Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσα δίνουν για φιλανθρωπικούς σκοπούς οι κροίσοι

Κοντά σε ιστορικό υψηλό ανήλθαν το 2013 οι δωρεές των υπερπλούσιων του κόσμου για φιλανθρωπικούς σκοπούς, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ωστόσο, η αυξανόμενη εισοδηματική ανισότητα άλλαξε τις μορφές φιλανθρωπίας. Ποιες είναι οι νέες τάσεις.

Πόσα δίνουν για φιλανθρωπικούς σκοπούς οι κροίσοι

Οι κροίσοι δίνουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους περίπου το 10% της καθαρής αξίας του πλούτου τους για φιλανθρωπίες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο δείκτης Wealth-X and Arton Capital Major Giving Index, ο οποίος παρακολουθεί τις τάσεις στις φιλανθρωπικές δωρεές των πολύ πλούσιων, εκείνων δηλαδή που η καθαρή αξία της περιουσίας τους ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, αυξήθηκε στο 220 το 2013 –στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση και μόλις 12 μονάδες χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό των 232 μονάδων που σημειώθηκε το 2006.

Όπως μεταδίδει το CNBC, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, ο μέσος κροίσος έχει καθαρή αξία 240 εκατ. δολαρίων και είναι 64 ετών. Σημειώνεται ότι οι υπερπλούσιοι αντιστοιχούν στο 0,003% του παγκόσμιου πληθυσμού και κατέχουν το 13% του συνολικού παγκόσμιου πλούτου.

Τα αμερικανικά νοικοκυριά, σύμφωνα με την έκθεση, δίνουν ετησίως 3.000 δολάρια για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Νέες τάσεις

«Παγκοσμίως, βλέπουμε μια εξέλιξη της φιλανθρωπίας, καθώς διευρύνεται πέραν της παραδοσιακής -δηλαδή των οικονομικών συνεισφορών- και πλέον περιλαμβάνει προηγμένες μορφές προσέγγισης όπως για παράδειγμα η επιχειρηματική φιλανθρωπία, το micro finance, οι επενδύσεις με επίπτωση και η δημιουργία θέσεων εργασίας», λέει ο CEO του Wealth-X, Mykolas Rambus.

«Οι υπερπλούσιοι φιλάνθρωποι όλο και περισσότερο επικεντρώνονται σε φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες που δίνουν μακροπρόθεσμες λύσεις, δίνοντας τη δυνατότητα στους λιγότερο τυχερούς να βρουν ευκαιρίες μέσω της επιχειρηματικότητας, αλλά και αξιοποιώντας το δικό τους επιχειρηματικό δαιμόνιο για να μετρήσουν την αποτελεσματικότητα των φιλανθρωπικών εγχειρημάτων τους και να μεγιστοποιήσουν τις εισπράξεις τους».

Η στροφή αυτή φαίνεται ότι κατέστη επιβεβλημένη λόγω της αυξανόμενης εισοδηματικής ανισότητας παγκοσμίως, και των κοινωνικών αναταραχών που έχει προκαλέσει σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

«Δεν αρκεί να βοηθάς στη χρηματοδότηση για δημιουργία νέων σχολείων, να χρηματοδοτείς την πρόσβαση σε ψηφιακές τεχνολογίες ή να παρέχεις επαρκή τροφή, εάν αυτό δεν οδηγεί σε πιο μακροπρόθεσμες και μεγαλύτερης διάρκειας βελτιώσεις στις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες», τονίζεται στην έκθεση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v