Πιέσεις Μέρκελ για ειρηνευτική συμφωνία Κιέβου-Μόσχας

Δεν μπορεί να υπάρξει λύση στην ουκρανική κρίση αν μόνο η μια πλευρά ενδιαφερθεί για διπλωματική λύση, είπε η Μέρκελ από το Κίεβο. Πρέπει να απομακρυνθούν οι ένοπλοι αυτονομιστές και οι ξένοι μισθοφόροι, τονίζει ο Ποροσένκο. Συνάντηση κορυφής στις 26 Αυγούστου στο Μινσκ.

Πιέσεις Μέρκελ για ειρηνευτική συμφωνία Κιέβου-Μόσχας

Πιέσεις στη Μόσχα να εμπλακεί ενεργά σε ένα σχέδιο ειρήνευσης με το Κίεβο άσκησε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στην πρώτη της επίσκεψη στην Ουκρανία από τότε που ξέσπασε η κρίση στη χώρα, λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να υπάρξει επιτυχία αν μόνο η μια πλευρά ενδιαφερθεί για διπλωματική λύση.

«Πρέπει να υπάρχουν δυο πλευρές για να υπάρξει επιτυχία. Δεν μπορείς να επιτύχεις ειρήνη από μόνος σου. Ελπίζω πως οι συνομιλίες με τη Ρωσία θα οδηγήσουν σε επιτυχία», τόνισε η Μέρκελ.

«Τα σχέδια είναι στο τραπέζι... τώρα πρέπει να ακολουθήσει δράση», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει επίσης ανάγκη να υπάρξει εκεχειρία στην οποία θα έχουν συμφωνήσει και οι δυο πλευρές.

Η Μέρκελ, η οποία έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στη μεσολάβηση για εξεύρεση λύσης στην κρίση, σημείωσε πως το βασικό εμπόδιο για μια εκεχειρία μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών που μάχονται στα ανατολικά της χώρας, είναι η έλλειψη ελέγχου στα σύνορα των δυο χωρών.

Σημειώνεται ότι η Δύση υποστηρίζει ότι έχει επαρκείς αποδείξεις για παράνομη μεταφορά όπλων από τη Ρωσία στους αυτονομιστές, αν και η Μόσχα έχει αρνηθεί επανειλημμένως αυτόν τον ισχυρισμό.

Από την πλευρά του, ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, μετά τη συνάντησή του με την Μέρκελ, είπε πως είναι έτοιμος να εργαστεί με την Ευρώπη ώστε να φέρει την ειρήνη στη χώρα του, τόνισε όμως πως η Ουκρανία δεν θα θυσιάσει ποτέ έδαφος ή την ανεξαρτησία της.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου των δυο ηγετών, ο Ποροσένκο είπε ως η ειρήνη μπορεί να έρθει γρήγορα στη χώρα του όταν οι ένοπλοι αυτονομιστές και «οι ξένοι μισθοφόροι» -εννοώντας από τη Ρωσία- απομακρυνθούν.

«Η ουκρανική πλευρά και οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να φέρουμε ειρήνη- όχι όμως με τίμημα την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας, της Ουκρανίας, του Καζακστάν και της Λευκορωσίας πρόκειται να συναντηθούν στο Μινσκ στις 26 Αυγούστου, με θέμα την κρίση στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, είχε δηλώσει πως "το ταξίδι στο Κίεβο είναι δύσκολο και αποτελεί μια έκφραση υποστήριξης» και ότι. "ο στόχος μας είναι οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός".

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Φράιε Πρέσε, η Μερκελ δήλωσε ότι ο βασικός στόχος της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει σήμερα στο Κίεβο είναι να βοηθήσει στην επίτευξη μιας εκεχειρίας, επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στην ουκρανική κρίση.

"Από πολιτική άποψη, ο σημαντικότερος στόχος είναι να πετύχουμε μια αμοιβαία εκεχειρία", είπε η Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Φράιε Πρέσε. Η συνέντευξη θα δημοσιευτεί στο σημερινό φύλλο, ωστόσο ένα απόσπασμά της δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

"Πρέπει να φτάσουμε στο σημείο όπου δεν θα σκοτώνονται άνθρωποι σε καθημερινή βάση. Στην ατζέντα (των συνομιλιών) είναι επίσης το πώς μπορεί η Γερμανία να στηρίξει την Ουκρανία", πρόσθεσε.

Στις αρχές της εβδομάδας, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Μέρκελ θα επιχειρήσει επίσης να πείσει τον Ποροσένκο και τους σκληροπυρηνικούς εθνικιστές της Ουκρανίας που θέλουν να συντρίψουν στρατιωτικά τους αυτονομιστές στα ανατολικά, να ξανασκεφτούν τις συνέπειες που θα έχει μια τέτοια κίνηση.

"Θα συνεχίσω να εργάζομαι, με όλη την ενέργεια που διαθέτω, για να φτάσουμε στην ειρήνη με διπλωματικά μέσα. Δεν μπορεί να υπάρξει μια καθαρά στρατιωτική λύση" στην κρίση, επανέλαβε η Μέρκελ στη συνέντευξή της.

Επικοινωνία Μέρκελ-Ομπάμα

Εξάλλου, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ έκριναν σε τηλεφωνική τους συνδιάλεξη ότι η Ρωσία προχωρεί σε μια «επικίνδυνη κλιμάκωση» στην Ουκρανία, συγκεντρώνοντας έναν μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη στα σύνορα των δύο χωρών και στέλνοντας χωρίς τη συναίνεση του Κιέβου μια αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την «ανησυχία» τους για τον σημαντικό αριθμό των ρώσων στρατιωτικών που συγκεντρώνονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, για την παρουσία ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού στην Ουκρανία και τα πυρά του ρωσικού πυροβολικού στο ουκρανικό έδαφος.

Τα στοιχεία αυτά σηματοδοτούν «μια επικίνδυνη κλιμάκωση», σημείωσαν οι Ομπάμα και Μέρκελ, επιμένοντας στη «σημασία που έχει μια διμερής εκεχειρία που θα συνοδεύεται από το κλείσιμο των συνόρων και τον αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων» της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Κατά τους ίδιους, είναι «επιτακτική ανάγκη» η ρωσική αυτοκινητοπομπή να αποχωρήσει το ταχύτερο από το ουκρανικό έδαφος, καθώς όπως τόνισαν η αποστολή του κομβόι των 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια χωρίς το πράσινο φως του Κιέβου αποτελεί μια «επιπρόσθετη πρόκληση και μια παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας και της εδαφικής της ακεραιότητας».

Οι δύο ηγέτες επέμειναν πως η Ρωσία πρέπει «να αποδεχθεί τους όρους οι οποίοι τέθηκαν από την Ουκρανία και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού» σε ότι αφορά τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Η Ρωσία πρέπει να «σταματήσει τη ροή ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού, στρατιωτικού εξοπλισμού και τεθωρακισμένων οχημάτων προς την ανατολική Ουκρανία», συμφώνησαν οι δύο ηγέτες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v