«Βέτο» τραπεζών στον υπολογισμό των benchmark

Υπαρκτός ο κίνδυνος να εξαφανιστούν αρκετοί δείκτες αναφοράς των αγορών. Αρκετές τράπεζες φοβούνται νέα σκάνδαλα και πρόστιμα και δεν συμμετέχουν στον καθορισμό των δεικτών. Η απειλή στη ρευστότητα και οι ομάδες task force που ερευνούν τις διαδικασίες.

«Βέτο» τραπεζών στον υπολογισμό των benchmark

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου σταμάτησαν να συμμετέχουν στη διαμόρφωση δεκάδων δεικτών αναφοράς για τις αγορές, στον απόηχο των σκανδάλων χειραγώγησης του Libor και της αγοράς συναλλάγματος.

Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, η Deutsche Bank, η Citigroup, η JP Morgan και η UBS μεταξύ άλλων δημιούργησαν ομάδες task force που ερευνούν εξονυχιστικά τη διαδικασία συνεισφοράς στοιχείων για εκατοντάδες δείκτες που χρησιμοποιούνται από την αγορά εμπορευμάτων μέχρι τον διατραπεζικό δανεισμό, ώστε να μειώσουν το δικαστικό και το ρυθμιστικό τους κόστος.

«Οι κινήσεις αυτές έχουν συμβάλει στο να επιταχυνθεί η ανανέωση των fix για τον χρυσό και το ασήμι, ενώ οι αλλαγές σε ορισμένα επιτόκια αναφοράς για τον διατραπεζικό δανεισμό οδήγησαν στο να βασίζονται οι δείκτες σε πραγματικές συναλλαγές και όχι στις εκτιμήσεις που καταθέτουν οι τράπεζες» σχολιάζουν οι F.T. και συμπληρώνουν: «Οι επενδυτές ωστόσο προειδοποιούν ότι με τις κινήσεις αυτές θα μπορούσε να μειωθεί η ρευστότητα στις αγορές αφήνοντάς τες παράλληλα χωρίς κανέναν δείκτη αναφοράς και χωρίς τη δυνατότητα να καθορίζονται 'δίκαιες τιμές' για παράγωγα ώστε να γνωρίζουν αν παίρνουν 'δίκαιες' τιμές στις τοποθετήσεις τους».

Οι νέες κινήσεις των τραπεζών αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη ανησυχία τους ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθούν ενώπιον ενός νέου σκανδάλου όπως το Liborgate και να αναγκαστούν να πληρώσουν πρόστιμα αρκετών δισ. δολαρίων. Το σκάνδαλο χειραγώγησης του Libor έχει ήδη στοιχίσει στις τράπεζες περί τα 6 δισ. δολ., ενώ οι αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούν πως η έρευνα για τη χειραγώγηση των τιμών fix συναλλάγματος μπορεί να στοιχίσει σε αρκετές αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες πρόστιμα της τάξεως του 1,5 - 2 δισ. δολ.

«Εάν μειώνεται συνεχώς η συμμετοχή των τραπεζών στον καθορισμό των δεικτών αναφοράς, τότε υπάρχει ο κίνδυνος κάποιοι από αυτούς τους δείκτες να εξαφανιστούν» εξηγεί ο Klaus Paesler, της Russel Investments και συμπληρώνει: «Οι δείκτες αναφοράς είναι σημαντικοί για τους επενδυτές επειδή χρειάζεται να μπορείς να αποτιμάς την αποδοτικότητά σου σε σύγκριση με κάποιο άλλο μέγεθος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v