Βρετανία: Νέα απειλή για αποχώρηση από την ΕΕ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βρετανίας ζητά να αποκτήσουν μόνο "συμβουλευτικό" ρόλο οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τα επικίνδυνα παιχνίδια ενόψει των γενικών εκλογών του 2015 και ο "νομικός αναλφαβητισμός".

Βρετανία: Νέα απειλή για αποχώρηση από την ΕΕ

Η Βρετανία θα αποχωρήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εάν τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν της δώσουν τη δυνατότητα να αγνοήσει τις αποφάσεις του. Αυτή η ρηξικέλευθη και καταλυτική πρόταση περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος για τις εκλογές του 2015, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Κρις Γκρέιλινγκ ζητά επαναπατρισμό της νομοθεσίας περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στόχος του είναι οι αποφάσεις των δικαστών στο Στρασβούργο να αποκτήσουν μόνο «συμβουλευτικό» χαρακτήρα» και να επικυρώνονται από το κοινοβούλιο της Βρετανίας.

«Έχουμε δώσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το ελεύθερο να ερμηνεύει και να επανερμηνεύει την Ευρωπαϊκή Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτό» δήλωσε ο ίδιος μιλώντας στο BBC και συμπλήρωσε: «Τα βρετανικά δικαστήρια δεν έχουν προτεραιότητα και οι βουλευτές μας δεν έχουν τον τελικό λόγο».

Αντίδραση υπήρξε άμεσα από τον Ντομινίκ Γριβ, πρώην γενικό εισαγγελέα των Tories, ο οποίος έκανε λόγο για «παιδικά πράγματα». «Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει και είναι καταστροφικό για εμάς να προτείνουμε μισές λύσεις» δήλωσε.

«Οι προτάσεις του κ. Γρέιλινγκ όμως, αναμένεται να βρουν πρόσφορο έδαφος σε αρκετούς ψηφοφόρους των Tories και σε πιθανούς υποστηρικτές του κόμματος της Βρετανικής Ανεξαρτησίας (UKIP), που έχουν δυσαρεστηθεί από κάποιες αποφάσεις του Στρασβούργου, όπως εκείνη που αναγκάζει την Βρετανία να αλλάξει τη νομοθεσία αναφορικά με το δικαίωμα ψήφου των φυλακισμένων» σχολιάζουν οι Financial Times.  «Οι αλλαγές αυτές θα εφαρμοστούν μόνο εάν ο Ντέβιντ Κάμερον κερδίσει συνολική πλειοψηφία στις εκλογές του 2015, έχοντας τη δυνατότητα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση».

Οι FT σημειώνουν επίσης ότι «Η Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» γράφτηκε από Βρετανούς νομικούς μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ο κ. Γκρέιλινγκ υποστηρίζει πως ο τρόπος που ερμηνεύεται από το Στρασβούργο «υπερβαίνει τα όρια»

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από την πλευρά του, απαντά ότι η πρόταση κοινοβουλευτικής επικύρωσης των αποφάσεων του Δικαστηρίου «δεν είναι συμβατή με την ίδια τη Συνθήκη». Η Shami Chakrabarti, διευθύντρια της ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Liberty κάνει λόγο για "νομικό αναλφαβητισμό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v