Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι αεροπορικές επιθέσεις κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Συρία κάνει λόγο για τουλάχιστον πέντε αεροπορικές επιθέσεις σήμερα σε περιοχές στα σύνορα της Συρίας με το Ιράκ, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις και κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο ποια χώρα πραγματοποίησε τις αεροπορικές αυτές επιδρομές, αν και εκτιμάται πως δεν έγιναν από την πολεμική αεροπορία της Συρίας.
Οι ΗΠΑ, σε συνεργασία με την Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, την Ιορδανία, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ξεκίνησαν χθες τους βομβαρδισμούς στη Συρία.
Σε τηλεοπτικό του μήνυμα χθες, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως το εύρος της συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους, συμπεριλαμβανομένων των πέντε προαναφερθέντων αραβικών κρατών, δείχνει πως οι ΗΠΑ δεν είναι μόνες στην δεύτερη αυτή επιχείρηση αεροπορικών επιδρομών.
Χθες, σε ειδική συνεδρίαση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι ο συνασπισμός εναντίον της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους έστειλε ένα «σαφές μήνυμα» στους υπερ-ριζοσπάστες τζιχαντιστές. «Με τις πρωτοφανείς προσπάθειες του συνασπισμού, νομίζω ότι είμαστε σε θέση να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι ο κόσμος είναι ενωμένος», δήλωσε ο Ομπάμα μετά από συνάντηση που είχε με αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ιορδανίας, του Μπαχρέιν και του Κατάρ.
Σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο ο συνασπισμός καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας «να αποδυναμώσει και να καταστρέψει όχι μόνο το Ισλαμικό Κράτος αλλά και το είδος αυτής της ιδεολογίας που οδηγεί σε τόσο μεγάλη αιματοχυσία». Σε αυτή την ειδική συνεδρίαση, ο πρόεδρος Ομπάμα μίλησε για «την απειλή (που θέτει το Ισλαμικό Κράτος) που μας φέρνει όλους μαζί γύρω από το κοινό τραπέζι», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ένας αμερικανός διπλωμάτης. Στο σύνολό τους, αυτές οι αραβικές χώρες «συμφώνησαν ότι υπάρχουν φορές που πρέπει να πάρουν θέση και ειδικότερα να λάβουν μια ηγετική θέση στην περιοχή» ανέφερε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «αρμονική συνεργασία» μεταξύ των αράβων συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών, που εκτελούν «μια μακροπρόθεσμη εκστρατεία» για να «καταστρέψουν» την οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Ομπάμα συνεχίζει τις επαφές στη Νέα Υόρκη προκειμένου να διευρύνει τον αριθμό των χωρών της συμμαχίας κατά των εξτρεμιστικών ομάδων.
Μάλιστα, η Τουρκία, σε μια στροφή των αρχικών της θέσεων, άφησε να εννοηθεί ότι θα παράσχει στήριξη σε επίπεδο στρατιωτικό ή επιμελητείας. «Θα δώσουμε την απαραίτητη στήριξη στην επιχείρηση», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό NTV.
Η Τουρκία, η οποία ανησυχεί ιδιαίτερα τόσο για το Ισλαμικό Κράτος, όσο και για τους Κούρδους μαχητές, είχε ταχθεί εναντίον οποιασδήποτε ενέργειας μπορεί να βοηθήσει τον Ασάντ. Έτσι, αρνήθηκε να παίξει στρατιωτικό ρόλο στη συμμαχία, ακόμα και όταν 46 τούρκοι πολίτες κρατούνταν όμηροι από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ.
Στο μεταξύ, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, υποστήριξε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει καμία άλλη επιλογή αλλά να πολεμήσει ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. «Είναι μια μάχη από την οποία είναι αδύνατο να ξεφύγουμε. Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να μας σκοτώσουν», δήλωσε ο Κάμερον μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο NBC news, προσθέτοντας ότι οι τζιχαντιστές προγραμμάτιζαν επιθέσεις στην Ευρώπη αλλά και εκτός ευρωπαϊκού χώρου.
«Μας έχουν στο στόχαστρό τους, και έχουμε δημιουργήσει αυτή τη συμμαχία (...) για να εξασφαλιστεί ότι είμαστε τελικά σε θέση να καταστρέψουμε αυτήν την οργάνωση», πρόσθεσε ο Ντέιβιντ Κάμερον.
Ο βρετανός πρωθυπουργός έχει ταχθεί υπέρ των αεροπορικών επιδρομών των Ηνωμένων Πολιτειών και των αραβικών κρατών που μετέχουν στη συμμαχία κατά των τζιχαντιστών, αλλά το επίσημο Λονδίνο μέχρι στιγμής έχει σαφώς περιορισμένη συμμετοχή στις αεροπορικές επιχειρήσεις και αρκείται στην παράδοση οπλισμού στους Κούρδους μαχητές που πολεμούν τους ακραίους σουνίτες του Ισλαμικού Κράτους.
Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα Ιντιπέντεντ ο Κάμερον πιθανώς θα συγκαλέσει το βρετανικό Κοινοβούλιο αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη όπου μετέχει στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να συζητηθεί θεσμικά η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις αεροπορικές επιδρομές.
Σύμφωνα με τον βρετανό υπουργό Άμυνας Μάϊκλ Φάλον η κυβέρνηση ελπίζει ότι το κοινοβούλιο, το οποίο αρνήθηκε πέρυσι τη συμμετοχή του Λονδίνου σε οποιαδήποτε αμερικανική επιθετική ενέργεια κατά του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, θα υποστηρίξει το αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης. «Ελπίζω ότι το κοινοβούλιο τώρα θα έχει το θάρρος των ενόπλων δυνάμεων μας (...) για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρόκληση, αλλά θα δούμε», ανέφερε ο βρετανός υπουργός Άμυνας.
