συμβούλιο της Rio Tinto μετά από διαβουλεύσεις με τους οικονομικούς και νομικούς συμβούλους, κατέληξε ομοφώνως ότι η συγχώνευση δεν είναι προς το καλύτερο συμφέρον των μετόχων της Rio Tinto» αναφέρει η σχετική χρηματιστηριακή ανακοίνωση.

Η αντίδραση των αγορών ήταν θετική καθώς η μετοχή της Rio Tinto εκτινάχθηκε κατά 4,7%.

Η Rio αναγκάστηκε να προβεί σε αυτές τις διευκρινίσεις αφού το πρακτορείο Bloomberg αποκάλυψε ότι η Glencore προσέγγισε έναν από τους μεγαλύτερους μετόχους της Rio Tinto. Συγκεκριμένα, προσέγγισε την Aluminum Corp. of China, την κρατική κινεζική επιχείρηση που είναι γνωστή ως Chinalco η οποία είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Rio Tinto, καθώς ελέγχει το 9,8%. 

Σημειώνεται πως το 2012, η Glencore εξαγόρασε την Xstrata και πέρασε έτσι από τον κλάδο του trading εμπορευμάτων στον κλάδο της εξόρυξης. Η συμφωνία με την Rio Tinto θα κάλυπτε ένα από τα μεγαλύτερα της κενά. Η Glencore δεν παράγει καθόλου σιδηρομετάλλευμα, ενώ τα κέρδη της Rio Tinto προέρχονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το σιδηρομετάλλευμα.

Ο Glyn Lawcock, της UBS, εξηγεί πως η Glencore από την πλευρά της ήθελε να «δέσει» τη Rio με τις υπάρχουσες χαμηλές τιμές του σιδηρομεταλλεύματος και να προχωρήσει σε μια «συγχώνευση ίσων» η οποία όμως, δεν ικανοποιεί τους μετόχους της Rio Tinto. «Νομίζω ότι πλέον για να γίνει συγχώνευση θα πρέπει να είναι επιθετική και αυτό σημαίνει ότι όλα θα κριθούν από την τιμή» δήλωσε.

Η Citi από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι η πρόταση της συγχώνευσης έχει λογική. Η Glencore αποκτά μία παγκόσμια βάση για να ανταγωνιστεί την BHP Biliton, δημιουργεί άμεσα οικονομίες κλίμακας στο χώρο του σιδηρομεταλλεύματος, ενώ η Rio αποκτά έναν ισχυρό ισολογισμό και λειτουργικές συνέργειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v