Γερμανία: Εντυπωσιακή αύξηση πλεονάσματος στα 16,1 δισ.

Το πλεόνασμα του προϋπολογισμού της Γερμανίας αγγίζει πλέον το 1,1% του ΑΕΠ. Εντείνονται οι πιέσεις στο Βερολίνο για χαλάρωση της λιτότητας.

Γερμανία: Εντυπωσιακή αύξηση πλεονάσματος στα 16,1 δισ.

Την ισχύ της γερμανικής οικονομίας επιδεικνύουν τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε το Βερολίνο, ενώ η κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ δέχεται ασφυκτικές πιέσεις να χαλαρώσει την αυστηρή πολιτική λιτότητας και να δαπανήσει περισσότερο συμβάλλοντας στην ανάκαμψη της Ευρώπης. 

Τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατέγραψε πλεόνασμα 4 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους. Είναι η πρώτη φορά που δεν καταγράφει έλλειμμα από το 1991. 

Το συνολικό πλεόνασμα, συνυπολογίζοντας τους προϋπολογισμούς των κρατιδίων αλλά και το σύστημα πρόνοιας, αγγίζει το 1,1% του ΑΕΠ, στα 16,1 δισ. ευρώ. Το 2013, η Γερμανία κατέγραψε πλεόνασμα 0,3% του ΑΕΠ και το 2012 0,1% του ΑΕΠ. 

"Τα στοιχεία αυτά ενδεχομένως να εντείνουν τις πιέσεις προς το Βερολίνο να πράξει περισσότερα για την ώθηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη" σχολιάζει το πρακτορείο Reuters και συμπληρώνει: "Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ανέφερε σε ομιλία του τον προηγούμενο μήνα πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να πράξουν περισσότερα για την ώθηση της ανάπτυξης". Γαλλία και Ιταλία επίσης ασκούν πιέσεις στη Γερμανία ζητώντας μέτρα όπως μείωση της φορολογίας και ενίσχυση των αναιμικών δημοσίων δαπανών, που θα ευνοήσουν τη ζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Συρρίκνωση ΑΕΠ 0,2% το β' τρίμηνο

Εξάλλου, τα τελευταία στοιχεία επιβεβαίωσαν τη συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 0,2%, ενώ το πρώτο τρίμηνο είχε αναπτυχθεί κατά 0,7%.  Σε ετήσια βάση, το γερμανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο κατά 1,2%.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοινώθηκαν αρκετά οικονομικά μεγέθη – εκ των οποίων και ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του ινστιτούτου GfK – που δείχνουν ότι οι Γερμανοί καταναλωτές έχουν γίνει πιο απαισιόδοξοι. Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,4% τον Ιούλιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του 2012. Ο Christian Schultz, οικονομικός αναλυτής της Berenberg, εξηγεί πως οι προσδοκίες για τις καταναλωτικές δαπάνες στη Γερμανία παραμένουν ισχυρές, αλλά η κρίση στην Ουκρανία έχει ήδη επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v