Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαζική δολοφονία εκατοντάδων Γιαζίντι στο Ιράκ

Οι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους δολοφόνησαν τουλάχιστον 500 μέλη των Γιαζίντι, θάβοντας πολλές γυναίκες και παιδιά ζωντανά. Για "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας" κάνει λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Κουρδιστάν απευθύνει έκκληση στους συμμάχους να στείλουν όπλα.

Μαζική δολοφονία εκατοντάδων Γιαζίντι στο Ιράκ

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους δολοφόνησαν εκατοντάδες μέλη της μειονότητας Γιαζίντι, θάβοντας ορισμένους από αυτούς ζωντανούς και παίρνοντας γυναίκες για σκλάβες, δήλωσε ο ιρακινός πρωθυπουργός.

Ο υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μοχάμεντ Σία αλ Σουδανί κατηγόρησε τους Σουνίτες Μουσουλμάνους αντάρτες –που είχαν διατάξει τα μέλη της συγκεκριμένης κοινότητας να αλλαξοπιστήσουν απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα τους σκοτώσουν- ότι πανηγυρίζουν «μια άγρια θηριωδία» με επευφημίες και κραδαίνοντας τα όπλα τους, ωστόσο δεν υπάρχει ανεξάρτητη επιβεβαίωση για το συμβάν.

Σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο Reuters, ο Σουδανί είπε πως οι αναφορές για τις δολοφονίες προέρχονται από ανθρώπους που κατάφεραν να δραπετεύσουν από την πόλη Σιντζάρ. Οι Γιαζίντι είναι μια κουρδόφωνη κοινότητα, η θρησκεία των οποίων τους διαχωρίζει από τους Μουσουλμάνους και τις άλλες τοπικές θρησκείες.

«Έχουμε αποδείξεις που προέρχονται από Γιαζίντι που δραπέτευσαν από την Σιντζάρ και από ορισμένους που κατάφεραν να ξεφύγουν τον θάνατο, αλλά και εικόνες από τον τόπο του εγκλήματος που δείχνουν αναμφίβολα ότι οι συμμορίες του Ισλαμικού Κράτους έχουν εκτελέσει τουλάχιστον 500 Γιαζίντι μετά την κατάληψη της Σιντζάρ», τόνισε.

«Ορισμένα από τα θύματα, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, θάφτηκαν ζωντανά σε διάσπαρτους ομαδικούς τάφους μέσα και γύρω από την Σιντζάρ».

Περίπου 40.000 ιρακινοί Γιαζίντι (κουρδόφωνη μειονότητα) έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και βρίσκονται τώρα εγκλωβισμένοι στο βουνό Σιντζάρ στο βόρειο Ιράκ, ζητώντας απελπισμένα προστασία έναντι των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατήγγειλε τα «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» τα οποία διαπράττονται στο βόρειο Ιράκ. «Καταδικάζουμε σθεναρά τις τελευταίες επιθέσεις του αποκαλούμενου 'Ισλαμικού Κράτους' και άλλων ενόπλων οργανώσεων στο Ιράκ», ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) ανέφερε ακόμη ότι της «προκαλεί φρίκη» η «ταχεία επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης» στο βόρειο Ιράκ.

«Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι, κυρίως μειονοτικοί, εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες ζώνες λόγω των διωγμών και των παραβιάσεων θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στις περιοχές όπου προελαύνουν οι εξτρεμιστές σουνίτες μαχητές, επισήμανε η Άστον.

«Ορισμένες από αυτές τις ενέργειες θα μπορούσαν να θεωρηθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», εκτίμησε η ίδια. «Πρέπει να εξεταστούν το ταχύτερο ώστε οι δράστες τους να λογοδοτήσουν» για τα εγκλήματα αυτά, πρόσθεσε.

Ακόμη, η Κάθριν Άστον κάλεσε όλα τα μέρη «να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να εξασφαλίσουν την πρόσβαση σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και να διευκολύνουν την διανομή βοήθειας».

Στο Βατικανό, ο Πάπας Φραγκίσκος προσευχήθηκε σιωπηρά για τα θύματα των συγκρούσεων στο Ιράκ, στα οποία περιλαμβάνονται και μέλη της χριστιανικής μειονότητας. «Χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλοί Χριστιανοί, εξορίστηκαν βίαια από τα σπίτια τους, παιδιά πεθαίνουν από πείνα και δίψα στην προσπάθειά τους να δραπετεύσουν, γυναίκες απάγονται, άνθρωποι σφάζονται, βία όλων των ειδών... όλα αυτά προσβάλουν βαθύτατα τον Θεό και προσβάλουν βαθύτατα την ανθρωπότητα».

Το Κουρδιστάν ζητάει όπλα

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί απηύθυνε έκκληση στους συμμάχους να στείλουν όπλα προκειμένου να βοηθήσουν τις κουρδικές δυνάμεις να αναχαιτίσουν τους αντάρτες, οι οποίοι έχουν βάσεις στα σύνορα της Συρίας. Σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο Μπαρζανί είπε: "Δεν μαχόμαστε εναντίον μίας τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά ενός τρομοκρατικού κράτους".

Άλλος Κούρδος αξιωματούχος δήλωσε πως οι Κούρδοι ανακατέλαβαν δυο πόλεις στα νοτιοδυτικά της Αρμπίλ, της Γκουβαϊρ και τις Μαχμούρ, με τη βοήθεια των αμερικανικών αεροπορικών επιθέσεων, ωστόσο τόνισε πως δεν αναμένει να υπάρξει σύντομα τέλος στις μάχες.

