Το χάσμα μεταξύ των αμοιβών των ανώτατων στελεχών επιχειρήσεων και των μισθών που λαμβάνει ένας μέσος υπάλληλος στις επιχειρήσεις αυτές αυξάνεται παγκοσμίως, κι οι εργαζόμενοι πιστεύουν πως οι CEOs ενδιαφέρονται περισσότερο για τον πλουτισμό τους παρά για την εισοδηματική ανισότητα.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν σε 25.000 άτομα από 25 χώρες το CNBC και η Burson-Marsteller, το 76% του κοινού και των ανώτατων στελεχών συμφώνησε πως το χάσμα μεταξύ των αμοιβών των CEOs και του μισθού του μέσου εργαζόμενου αυξάνεται.
Αυτό που προκαλεί, όμως, μεγαλύτερη έκπληξη είναι ότι η πλειονότητα (57,5%) των ανώτατων στελεχών, τόσο στις αναδυόμενες όσο και στις ανεπτυγμένες χώρες, συμφώνησε με τη δήλωση ότι «οι CEOs των επιχειρήσεων δεν ενδιαφέρονται και πολύ για την αυξανόμενη εισοδηματική ανισότητα, διότι η αύξηση αυτή σημαίνει ότι οι ίδιοι γίνονται πλουσιότεροι».
Να τονιστεί ότι τον Ιανουάριο, σε έκθεσή του για τη δημοσιονομική πολιτική, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέφερε πως «υπάρχουν αυξανόμενες αποδείξεις ότι η υψηλή εισοδηματική ανισότητα μπορεί να είναι καταστροφική για την επίτευξη μακροοικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης», ενώ σημείωνε πως η λαϊκή στήριξη για πολιτικές αναδιανομής του πλούτου έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες.
Το 2013, οι CEOs σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες έβγαζαν κατά μέσο όρο σχεδόν 296 φορές περισσότερα απ' όσο ένας μέσος εργαζόμενος, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε τον Ιούνιο το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής. Αν και τα στοιχεία αυτά είναι χαμηλότερα από το «ζενίθ» του 2000 (383,4 φορές περισσότερα), δείχνουν ανάκαμψη από τα χαμηλά του 2002 (188,5 φορές, λόγω της πτώσης στο χρηματιστήριο) και του 2009 (193,2 φορές). Το 1965, η αναλογία ήταν στο 20 προς 1...
Η αντίληψη του αυξανόμενου αυτού χάσματος μεταξύ των αμοιβών μπορεί να βλάψει τις επιδόσεις των επιχειρήσεων. «Αν οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν άλλοι κανόνες για την ανώτατη διοίκηση και άλλοι για τους υπαλλήλους, αυτό θα έχει επίπτωση στην προσήλωση και στην πίστη τους στον οργανισμό, αλλά και στα κίνητρα και στην παραγωγικότητά τους», δήλωσε στο CNBC ο Charles Cotton, σύμβουλος της Chartered Institute of Personnel and Development.