Τι περιμένουν οι αγορές από το Μάριο Ντράγκι

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ καλείται να δώσει απαντήσεις σε πολλά. Η κάθετη πτώση των αγορών του Νότου και η περίπτωση της Banco Espirito Santo που φέρνει ερωτήματα για τα stress tests. Τα απογοητευτικά οικονομικά μεγέθη, ο αποπληθωρισμός και οι πιέσεις Ολάντ.

Τι περιμένουν οι αγορές από το Μάριο Ντράγκι

Μετά την έντονη αναστάτωση των τελευταίων ημερών στις αγορές, η προσοχή στρέφεται τώρα στον Μάριο Ντράγκι. Με την κάθετη πτώση των χρηματιστηρίων της περιφέρειας, τα απογοητευτικά μεγέθη για τη Γερμανία, την υποχώρηση του πληθωρισμού στο ανησυχητικό 0,4%, αλλά και την περίπτωση της Banco Espirito Santo, οι αγορές αναμένουν με ενδιαφέρον τις δηλώσεις του καθ’ ύλην αρμοδίου, του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τόσο για τις επόμενες κινήσεις στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, όσο και για τα επικείμενα stress tests στον τραπεζικό κλάδο.

Το κλίμα για τις κεντρικές τράπεζες αλλά και τις αγορές έχει αλλάξει από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, που κατά πολλούς φέρνει πιο κοντά την πρώτη αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ μετά τη χρηματοοικονομική κρίση. Η αμερικανική οικονομία τρέχει με απροσδόκητο ρυθμό 4%, ενώ η Fed  στην τελευταία της συνεδρίαση προχώρησε σε νέα μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 10 δισ. δολ. και διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της. Η ανακοίνωση, όμως, έδειξε ότι η ψηφοφορία δεν ήταν ομόφωνη και πως ένα από τα δέκα μέλη της FOMC ψήφισε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων. «Είναι η πρώτη διάσταση απόψεων επί προεδρίας Τζάνετ Γέλεν» σημείωσαν οι Financial Times.«Οι αγορές θα φοβούνται τώρα περισσότερο το σενάριο αύξησης των επιτοκίων και ενίσχυσης του δολαρίου» αναφέρουν και οι αναλυτές της Credit Suisse.

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 0,4% τον Ιούλιο εντείνοντας τις πιέσεις προς τον Μάριο Ντράγκι να κινηθεί ίσως και με πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Η ευρωζώνη βρίσκεται ακόμη στη ζώνη κινδύνου για αποπληθωρισμό» αναφέρει ο Peter Vanden Houte της ING και συμπληρώνει: «Επιπλέον, η κλιμάκωση της κρίσης με τη Ρωσία υπονομεύει τις προοπτικές ανάπτυξης και είναι μάλλον απίθανο να απομακρυνθούν σύντομα οι φόβοι αποπληθωρισμού».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ρητά λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ πως το ευρώ δεν έχει υποχωρήσει αρκετά. « Πολλά θα εξαρτηθούν από το επίπεδο του ευρώ, που έχει αποδυναμωθεί τις τελευταίες λίγες ημέρες, αλλά όχι αρκετά» είπε και συμπλήρωσε: «Η ΕΚΤ πρέπει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ενισχύσει τη ρευστότητα στην οικονομία». Τα στοιχεία από την οικονομία συνηγορούν. Η Ιταλία κατρακύλησε ξανά σε περιοχή ύφεσης, ενώ η γερμανική βιομηχανική ατμομηχανή φαίνεται πως κατεβάζει ταχύτητα με την αιφνιδιαστική μείωση των παραγγελιών κατά 3,2%.

Τα stress tests

Ένα επίσης φλέγον ζήτημα στο οποίο θα κληθεί να δώσει απαντήσεις ο Μάριο Ντράγκι είναι οι εξελίξεις αναφορικά με τη διαδικασία αξιολόγησης ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (AQR) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία ολοκληρώνεται το φθινόπωρο. Η περίπτωση της Banco Espirito Santo δείχνει πως το θέμα χρήζει επανεξέτασης. Η Πορτογαλία με τους δικούς της χειρισμούς κατάφερε να σώσει τη μεγαλύτερη τράπεζά της χρησιμοποιώντας μέρος των 6,4 δισ. ευρώ που είχαν μείνει από το πρόγραμμα στήριξης.

Άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όμως, μπορεί να μην έχουν διαθέσιμα κεφάλαια όπως είχε η Πορτογαλία για να στηρίξουν τις τράπεζές τους σε περίπτωση που τα AQR δείξουν ότι υπάρχουν κεφαλαιακά κενά. Η προσφυγή στις αγορές, από την άλλη πλευρά, δεν είναι λύση που προτιμούν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι γιατί δεν είναι τόσο ευέλικτη ούτε τόσο άμεση. «Η προσφυγή στις αγορές χρειάζεται μήνες. Για να σωθεί όμως μία τράπεζα χρειάζεται να γίνουν κινήσεις μέσα σε μία ημέρα» εξηγεί ο Richard Murphy της βρετανικής συμβουλευτικής Tax Research LLP.

«Η ανάγκη για ταχύτατες κινήσεις ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόβλημα ρευστότητας για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες σε περίπτωση που αρκετές τράπεζες αποδειχθεί ότι έχουν προβλήματα στα AQR της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» σχολιάζει και το πρακτορείο Bloomberg και συμπληρώνει: «Ενδεχομένως να απαιτηθεί βραχυπρόθεσμη κρατική παρέμβαση απογοητεύοντας τις πιστώτριες χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, που θέλουν να δείξουν στους φορολογούμενους πολίτες τους ότι δεν πληρώνουν πλέον για τις τράπεζες».

«Η Ελλάδα έχει ακόμη τα 11,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» θυμίζει το Bloomberg και συμπληρώνει: «Η Ιταλία, όμως, μόλις τώρα αναπτύσσει αντίστοιχο κρατικό ταμείο».

«Η Πορτογαλία ήταν τυχερή που είχε τα κεφάλαια διαθέσιμα για να καλύψει το κεφαλαιακό κενό» δήλωσε και ο Nicholas Spirο της Spiro Sovereing Strategy και συμπλήρωσε: «Άλλες οικονομίες της περιφέρειας με ευάλωτους τραπεζικούς τομείς, κυρίως η Ιταλία, μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να δράσουν τόσο γρήγορα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v