Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γάζα: Νέα εκεχειρία ζητά το Κάιρο

Επανάληψη των διαπραγματεύσεων για μόνιμη εκεχειρία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων ζητά το Κάιρο. Έως τη Δευτέρα αναμένεται η απάντηση Ισραήλ και Χαμάς. "Οκ" από Χαμάς για επικύρωση της ιδρυτικής διακήρυξης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Γάζα: Νέα εκεχειρία ζητά το Κάιρο

Η Αίγυπτος απηύθυνε έκκληση σε Ισραήλ και Παλαιστίνιους να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις για μόνιμη εκεχειρία.

Ανώτατος αιγύπτιος διπλωμάτης δήλωσε πως ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είχε πληροφορήσει τον αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι ότι η Χαμάς είναι έτοιμη να μεταβεί στο Κάιρο για περαιτέρω διαβουλεύσεις, όμως η Χαμάς δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα την αναφορά αυτή, ενώ ούτε από το Ισραήλ έχει υπάρξει ακόμα σχολιασμός.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σύντομη ανακοίνωση με την οποία καλεί τις δυο πλευρές να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις. Ο Αμπάς, από το Κάιρο όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, επίσης κάλεσε για ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Ο αιγύπτιος διπλωμάτης ανέφερε πως το Κάιρο αναμένει να λάβει τις απαντήσεις του Ισραήλ και της Χαμάς μέχρι τη Δευτέρα.

Η Χαμάς έχει πει πως δεν θα σταματήσει να μάχεται μέχρις ότου αρθεί ο αποκλεισμός που έχουν επιβάλει στη Γάζα το Ισραήλ και η Αίγυπτος, ενώ τόσο το Ισραήλ όσο και η Αίγυπτος θεωρούν ότι η Χαμάς αποτελεί απειλή για την ασφάλειά τους και δεν είναι πρόθυμες να προχωρήσουν σε συμβιβασμό χωρίς να υπάρξουν εγγυήσεις ότι με την άρση του αποκλεισμού δεν θα περάσουν όπλα στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο οι Παλαιστίνιοι

Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες της Χαμάς δήλωσαν σήμερα πως έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για συμμετοχή των Παλαιστινίων στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, μια κίνηση που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για ποινική έρευνα τόσο κατά του Ισραήλ όσο και κατά της Χαμάς για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.

Ο Μουσα Αμπου Μαρζούκ, ηγέτης της Χαμάς στο Κάιρο, δήλωσε πως υπέγραψε έγγραφο που σύμφωνα με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς θα πρέπει να υπογράψουν όλες οι φατρίες προτού προχωρήσει σε σχετικό αίτημα προς το ΔΠΔ.

Αν οι παλαιστίνιοι υπογράψουν την ιδρυτική διακήρυξη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το Δικαστήριο θα έχει δικαιοδοσία να εξετάσει εγκλήματα που διεπράχθησαν στα Παλαιστινιακά εδάφη ακόμα και από το 2002.

Το Ισραήλ, το οποίο επίσης δεν είναι μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, δεν έχει προβεί ακόμα σε σχολιασμό.

Εξηγώντας την απόφαση της ισλαμιστικής οργάνωσης να υπογράψει τη διακήρυξη, ο αξιωματούχος της Χαμάς Μουσίρ αλ Μασρί δήλωσε στο Reuters πως «δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθούμε, οι Παλαιστινιακές φατρίες ηγούνται μιας νόμιμης αντίστασης τηρώντας όλους τους διεθνείς νόμους και κανόνες». «Είμαστε σε κατάσταση αυτοάμυνας», πρόσθεσε.

Σε συνάντηση με τους εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που πραγματοποίησε αυτόν τον μήνα ο παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριάντ αλ Μαλκί, προκειμένου να πιέσει για την έναρξη έρευνας, είπε πως υπάρχουν «ξεκάθαρες αποδείξεις» εγκλημάτων πολέμου από την πλευρά του Ισραήλ κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων που εξαπέλυσε στις 8 Ιουλίου.

Ο ίδιος είπε πως το τρέχον status της Παλαιστινιακής Αρχής στον ΟΗΕ, που αναβαθμίστηκε σε «κράτος» από «οντότητα» μη μέλος, με ψήφο στην Γενική Συνέλευση του Οργανισμού το 2012, της δίνει τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και πως σύντομα ενδέχεται να υπάρξει απόφαση για υποβολή του σχετικού αιτήματος.

Καθώς ούτε το Ισραήλ ούτε οι Παλαιστίνιοι είναι μέλη του ΔΠΔ, το δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία για το θέμα της Γάζας. Η δικαιοδοσία αυτή θα μπορούσε να δοθεί με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όμως ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, οι ΗΠΑ, πιθανότατα θα ασκούσαν βέτο σε μια τέτοια πρόταση.

Η συμμετοχή στο ΔΠΔ «ανοίγει» τα κράτη για έρευνα τόσο για λογαριασμό τους όσο και εναντίον τους. Αρκετές μεγάλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν αρνηθεί να επικυρώσουν την ιδρυτική διακήρυξη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, επικαλούμενες την πιθανότητα πολιτικά παρακινούμενων διώξεων.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v