Εξάλλου, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σε κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί, δήλωσε ότι «όλες οι συνεισφορές» είναι απαραίτητες για να επιτευχθούν «πολιτικές λύσεις» στη Μέση Ανατολή, αναφερόμενος στην κατάσταση στον Λίβανο, στη Συρία και στο Ιράκ. «Έχουμε ανάγκη τη συνδρομή όλων προκειμένου να επιτευχθούν πολιτικές λύσεις» τόνισε.
Προβληματίζουν οι ξένοι εξτρεμιστές μαχητές
Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να υιοθετήσει κατά τη σημερινή του συνεδρίαση ψήφισμα για την καταστολή των ξένων εξτρεμιστών μαχητών.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Reuters πως το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει συμφωνήσει σε προσχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ, το οποίο έχει στόχο να «αποτρέψει και να καταστείλει την στρατολόγηση, οργάνωση, μεταφορά ή εξοπλισμό» ανθρώπων για διάπραξη, σχεδιασμό, προετοιμασία ή συμμετοχή σε εξτρεμιστικές επιθέσεις.
Το ψήφισμα σε γενικές γραμμές βάζει στο στόχαστρο ξένους εξτρεμιστές μαχητές που ταξιδεύουν σε περιοχές συγκρούσεων σε ολόκληρο τον κόσμο, με αφορμή την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους και του Nusra στη Συρία και το Ιράκ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, περίπου 12.000 μαχητές από τουλάχιστον 74 χώρες έχουν ταξιδέψει στη Συρία και στο Ιράκ προκειμένου να πολεμήσουν στο πλευρό εξτρεμιστικών ομάδων.
Σε «μαύρη λίστα» ξένοι μαχητές
Χθες, εξάλλου, επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατήρτισε «μαύρη λίστα» με περισσότερους από δέκα ξένους εξτρεμιστές μαχητές, χορηγούς και στρατολόγους που συνδέονται με εξτρεμιστικές ομάδες της Συρίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Τυνησίας και της Υεμένης.
Στη λίστα βρίσκονται άτομα από τη Γαλλία, τη Σαουδική Αραβία, τη Νορβηγία, τη Σενεγάλη και το Κουβέιτ, μεταξύ των οποίων και ένας ανώτατος ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους.
Η Γαλλία κατέθεσε λίστα τριών ατόμων στην επιτροπή και οι ΗΠΑ 11 ατόμων καθώς και τις ομάδες Ανσαρ αλ Σαρία της Τυνησίας –η οποία συνδέεται με την αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ και η οποία έχει στρατολογήσει Τυνήσιους νέους για να πολεμήσουν στη Συρία- και τις Ταξιαρχίες του Αμπτάλα Αζάμ –που επίσης συνδέονται με την αλ Κάιντα.
Ένα από τα άτομα της λίστας είναι ο Αμπντ αλ Ραχμάν Μουχαμάντ Μουσταφά αλ Καντούλι, ιρακινός που θεωρείται ανώτατος ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος προηγουμένως ήταν υπασπιστής του ιρακινού ηγέτη της αλ Κάιντα, Αμπου Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.
Επίσης, στη λίστα είναι ο νορβηγός Anders Cameroon Ostensvig Dale, που περιγράφεται ως μέλος της αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο, ο οποίος εκπαιδεύτηκε να κατασκευάζει –μεταξύ άλλων- αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, αλλά και ο Σαφι Σουλτάν Μοχαμεντ αλ Ατζμί, κουβεϊτιανός ο οποίος διοργάνωνε εράνους για το Nusra και ο οποίος διενεργεί τακτικά εκστρατείες για την εξασφάλιση δωρεών για τους μαχητές της Συρίας.
Στα ύψη οι τιμές των αμυντικών εταιρειών
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το πρώτο βράδυ των επιθέσεων κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, οι ΗΠΑ έριξαν σχεδόν όσες βόμβες και πυραύλους είχαν ρίξει κατά τον πρώτο μήνα των επιθέσεων κατά της εξτρεμιστικής οργάνωσης στο Ιράκ! Σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, το πρώτο βράδυ χρησιμοποιήθηκαν περίπου 200 πυρομαχικά καθώς και πύραυλοι Tomahawk. Συγκριτικά, στο διάστημα 8 Αυγούστου-10 Σεπτεμβρίου, χρησιμοποιήθηκαν 253 βόμβες και πύραυλοι κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.
Στο μεταξύ, η επέκταση των πολεμικών συγκρούσεων στο Ιράκ καθώς και οι εντάσεις με τη Ρωσία αναφορικά με την Ουκρανία, έχουν «στείλει» τις τιμές των αμερικανικών αμυντικών εταιρειών –όπως η Lockheed- σχεδόν σε ιστορικά υψηλά.
Σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence Defense Primes Peer Group, το οποίο παρακολουθεί τους κορυφαίους εργολάβους του Πενταγώνου, έχει καταγράψει άνοδο 18% φέτος, υπεραποδίδοντας έναντι της ανόδου 1,7% που έχει σημειώσει ο Standard & Poor's 500 Industrials Index.
«Υπάρχει η προσδοκία ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται να ενισχύσουν τις αμυντικές δαπάνες διότι ορισμένες από τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι πιο μακροχρόνιες» από αυτές τις οποίες προβλέπει το Πεντάγωνο, ανέφερε ο αναλυτής της Jefferies, Howard Rubel.