Την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στο Κάιρο «όσο το δυνατόν συντομότερα» επιθυμεί ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.
«Κύριος στόχος μου είναι οι διαπραγματεύσεις για ανακωχή να επαναληφθούν στην Αίγυπτο όσο το δυνατόν συντομότερα ώστε να αποφευχθούν άλλες απώλειες και θυσίες», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, ενώ χθες ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απείλησε να κλιμακώσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς, ορκιζόμενος ότι η Χαμάς θα «πληρώσει βαρύ τίμημα» μετά τον θάνατο ενός τετράχρονου αγοριού από επίθεση με όλμο από τη Γάζα.
Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών για τον τερματισμό του νέου πολέμου, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, κατέρρευσαν την Τρίτη, χωρίς να φαίνεται ότι θα μπορέσει να υπάρξει επανάληψή τους.
Ο ισραηλινός στρατός είπε πως ένοπλοι Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν περίπου 500 ρουκέτες κατά του Ισραήλ από την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, ενώ οι αρμόδιες αρχές της Γάζας ανέφεραν πως 65 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο ίδιο διάστημα.
Σύμφωνα με την παλαιστινιακή πλευρά, από τις 8 Ιουλίου, όταν ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, έχουν σκοτωθεί 2.076 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους απλοί πολίτες.
Το αγόρι που σκοτώθηκε χθες είναι το πρώτο παιδί από την πλευρά του Ισραήλ που χάνει τη ζωή του από τον πόλεμο αυτό. Το Ισραήλ μετρά συνολικά 68 νεκρούς, οι 64 από τους οποίους στρατιώτες.
Μηχανισμό παρακολούθησης για τη Γάζα προωθούν Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία
Εν τω μεταξύ, την ιδέα της δημιουργίας ενός μηχανισμού παρακολούθησης και εξακρίβωσης για την όποια μελλοντική εκεχειρία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας προωθούν Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, προκειμένου να αποτραπούν μελλοντικές συγκρούσεις, σύμφωνα με βρετανό διπλωμάτη.
Η πρόταση περιλαμβάνεται στο περίγραμμα πιθανού προσχεδίου ψηφίσματος που ετοιμάζουν οι τρεις ευρωπαϊκές δυνάμεις. Διπλωματικές πηγές από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανέφεραν πως οι τρεις χώρες συζητούν την πρόταση με αρκετές από τις 15 χώρες μέλη του Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ιορδανία, καθώς και με τα μη μέλη Ισραήλ και Αίγυπτο.
«Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες συζητούν με άλλα μέλη του Συμβουλίου τα στοιχεία ενός ψηφίσματος», είπε σε δημοσιογράφους ο πρέσβης της Βρετανίας στον ΟΗΕ, Μαρκ Λάιαλ Γκράντ.
«Ελπίζουμε πως το συμβούλιο θα συγκληθεί για ένα σχέδιο ψηφίσματος που θα μπορέσει να υιοθετηθεί γρήγορα», τόνισε.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να είναι καλή ιδέα το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει δράση ώστε να βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.
Μια από τις βασικές ιδέες που περιλαμβάνονται στο κείμενο της πρότασης που προετοιμάζουν Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, και το οποίο έχει δει το Reuters, είναι το συμβούλιο να «καθιερώσει μια διεθνή αποστολή παρακολούθησης και εξακρίβωσης».
Όπως αναφέρεται στην πρόταση, οι ευθύνες της αποστολής αυτής θα περιλαμβάνουν την διερεύνηση των παραβιάσεων της εκεχειρίας και την αναφορά τους στο Συμβούλιο, την διευκόλυνση της κίνησης ανθρώπων και αγαθών από και προς τη Γάζα, ενώ η αποστολή θα ενεργεί και ως σύνδεσμος.
Η Ιορδανία έχει ήδη παρουσιάσει το δικό της προσχέδιο απόφασης για την εκεχειρία, δεν περιλαμβάνει όμως τη σύσταση ενός μηχανισμού παρακολούθησης, κάτι που, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές είναι και ένα από τα βασικά ελαττώματα του ψηφίσματος που πέρασε το Συμβούλιο το 2009.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αποστολή παρακολούθησης θα μπορούσε να συσταθεί από τον ΟΗΕ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση.