Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για πόλεμο εναντίον των Τζιχαντιστών

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη η Ουάσιγκτον. Ραγδαίες εξελίξεις στο Λευκό Οίκο. Χωρίς τη συγκατάθεση του σώματος προχωρά ο Ομπάμα. Τι θα πει στο διάγγελμά του και γιατί αυτός ο πόλεμος θα είναι διαφορετικός. Οι επαφές Κέρι και η συμμαχία εναντίον του ΙΚ.

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για πόλεμο εναντίον των Τζιχαντιστών

«Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ξεκινήσει μία διαδικασία που είναι γνωστή στην Ουάσιγκτον, αλλά που κανείς δεν περίμενε ότι θα γίνει κατά τη δική του προεδρία. Τη διαδικασία της προετοιμασίας του έθνους αλλά και των συμμάχων για μία ακόμη στρατιωτική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή». Έτσι σχολιάζουν οι Financial Times τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο Λευκό Οίκο που περιλαμβάνουν «διαδοχικές συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου, δείπνα με πρώην αξιωματούχους της εθνικής ασφάλειας και μεταμεσονύχτια τηλεφωνήματα σε ηγέτες του εξωτερικού».

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης (περίπου στις 4.00 τα ξημερώματα της Πέμπτης ώρα Ελλάδας), όταν ο Αμερικανός πρόεδρος θα απευθυνθεί με τηλεοπτικό διάγγελμα στο λαό της χώρας, για να εξηγήσει γιατί θα πρέπει οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να επιτεθούν στους Τζιχαντιστές. «Ο κ. Ομπάμα θα πρέπει ωστόσο να εξηγήσει γιατί σε παλαιότερες δηλώσεις του, είχε απορρίψει τις ανησυχίες για το Ισλαμικό Κράτος χαρακτηρίζοντάς το με μία μικρή ομάδα μπάσκετ που θέλει να παίξει στην πρώτη εθνική» θυμίζουν οι FT και συμπληρώνουν: «Θα πρέπει επίσης να εξηγεί γιατί χρειάζεται να εξοπλίσει τους αντάρτες της Συρίας", ένα χρόνο αφότου το Κογκρέσο είχε μπλοκάρει τα σχέδια του Λευκού Οίκου για αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία.

Το κλίμα στις ΗΠΑ όμως, έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες. Τα βίντεο με τους αποκεφαλισμούς Αμερικανών υπηκόων έχουν αλλάξει την κοινή γνώμη. Δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της Wall Street Journal και του NBC δείχνει ότι οι ειδήσεις που αφορούσαν τους αποκεφαλισμούς ήταν εκείνες που παρακολουθήθηκαν περισσότερο στις ΗΠΑ κατά τα πέντε τελευταία χρόνια. Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων στηρίζουν τη στρατιωτική δράση ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Σε δημοσκόπηση της εφημερίδας Washington Post και του τηλεοπτικού δικτύου ABC News, η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών τάσσεται υπέρ των αεροπορικών πληγμάτων εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία. Εννιά στους δέκα Αμερικανούς (ποσοστό 91%) θεωρούν ότι το Ισλαμικό Κράτος συνιστά σοβαρή απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα.

Η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τους τέσσερις ηγέτες του Κογκρέσου ήταν μαραθώνια.Στη συνάντηση μετείχαν ο Χάρι Ρέιντ, ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Μιτς Μακόνελ, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στο ίδιο Σώμα, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ και η Νάνσι Πελόζι, η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή. Αυτό που ξεκαθάρισαν οι συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου είναι ότι δεν θα ζητηθεί έγκριση του Κογκρέσου για την ανάληψη δράσης. 

Αυτός ο πόλεμος άλλωστε, είναι διαφορετικός. Ο πρόεδρος Ομπάμα δεν βρίσκεται απέναντι σε ένα έθνος ή έναν δικτάτορα, όπως είχε συμβεί με το Σαντάμ Χουσεϊν, ούτε σε διασκορπισμένους τρομοκρατικούς θύλακες όπως είχε συμβεί με την Αλ Κάιντα. «Δεν μιλάμε για ένα ακόμη επιστημονικό πείραμα ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων όπως έγινε στο Ιράκ» δήλωσε ο Aaron David Miller, του Woodrow Wilson Centre. Αντί για το «σοκ και δέος» του Ιράκ, ο πόλεμος εναντίον του Ισλαμικού Κράτους θα αφορά ένα μείγμα αεροπορικών χτυπημάτων, δράσεις των ειδικών δυνάμεων, ενεργοποίησης των μυστικών υπηρεσιών και συνεισφοράς των συμμάχων στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Miller επεσήμανε πως χρειάστηκε περισσότερο από μία δεκαετία για να ανατραπεί η Αλ Κάιντα. Η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους κατά συνέπεια, πιθανότατα θα διαρκέσει περισσότερο από την προεδρική θητεία του Ομπάμα. «Δεν θα είναι μία λαμπερή επιχείρηση και δεν είναι ένας φανταχτερός στόχος. Δεν θα υπάρξουν στιγμές Hollywood» δηλωσε.

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έφτασε στη Βαγδάτη, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή για τη συγκέντρωση στρατιωτικής, πολιτικής και οικονομική στήριξης στον πόλεμο εναντίον των Τζιχαντιστών. Ο πρώτος του σταθμός ήταν η Ιορδανία, ενώ θα μεταβεί στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, όπου θα συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών του Περσικού Κόλπου, καθώς και με τους ομολόγους του της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και της Τουρκίας. 

Οι χώρες του Αραβικού Συνδέσμου είχαν ήδη εκφράσει από την Κυριακή την κοινή τους αποφασιστικότητα για την «αντιμετώπιση των τρομοκρατικών ομάδων» όπως η οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους που κατέχει μεγάλα τμήματα στο Ιράκ και τη Συρία. Και η Αίγυπτος, μια χώρα-κλειδί στην περιοχή, δήλωσε «πολιτική» στήριξη στο σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών αν και ανέφερε ότι οι όποιες ενέργειες θα πρέπει να γίνουν ως μέρος ενός ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v