Νωρίτερα, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως drones και μαχητικά αεροσκάφη έβαλλαν κατά οπλισμένων φορτηγών και θέσεων του Ισλαμικού Κράτους κοντά στην Αρμπίλ, την πρωτεύουσα της αυτόνομης Κουρδικής περιοχής.

Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη ημέρα αεροπορικών επιδρομών από τις ΗΠΑ και η Κεντρική Διοίκηση ανέφερε στην ανακοίνωσή της ότι οι επιθέσεις έχουν στόχο να προστατεύσουν τους Κούρδους πεσμεργκά στη μάχη τους κατά των ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους κοντά στην Αρμπίλ.

Σε χθεσινό του διάγγελμα από τον Λευκό Οίκο, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται σε θέση για να πλήξουν τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους γύρω από το εν λόγω βουνό, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις κουρδικές δυνάμεις στην περιοχή.

«Αισθανόμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να αποτρέψουμε το Ισλαμικό Κράτος να ανέβει στο βουνό και να σφάξει τον κόσμο που βρίσκεται εκεί», δήλωσε, προσθέτοντας πως η παροχή «ασφαλούς διάβασης» για τους εγκλωβισμένους είναι ένα πιο περίπλοκο επόμενο βήμα.

Σύμφωνα με τους FT, η ταχεία προέλαση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους έχει πιάσει απροετοίμαστους την ιρακινή κυβέρνηση και τις ΗΠΑ. Αν και αρνήθηκε να ορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ο Ομπάμα παραδέχθηκε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της, μαζί με τον ΟΗΕ και την ιρακινή κυβέρνηση, μπορεί να χρειαστούν χρόνο προκειμένου να μπορέσουν να αποσοβήσουν την απειλή του Ισλαμικού Κράτους για τις μειονότητες και το ευρύτερο ιρακινό κράτος.

«Δεν νομίζω ότι θα λύσουμε το πρόβλημα αυτό μέσα σε λίγες εβδομάδες», είπε χαρακτηριστικά.
Κατά τον ίδιο, όμως, το σημαντικότερο χρονοδιάγραμμα αφορά στην εδραίωση μιας νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας στο Ιράκ, η οποία θα δίνει «φωνή» και στον Σουνιτικό πληθυσμό, που έχει αποκλειστεί λόγω της πλειοψηφίας των σιιτών.

«Εν τέλει, δεν μπορεί να υπάρξει αμερικανική λύση στην κρίση αυτή. Πρέπει να υπάρξει ιρακινή λύση».

Στο ίδιο μήκος κύματος, όπως μεταδίδει το Reuters, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λορέν Φαμπιούς, κάλεσε τους ηγέτες του Ιράκ σήμερα Κυριακή να σχηματίσουν μια κυβέρνηση ενότητας που θα είναι ικανή να αντιμετωπίσει την προέλαση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

«Το Ιράκ χρειάζεται μια ευρεία κυβέρνηση ενότητας, και όλοι οι ιρακινοί θα πρέπει να αισθάνονται ότι εκπροσωπούνται στην κυβέρνηση αυτή, και όλοι οι ιρακινοί πρέπει να αισθάνονται ότι εκπροσωπούνται ώστε να λάβουν μέρος στην μάχη κατά της τρομοκρατίας», είπε ο Φαμπιούς σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον ιρακινό ομόλογό του στη Βαγδάτη.

Η απειλή του Ισλαμικού Κράτους ενώνει παλαιούς εχθρούς

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters, η ταχεία προέλαση του Ισλαμικού Κράτους και η απειλή που ενέχει για τον ευρύτερο αραβικό κόσμο, φαίνεται πως έχει καταφέρει να ενώσει παλαιούς εχθρούς και να δημιουργήσει απίθανες συμμαχίες.

Μπορεί ο στρατός του Λιβάνου να έχει πληρώσει μεγάλο τίμημα για την προσπάθειά του να αναχαιτίσει μια εισβολή του Ισλαμικού Κράτους από τη Συρία, όμως έχει καταφέρει να εξασφαλίσει την στήριξη των φραξιών του λιβανέζικου πολιτικού κόσμου.

Οι ηγέτες των διαφόρων λιβανέζικων πολιτικών ομάδων έχουν δείξει μια σπάνια ενότητα, συμφωνώντας ότι υπάρχει ένας κοινός εχθρός: το Ισλαμικό Κράτος, η ακραία αυτή ισλαμιστική ομάδα που κοντεύει να διαλύσει το Ιράκ και τη Συρία.

Την ανησυχία του Λιβάνου φαίνεται να συμμερίζονται ακόμα και οι παραδοσιακοί εχθροί του, και δείχνουν αποφασισμένοι να αποτρέψουν τη δημιουργία ενός ακραίου Σουνιτικού «χαλιφάτου», που θα εκτείνεται από τον Τίγρη μέχρι τη Μεσόγειο.

Έτσι, πληθαίνουν οι κινήσεις στήριξης από διάφορες απίθανες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΠΑ και του Ιράν.

Ήδη η Σαουδική Αραβία υποσχέθηκε επιπλέον 1 δισ. δολάρια για τις λιβανέζικες δυνάμεις ασφαλείας. Η κίνηση αυτή φέρνει το Ριάντ –που στηρίζει την εξέγερση κατά του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσσαντ- στο πλευρό της Συρίας, τα μαχητικά αεροσκάφη της οποίας βομβαρδίζουν θέσεις των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στα σύνορα με τον Λίβανο.

Τον αγώνα του λιβανέζικου στρατού στηρίζουν επίσης ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Σαάντ αλ Χαρίρι (Σουνίτης) και η Χεζμπολά (η ένοπλη Σιιτική ομάδα που στηρίζεται από το Ιράν και που μάχεται στο πλευρό των δυνάμεων του Ασάντ στη Συρία).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v