Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια του ευρώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναμένοντας τις επιδράσεις από τα σημαντικά μέτρα τόνωσης της ρευστότητας και της οικονομίας που έλαβε στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε τη διατήρηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ, του επιτοκίου αναχρηματοδότησης, στο αρνητικό ρεκόρ του 0,05%. Το επιτόκιο overnight δανεισμού παρέμεινε στο 0,3% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,2%.
Η συνεδρίαση διεξήχθη στη Νάπολη, όπου θα παραθέσει την ομιλία και τη συνέντευξη τύπου εν συνεχεία ο κεντρικός τραπεζίτης.
Όλα τα βλέμματα στην ομιλία Ντράγκι
Η απόφαση ήταν ευρέως αναμενόμενη στις αγορές. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη, Μάριο Ντράγκι, που αναμένεται να κοινοποιήσει λεπτομέρειες των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων ABS, τα οποία προανήγγειλε στην προηγούμενη τακτική συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας.
Πρόκειται για έναν βασικό πυλώνα του σχεδιασμού του για να αναθερμανθεί η οικονομία, κυρίως στις χώρες της περιφέρειας, με αγορές τίτλων που είναι γνωστοί ως Asset-Backed Securities (ABS), καθώς και καλυμμένων ομολόγων.
Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει μέσα στην εβδομάδα από τους Financial Times, ο Μάριο Ντράγκι θα ασκήσει πιέσεις στο εκτελεστικό συμβούλιο να χαλαρώσουν οι απαιτήσεις ποιότητας των τίτλων στους οποίους μπορεί να τοποθετηθεί η ΕΚΤ, ώστε να ευνοηθούν από το μέτρο όλα τα κράτη μέλη. «Βάσει των κανόνων που ισχύουν τώρα, η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να αγοράσει τίτλους ABS κατώτερης ποιότητας από εκείνους που εγκρίνει ως collateral για όσους ζητούν πρόσβαση στη χρηματοδότησή της», σχολιάζει το πρακτορείο Reuters. Στόχος είναι «ο νομισματικός θεματοφύλακας να αγοράσει τα πιο ασφαλή πακέτα, γνωστά ως senior tranches, από ABS της Ελλάδας και της Κύπρου» αναφέρουν οι Financial Times.
Στην πρωτοβουλία Ντράγκι υπάρχουν ήδη ενστάσεις και κυρίως από τη Γερμανία. Ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann, έχει αντιταχθεί στο σχέδιο για την αγορά ABS, το οποίο όπως ισχυρίζεται αφήνει υπερβολικά εκτεθειμένο σε κινδύνους τον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας. Μάλιστα ο επιφανής Γερμανός οικονομολόγος H. W. Sinn έσπευσε αρθρογραφώντας στους Financial Times να μιλήσει για παρανομίες του ιταλού κεντρικού τραπεζίτη.
Τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας όμως και το μπαράζ των αρνητικών οικονομικών μεγεθών αλλάζουν το κλίμα. Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης υποχώρησε στο 0,3%, ενώ οι τελευταίοι δείκτες ΡΜΙ δείχνουν πως ο κλάδος μεταποίησης φλερτάρει ξανά επικίνδυνα με τη στασιμότητα.
Οι προσδοκίες των αγορών πάντως είναι μεγάλες και αποτυπώθηκαν στη χθεσινή αντίδραση στο Χρηματιστήριο. Με την κίνηση Ντράγκι, εάν επιβεβαιωθεί στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, θα απελευθερωθούν δισεκατομμύρια σε ρευστότητα για τις τράπεζες, σε δύο από τις πιο αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης. Κορυφαίος Έλληνας τραπεζίτης δήλωσε: «Θα υπάρχει σημαντική θετική επίδραση για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία της Ελλάδας».