Η Δύση πιέζει για κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Ιράκ

Θα χρειαστεί χρόνος για να αποσοβήσουμε την απειλή του Ισλαμικού Κράτους, λέει ο Ομπάμα. ΗΠΑ και Γαλλία πιέζουν για δημιουργία νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας στο Ιράκ. Πώς η απειλή του Ισλαμικού Κράτους κατάφερε να ενώσει παραδοσιακούς εχθρούς.

Η Δύση πιέζει για κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Ιράκ

Βρετανία και Γαλλία συμμετέχουν στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στις μειονότητες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

Σύμφωνα με τους FT, μιλώντας στο Press Association, ο εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε πως αεροσκάφη της RAF ολοκλήρωσαν το βράδυ αποστολή ρίψης σκηνών, φωτισμού και φίλτρων νερού. Χθες η Γαλλία ανακοίνωσε πως και αυτή θα αποστείλει σύντομα ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ είπε πως η κυβέρνησή του συζητά το ενδεχόμενο συμμετοχής στην ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας.

Περίπου 40.000 ιρακινοί Γιαζίντι (κουρδόφωνη μειονότητα) έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και βρίσκονται τώρα εγκλωβισμένοι στο βουνό Σιντζάρ στο βόρειο Ιράκ, ζητώντας απελπισμένα προστασία από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.

Ο υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράκ δήλωσε στο Reuters πως το Ισλαμικό Κράτος σκότωσε τουλάχιστον 500 Γιαζίντι, και τους έθαψε σε ομαδικούς τάφους. Κατά τον ίδιο, υπάρχουν αποδείξεις ότι κάποιοι από τους Γιαζίντι ήταν παιδιά και γυναίκες, που θάφτηκαν ζωντανοί.

Πιέσεις για κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Σε χθεσινό του διάγγελμα από τον Λευκό Οίκο, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται σε θέση για να πλήξουν τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους γύρω από το εν λόγω βουνό, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις κουρδικές δυνάμεις στην περιοχή.

«Αισθανόμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να αποτρέψουμε το Ισλαμικό Κράτος να ανέβει στο βουνό και να σφάξει τον κόσμο που βρίσκεται εκεί», δήλωσε, προσθέτοντας πως η παροχή «ασφαλούς διάβασης» για τους εγκλωβισμένους είναι ένα πιο περίπλοκο επόμενο βήμα.

Σύμφωνα με τους FT, η ταχεία προέλαση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους έχει πιάσει απροετοίμαστους την ιρακινή κυβέρνηση και τις ΗΠΑ. Αν και αρνήθηκε να ορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ο Ομπάμα παραδέχθηκε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της, μαζί με τον ΟΗΕ και την ιρακινή κυβέρνηση, μπορεί να χρειαστούν χρόνο προκειμένου να μπορέσουν να αποσοβήσουν την απειλή του Ισλαμικού Κράτους για τις μειονότητες και το ευρύτερο ιρακινό κράτος.

«Δεν νομίζω ότι θα λύσουμε το πρόβλημα αυτό μέσα σε λίγες εβδομάδες», είπε χαρακτηριστικά.
Κατά τον ίδιο, όμως, το σημαντικότερο χρονοδιάγραμμα αφορά στην εδραίωση μιας νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας στο Ιράκ, η οποία θα δίνει «φωνή» και στον Σουνιτικό πληθυσμό, που έχει αποκλειστεί λόγω της πλειοψηφίας των σιιτών.

«Εν τέλει, δεν μπορεί να υπάρξει αμερικανική λύση στην κρίση αυτή. Πρέπει να υπάρξει ιρακινή λύση».

Στο ίδιο μήκος κύματος, όπως μεταδίδει το Reuters, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λορέν Φαμπιούς, κάλεσε τους ηγέτες του Ιράκ σήμερα Κυριακή να σχηματίσουν μια κυβέρνηση ενότητας που θα είναι ικανή να αντιμετωπίσει την προέλαση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

«Το Ιράκ χρειάζεται μια ευρεία κυβέρνηση ενότητας, και όλοι οι ιρακινοί θα πρέπει να αισθάνονται ότι εκπροσωπούνται στην κυβέρνηση αυτή, και όλοι οι ιρακινοί πρέπει να αισθάνονται ότι εκπροσωπούνται ώστε να λάβουν μέρος στην μάχη κατά της τρομοκρατίας», είπε ο Φαμπιούς σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον ιρακινό ομόλογό του στη Βαγδάτη.

Η απειλή του Ισλαμικού Κράτους ενώνει παλαιούς εχθρούς

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters, η ταχεία προέλαση του Ισλαμικού Κράτους και η απειλή που ενέχει για τον ευρύτερο αραβικό κόσμο, φαίνεται πως έχει καταφέρει να ενώσει παλαιούς εχθρούς και να δημιουργήσει απίθανες συμμαχίες.

Μπορεί ο στρατός του Λιβάνου να έχει πληρώσει μεγάλο τίμημα για την προσπάθειά του να αναχαιτίσει μια εισβολή του Ισλαμικού Κράτους από τη Συρία, όμως έχει καταφέρει να εξασφαλίσει την στήριξη των φραξιών του λιβανέζικου πολιτικού κόσμου.

Οι ηγέτες των διαφόρων λιβανέζικων πολιτικών ομάδων έχουν δείξει μια σπάνια ενότητα, συμφωνώντας ότι υπάρχει ένας κοινός εχθρός: το Ισλαμικό Κράτος, η ακραία αυτή ισλαμιστική ομάδα που κοντεύει να διαλύσει το Ιράκ και τη Συρία.

Την ανησυχία του Λιβάνου φαίνεται να συμμερίζονται ακόμα και οι παραδοσιακοί εχθροί του, και δείχνουν αποφασισμένοι να αποτρέψουν τη δημιουργία ενός ακραίου Σουνιτικού «χαλιφάτου», που θα εκτείνεται από τον Τίγρη μέχρι τη Μεσόγειο.

Έτσι, πληθαίνουν οι κινήσεις στήριξης από διάφορες απίθανες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΠΑ και του Ιράν.

Ήδη η Σαουδική Αραβία υποσχέθηκε επιπλέον 1 δις. δολάρια για τις λιβανέζικες δυνάμεις ασφαλείας. Η κίνηση αυτή φέρνει το Ριάντ –που στηρίζει την εξέγερση κατά του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσσαντ- στο πλευρό της Συρίας, τα μαχητικά αεροσκάφη της οποίας βομβαρδίζουν θέσεις των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στα σύνορα με τον Λίβανο.

Τον αγώνα του λιβανέζικου στρατού στηρίζουν επίσης ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Σαάντ αλ Χαρίρι (Σουνίτης) και η Χεζμπολά (η ένοπλη Σιιτική ομάδα που στηρίζεται από το Ιράν και που μάχεται στο πλευρό των δυνάμεων του Ασάντ στη Συρία).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v