Ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ, Λέουνγκ Τσουν Γινγκ, ανακοίνωσε στους εξεγερμένους φοιτητές την απόφαση του να μην παραιτηθεί από το αξίωμα του και τους προειδοποίησε για σοβαρές επιπτώσεις αν προχωρήσουν σε καταλήψεις κτιρίων.
«Δεν θα παραιτηθώ γιατί πρέπει να ολοκληρώσω το έργο της εφαρμογής της καθολικής ψήφου» σημείωσε ο κ. Λέουνγκ.
Μιλώντας λίγο πριν την λήξη της διορίας που του είχαν δώσει οι φοιτητές, ο κ. Λέουνγκ ανέφερε ωστόσο πως είναι πρόθυμος για την έναρξη διαλόγου.
Νωρίτερα, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ είχαν απευθύνει έκκληση στους διαδηλωτές να βάλουν άμεσα τέλος στην κατάληψη του κέντρου της πόλης.
Ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ ζήτησε από τους διαδηλωτές να δείξουν αυτοσυγκράτηση. «Σε οποιοδήποτε μέρος στον κόσμο, αν υπάρχουν διαδηλωτές που περικυκλώνουν, επιτίθενται και καταλαμβάνουν κυβερνητικά κτίρια όπως τα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας ή του γραφείου του κυβερνήτη, οι επιπτώσεις είναι σοβαρές» προειδοποίησε.
Όπως μεταδίδει το Reuters, οι διαδηλωτές παρέμειναν ψύχραιμοι μετά την ομιλία του κ. Λέουνγκ, αν και πολλοί εξέφρασαν την απογοήτευση τους.
«Δεν πιστεύω ότι αυτό αρκεί. Νομίζω ότι προσπαθεί να επιβραδύνει την διαδικασία και να μας κάνει να γυρίσουμε σπίτι μας, αλλά ο κόσμος νιώθει κουρασμένος, σωματικά και πνευματικά και ο αριθμός μπορεί να μειωθεί» σημείωσε στο Reuters ένας διαδηλωτής.
Την Τετάρτη οι φοιτητές έστειλαν τελεσίγραφο προς τον κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ, ζητώντας να παραιτηθεί «σήμερα ή αύριο», διαφορετικά θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις.
«Θα κλιμακώσουμε τις δράσεις μας αν ο κυβερνήτης Λέουνγκ δεν παραιτηθεί σήμερα ή αύριο το βράδυ» ανέφερε ο ηγέτης του φοιτητικού κινήματος Λέστερ Στουμ. «Θα καταλάβουμε περισσότερα κυβερνητικά γραφεία και κτίρια» πρόσθεσε.
«Πιστεύω ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αγοράσει περισσότερο χρόνο. Θέλουν να χρησιμοποιήσουν τακτικές όπως η αποστολή ορισμένων ανθρώπων για την δημιουργία χάους, ώστε να έχουν μια καλή δικαιολογία για να διαλύσουν το πλήθος» τόνισε ο ίδιος.
Το Σαββατοκύριακο η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού και γκλομπ για να διαλύσουν τις εξεγέρσεις, αλλά από τότε τα πνεύματα έχουν ηρεμήσει.
Σημειώνεται ότι οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τη νέα πολιτική μεταρρύθμιση που επέβαλε το Πεκίνο και περιορίζει το δικαίωμα επιλογής του τοπικού κυβερνήτη. Οι διαδηλωτές ζητούν να αποσυρθεί το σχέδιο ψηφοφορίας του κυβερνήτη που ανακοινώθηκε στις 31 Αυγούστου από το Πεκίνο και χαρακτηρίζεται αντιδημοκρατικό.