Το Πεκίνο εντείνει τις προσπάθειες για τόνωση της οικονομίας με την κεντρική τράπεζα της χώρας να προχωρά σε ένεση ρευστότητας 500 δισ. γουάν (81,35 δισ. δολ), όπως αποκαλύπτει ο ξένος τύπος. Η Wall Street Journal επικαλείται αξιωματούχο της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, ο οποίος δήλωσε ότι έγινε ένεση 100 δισ. γουάν σε κάθε μία από τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας μέσω φτηνών τρίμηνων δανείων.
«Πιστεύουμε ότι στόχος αυτής της ενέργειας είναι να παράσχει ρευστότητα προληπτικά ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος δημιουργίας ελλειμμάτων στο τραπεζικό σύστημα τις επόμενες εβδομάδες» δήλωσε ο Τζιανγκ Τσανγκ, της Barclays Capital. «Σε κάθε περίπτωση, ένεση ρευστότητας τέτοιου μεγέθους επιφέρει χαλάρωση των συνολικών πιστωτικών συνθηκών και θα συνεισφέρει στην σταθεροποίηση της οικονομίας» σχολιάζει και το πρακτορείο Reuters.
«Η αποτελεσματικότητα της κίνησης αυτής θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από το επιτόκιο που θα χρεωθεί, το οποίο δεν γνωρίζουμε» υποστηρίζει ο Σεν Μινγκάο, της Citi.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος της χώρας εξηγεί πως η κίνηση οφείλεται στη βαθιά ανησυχία της κυβέρνησης για την οικονομική επιβράδυνση που καταγράφεται στην Κίνα. Το βασικό πρόβλημα στην κινεζική οικονομία είναι η απότομη επιβράδυνση που καταγράφεται στον κλάδο κατοικιών, που αντιστοιχεί στο 15% του ΑΕΠ της χώρας, προκαλώντας ευρύτερες επιπτώσεις. Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε τον Αύγουστο με το χαμηλότερο ρυθμό από το Δεκέμβριο του 2008, ενώ πληθώρα ακόμη στοιχείων επιβεβαιώνουν ότι ο κινεζικός δράκος κατεβάζει ταχύτητα. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 2,2%, η αύξηση των επενδύσεων σε πάγια επιβραδύνθηκαν στο 16,5% ενώ οι πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν κατά 10% τους πρώτους 8 μήνες του έτους.
«Οι αρχές αντιμετωπίζουν ένα δίλημμα. Από τη μία πλευρά θέλουν να διατηρήσουν την οικονομική ανάπτυξη και για αυτό η νομισματική πολιτική χρειάζεται να χαλαρώσει. Από την άλλη όμως, θέλουν να πετύχουν εξισορρόπηση της οικονομίας με διαρθρωτικές προσαρμογές. Οι δύο στόχοι είναι αντικρουόμενοι» εξηγεί ο Κιάο Λιου, του Πανεπιστημίου του Πεκίνου.
Η Helen Qiao της Morgan Stanley δήλωσε πως «η κυβέρνηση προσπαθεί πολύ να πετύχει φέτος τον στόχο ανάπτυξης για 7,5% που πλέον δείχνει ανέφικτος», ενώ η Royal Bank of Scotland Group υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας για το 2014 στο 7,2% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 7,6%, επισημαίνοντας τα αδύναμα στοιχεία του Αυγούστου.