Την έντονη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ προκαλούν οι κινήσεις του Ιρακινού πρωθυπουργού Νουρί αλ-Μαλίκι, ο οποίος παρά τις πιέσεις αρνείται να αποχωρήσει από τη θέση του ή να αλλάξει την πολιτική του, ενώ εντείνεται η φημολογία περί επικείμενου πραξικοπήματος.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε πως ο σχηματισμός μιας νέας ιρακινής κυβέρνησης είναι κρίσιμο στοιχείο για τη σταθερότητα στη χώρα, λέγοντας πως ελπίζει ο Μαλίκι «να μην ταράξει αυτά τα νερά».
Παράλληλα, προειδοποίησε ότι θα περιοριστεί η διεθνής στήριξη για το Ιράκ εάν υπάρξει διακοπή της νόμιμης συνταγματικής διαδικασίας.
«Η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης είναι κρίσιμης σημασίας σε όρους διατήρησης της σταθερότητας και της ηρεμίας στο Ιράκ, και ελπίζουμε πως ο κ. Μαλίκι δεν θα ταράξει αυτά τα νερά», είπε χαρακτηριστικά ο Κέρι, συμπληρώνοντας ότι «ένα πράγμα που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι Ιρακινοί είναι ότι θα υπάρξει μικρή διεθνής στήριξη οποιουδήποτε είδους για οτιδήποτε παρεκκλίνει της νόμιμης υφιστάμενης συνταγματικής διαδικασίας».
Σε τηλεοπτικό του μήνυμα χθες τα μεσάνυχτα, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νουρί αλ-Μαλίκι δήλωσε πως δεν θα παραιτηθεί από τη θέση του, δεν θα αποσύρει την υποψηφιότητά του για μια τρίτη θητεία στον πρωθυπουργικό θώκο, ενώ παράλληλα κατηγόρησε τον πρόεδρο του Ιράκ, τον Κούρδο Φαούντ Μασούμ, ότι παραβίασε το σύνταγμα καθώς δεν ζήτησε εμπρόθεσμα από το μεγαλύτερο πολιτικό μπλοκ να επιλέξει πρωθυπουργό και να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο αλ-Μαλίκι δήλωσε πως σκοπεύει να υποβάλει μήνυση κατά του Μασούμ στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, ενώ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ενδέχεται να έχει ζητήσει ακόμα και τη σύλληψη του Μασούμ.
Μάλιστα, 90 λεπτά πριν από την προβολή του μηνύματός του, υπήρξαν πληροφορίες ότι μέλη του ιρακινού εθνικού Στρατού, της αστυνομίας και των αντιτρομοκρατικών δυνάμεων αναπτύχθηκαν σε διάφορα σημεία της Βαγδάτης, περιλαμβανομένης της Πράσινης Ζώνης και του Διεθνούς Αεροδρομίου της Βαγδάτης, και έχουν περικυκλώσει όχι μόνο το αρχηγείο του Ανώτατου Ισλαμικού Συμβουλίου του Ιράκ, αλλά και το σπίτι του ηγέτη του, του Αμάρ αλ-Χακίμ, καθώς και το προεδρικό μέγαρο.
Σήμερα το πρωί, ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χαϊντέρ αλ Αμπαντί, μέσω μηνύματός του στο twitter, ανέφερε πως μπλοκ που απαρτίζεται από τα μεγαλύτερα σιιτικά κόμματα του Ιράκ βρίσκεται κοντά στην ανάδειξη υποψηφίου για την πρωθυπουργία, αμφισβητώντας ευθέως τον Μαλίκι.
Σήμερα, πάντως, το ανώτατο δικαστήριο του Ιράκ απεφάνθη ότι το μπλοκ του Μαλίκι είναι το μεγαλύτερο στη βουλή, που σημαίνει ότι μπορεί να διατηρήσει τη θέση του, όπως μετέδωσε η κρατική ιρακινή τηλεόραση.
Ο πρόεδρος, σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας, θα πρέπει τώρα να ζητήσει από τον Μαλίκι να σχηματίσει νέα κυβέρνηση στο Ιράκ.
Ο Μαλίκι, προσωρινός πρωθυπουργός που αναδείχθηκε από τις εκλογές του Απριλίου, έχει αψηφήσει τις φωνές των σουνιτών, των Κούρδων και ορισμένων σιιτών να αποχωρήσει και να δώσει τη θέση του σε κάποιο πρόσωπο που θα δημιουργεί μικρότερη πόλωση.