Κανένα «φως» για ειρηνευτική συμφωνία Ισραηλινών-Παλαιστινίων

Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα, ενώ οι Παλαιστίνιοι μαχητές συνεχίζουν να εκτοξεύουν ρουκέτες κατά του Ισραήλ. Στη Δυτική Όχθη εξαπλώνεται η βία. Συνεχίζονται –χωρίς αποτέλεσμα- οι προσπάθειες για επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.

Κανένα «φως» για ειρηνευτική συμφωνία Ισραηλινών-Παλαιστινίων

Συνεχίζει το Ισραήλ το σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα να έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής πέντε Παλαιστίνιοι, ενώ οι Παλαιστίνιοι μαχητές συνεχίζουν να εκτοξεύουν ρουκέτες κατά του Ισραήλ, με τις διεθνείς πιέσεις για εξεύρεση λύσης πέφτουν στο κενό.

Τα βίαια επεισόδια εξαπλώνονται πλέον και στη Δυτική Όχθη, όπου ένας 43χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε όταν πυροβολήθηκε στο στήθος από Ισραηλινό στρατιώτη στην Χεβρώνα, σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές.

Χθες Παρασκευή, οι Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν σκοτώσει έναν άλλον Παλαιστίνιο, ο οποίος βρίσκονταν μεταξύ των διαδηλωτών που διαδήλωναν κοντά σε εβραϊκό εποικισμό έξω από τη Ραμάλα, όπως ανέφεραν ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

Η Αίγυπτος, με τη βοήθεια αμερικανών και ευρωπαίων μεσολαβητών, δεν έχει κάνει κάποια εμφανή πρόοδο ως προς την επανάληψη της 72ωρης εκεχειρίας, ωστόσο αναμένεται σήμερα να επαναλάβει τις προσπάθειες.

Η εκεχειρία έληξε χθες το πρωί, με τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές να μην βρίσκουν κοινό έδαφος στους όρους για μια συμφωνία, αλλά και να αλληλοκατηγορούνται για άρνηση παράτασης της εκεχειρίας.

Εντείνουν τις πιέσεις

Με την επανέναρξη των επιθέσεων κατά του Ισραήλ, οι μαχητές της Γάζας φαίνεται να επιχειρούν να εντείνουν τις πιέσεις και να ξεκαθαρίσουν ότι είναι έτοιμοι να αγωνιστούν προκειμένου να επιτύχουν τον στόχο του τερματισμού του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

Οι βαριές απώλειες απλών πολιτών και οι εκτεταμένες καταστροφές κατά τη διάρκεια της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα, έχουν προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή, όμως οι προσπάθειες για παράταση της εκεχειρίας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο, απέτυχαν.

Σύμφωνα με αξιωματούχους από τη Γάζα, από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν σκοτωθεί 1.886 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων απλοί πολίτες –μεταξύ τους και πάρα πολλά παιδιά. Από την πλευρά του Ισραήλ, έχουν σκοτωθεί 64 στρατιώτες κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων, καθώς και τρεις πολίτες.

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να κάνουν ότι μπορούν ώστε να προστατεύσουν τους πολίτες, μετά την αποτυχία συμφωνίας για παράταση της εκεχειρίας. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Έρνεστ, δήλωσε χθες πως «οι ΗΠΑ ανησυχούν πολύ» για τη νέα βία. «Καταδικάζουμε τις νέες εκτοξεύσεις ρουκετών και ανησυχούμε για την ασφάλεια των πολιτών και των δυο πλευρών».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, εξέδωσε παρόμοια ανακοίνωση, με την οποία καλεί τις αντιμαχόμενες πλευρές «να μην καταφύγουν σε περαιτέρω στρατιωτικές ενέργειες που μόνο θα επιτείνουν την ήδη αποκρουστική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα».

Νωρίτερα το Ισραήλ είχε δηλώσει έτοιμο να συμφωνήσει σε παράταση της εκεχειρίας, όμως η Χαμάς δεν συμφώνησε, χωρίς όμως να «κλείνει την πόρτα» τελείως στις διαπραγματεύσεις.

Η υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, σημείωσε πωςο το ζήτημα του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας πρέπει να αποτελέσει μέρος των ευρύτερων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους και πως η Χαμάς δεν θα πρέπει αυτή τη στιγμή να επιβραβευθεί για τη «χρήση βίας κατά Ισραηλινών πολιτών».

Στο Κάιρο, το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε την επανάληψη της εκεχειρίας, λέγοντας πως μόνο λίγα σημεία δεν έχουν ακόμα συμφωνηθεί.

Η Αίγυπτος μεσολαβεί στις διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών, όμως πραγματοποιεί ξεχωριστές συναντήσεις με την κάθε πλευρά, αφού το Ισραήλ και η Χαμάς αλληλοαρνούνται την νομιμότητά τους.

Σημειώνεται ότι σε συνέντευξή του στους New York Times, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, αναφερόμενος στις προσπάθειες εκεχειρία, εξέφρασε αμφιβολίες ως προς το αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς για μια μακροπρόθεσμη ειρηνευτική συμφωνία, όπως αυτή που προτείνει η Αίγυπτος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v