Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανία: Διάσταση απόψεων Κιέβου-Μόσχας για την εκεχειρία

Για συμφωνία μόνιμης εκεχειρίας μεταξύ Ποροσέγκο και Πούτιν μίλησε αρχικά η Ουκρανία αλλά απέσυρε το «μόνιμη». Δεν συμφωνήσαμε εκεχειρία, αλλά κινήσεις ειρήνης, απαντά το Κρεμλίνο. Επιφυλακτική η Ουάσιγκτον. "Είναι μία ευκαιρία, αλλά χρειάζεται συνέχεια" δηλώνει ο Ομπάμα.

Ουκρανία: Διάσταση απόψεων Κιέβου-Μόσχας για την εκεχειρία

Διπλωματικό παιχνίδι μεταξύ Ουκρανίας και Μόσχας μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Ποροσέγκο και Πούτιν. Αμέσως μετά από την προεδρία της Ουκρανίας ανακοινώθηκε ότι οι δυο άνδρες κατέληξαν σε συμφωνία για "μόνιμη εκεχειρία" στην περιοχή Ντονμπάς -που περιλαμβάνει το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ- της ανατολικής Ουκρανίας.

Ωστόσο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου έσπευσε να δώσει διαφορετική διάσταση. Υποστήριξε ότι οι δυο πλευρές συμφώνησαν σε βήματα προς την ειρήνευση στην ανατολική Ουκρανία, αλλά κατάπαυση πυρός δεν συμφωνήθηκε καθώς «η Ρωσία δεν είναι μέρος της σύγκρουσης». Κατά τους τελευταίους μήνες άλλωστε, η Μόσχα χαρακτήριζε τις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία "εσωτερική υπόθεση" υποστηρίζοντας ότι δεν στηρίζει τους ρωσώφωνους αυτονομιστές.

«Πούτιν και Ποροσέγκο μίλησαν πράγματι για βήματα που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε κατάπαυση πυρός μεταξύ των ρωσόφωνων και των ουκρανικών στρατευμάτων. Η Ρωσία δεν μπορεί να συμφωνήσει σε κατάπαυση πυρός γιατί δεν είναι μέρος της σύγκρουσης», δήλωσε ο Dmitry Peskov στο πρακτορείο RIA. Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε πάντως την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών θετική καθώς συμφώνησαν σε μεγάλο βαθμό ως προς το τι χρειάζεται να γίνει για να επιλυθεί η ουκρανική κρίση. «Οι απόψεις των προέδρων των δύο χωρών σε μεγάλο βαθμό συμπίπτουν ως προς τους πιθανούς τρόπους να βγούμε από αυτή τη σοβαρή κρίσιμη κατάσταση» δήλωσε ο Peskov.

Λίγο αργότερα και ο ίδιος ο Ποροσένκο άλλαξε τη διατύπωση της ανακοίνωσής του, κάνοντας πλέον λόγο για "καθεστώς εκεχειρίας" και όχι για "μόνιμη εκεχειρία". "Η συζήτηση κατέληξε σε συμφωνία για καθεστώς εκεχειρίας στο Ντονμπάς. Τα μέρη κατέληξαν σε αμοιβαία κατανόηση για τα βήματα που θα διευκολύνουν την εδραίωση της ειρήνης" αναφέρει η αναθεωρημένη ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας.

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος των ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο Reuters δήλωσε πως οι αυτονομιστές επιμένουν στην αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από την περιοχή τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ειρήνη. Μάλιστα όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία παρά τις παραπάνω εξελίξεις στο Ντονέτσκ ακούγονται εκρήξεις από πυρά πυροβολικού. 

Στο Βερολίνο, εκπρόσωπος της κυβέρνησης έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «δεν υπάρχει αξιόπιστη επιβεβαίωση αυτού που πιθανόν ή πράγματι συμφωνήθηκε, το τι αφορά και πώς θα εφαρμοστεί», προσθέτοντας ότι δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα των κυρώσεων που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής το Σάββατο.

Ομπάμα: Είναι πολύ νωρίς

Ο Αμερικανός πρόεδρος, από την Εσθονία όπου συναντάται με τους προέδρους των τριών χωρών της Βαλτικής, χαρακτήρισε την εκεχειρία "ευκαιρία" συμπληρώνοντας ωστόσο ότι "χρειάζεται συνέχεια". "Καμία συμφωνία δεν είναι εφικτή ενόσω η Ρωσία στέλνει στρατό που μεταμφιέζεται σε αυτονομιστές της Ουκρανίας" δήλωσε χαρακτηριστικά" και συμπλήρωσε: "Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε τι πραγματικά σημαίνει η εκεχειρία στην Ουκρανία".

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, άλλωστε, προχώρησε μόλις σήμερα σε μία ακόμη επίδειξη ισχύος ανακοινώνοντας μεγάλη στρατιωτική άσκηση. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο RIA, το υπουργείο Άμυνας θα προχωρήσει σε μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις το Σεπτέμβριο αναπτύσσοντας τα πυραυλικά της συστήματα που αφορούν και το πυρηνικό οπλοστάσιο μεγάλο βεληνεκούς. Στις ασκήσεις θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 4.000 στρατιώτες και 400 τεχνικές μονάδες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v