Κύπρος: Από τον... «Ονασαγόρα» ξεκινούν οι γεωτρήσεις

Σε έξι σχηματισμούς στα μπλοκ 2, 3 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ εστιάζει η κοινοπραξία ΕΝΙ-Kogas το πρόγραμμα γεωτρήσεων. Η πρώτη τον φθινόπωρο στο σχηματισμό "Ονασαγόρας". Υπογραφή MoU για την αξιοποίηση του αερίου της ΑΟΖ.

Κύπρος: Από τον... «Ονασαγόρα» ξεκινούν οι γεωτρήσεις

Στους έξι ανέρχονται οι γεωλογικοί σχηματισμοί που ανακάλυψαν οι σεισμικές έρευνες στα μπλοκ (οικόπεδα) 2, 3 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ, από την κοινοπραξία ENI (Ιταλία)-KOGAS (Κορέα). Μάλιστα η αρμόδια υπηρεσία της Κύπρου, έχει δώσει στα μπλοκ τα ονόματα «Ονασαγόρας», «Ζήνων», «Κινύρας», «Αμαθούσα», «Ευαγόρας» και «Πράξανδρος».

Από τα μπλοκ αυτά, η κοινοπραξία έχει αποφασίσει να κάνει γεωτρήσεις στα τέσσερα πρώτα, ενώ για τα δύο τελευταία συνεχίζει την επεξεργασία των δεδομένων που προέκυψαν, προκειμένου να λάβει σύντομα αποφάσεις για τη συνέχιση των ερευνών. Τα παραπάνω αποκάλυψε σε ξένα Μέσα ο κύπριος υπουργός Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος στις αναμενόμενες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στα τρία θαλάσσια μπλοκ της ΕΝΙ-Kogas και στα δύο της Τotal, στηρίζει τις ελπίδες για την υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης υγροποίησης αερίου στο Βασιλικό, που θα μετατρέψει το νησί σε κόμβο παραγωγής και διακίνησης φυσικού αερίου.

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά στο ερευνητικό πρόγραμμα της κοινοπραξίας ΕΝΙ-Kogas, σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, η πρώτη γεώτρηση θα γίνει το φθινόπωρο στον σχηματισμό «Ονασαγόρας» στο μπλοκ 9. Το μπλοκ αυτό, όπως φαίνεται και στο χάρτη, συνορεύει με το μπλοκ 12 στο οποίο η κοινοπραξία Noble-Delek, ανακάλυψε το πρώτο κοίτασμα αερίου της κυπριακής ΑΟΖ με απόθεμα 5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, ή κάτι λιγότερο από 150 δισ. κυβικά μέτρα. Γενικά τα μπλοκ της κυπριακής ΑΟΖ για τα οποία υπήρξε ενδιαφέρον, βρίσκονται στα ΝΑ τμήματα της ΑΟΖ του νησιού και κοντά σε ήδη ερευνημένους σχηματισμούς. Όσο για το ερευνητικό πρόγραμμα της Total, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι γεωτρήσεις πρόκειται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2015.

Η μονάδα υγροποίησης

Η δημιουργία μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου παραμένει στρατηγικός στόχος της Κύπρου. Ωστόσο η επίτευξη του επηρεάζεται έντονα από τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή και τα σενάρια διαμόρφωσης των τιμών φυσικού αερίου στο μέλλον, που επηρεάζουν σημαντικά τη βιωσιμότητα επενδύσεων που θα απαιτήσουν κεφάλαια άνω των 10 δισ. ευρώ. Από την επεξεργασία σεναρίων διαμόρφωσης τιμών, προκύπτει ότι όσο μικρότερη είναι η τιμή του φυσικού αερίου, τόσο θα απαιτούνται μεγαλύτερες ποσότητες αποθεμάτων, για την στήριξη επενδύσεων παρόμοιου μεγέθους. Σύμφωνα δε με όλες τις ενδείξεις οι προοπτικές στο μέλλον οδηγούν σε μείωση των τιμών, λόγω αυξημένης παραγωγής και έναρξης εξαγωγών από τις ΗΠΑ λόγω shale gas, έναρξης της λειτουργίας μονάδων υγροποίησης σε Αυστραλία και ΝΑ Ασία, μείωσης της κατανάλωσης στην Ιαπωνία μετά την σταδιακή επαναλειτουργία των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.

Με τα δεδομένα αυτά, και μετά την αποτυχία συμφωνίας με το Ισραήλ για την τροφοδοσία της μονάδας υγροποίησης στο Βασιλικό και με αέριο από την ΑΟΖ του Ισραήλ (Λεβιάθαν, Ταμάρ, Νταλίντ), καθώς οι εξαγώγιμες ποσότητες θα τροφοδοτήσουν μονάδα υγροποίησης της Αιγύπτου (ανήκει στη βρετανική British Gas), η μοναδική προοπτική για την Κύπρο είναι η αξιοποίηση του αερίου από τη δική της ΑΟΖ.

Μόνο που για την τροφοδοσία χερσαίας μονάδας και τη βιωσιμότητα της επένδυσης στην υγροποίηση αερίου, απαιτείται να υπάρξουν βεβαιωμένα αποθέματα τουλάχιστον 12 τρισ. κυβικών ποδιών ή περίπου 340 δισ. κυβικών μέτρων, λαμβάνοντας υπόψιν τις σημερινές τιμές φυσικού αερίου.

Για την εξυπηρέτηση των στρατηγικών αποφάσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρόσφατα υπεγράφη MOU με την κοινοπραξία ΕΝΙ-Kogas. Με το memorandum οι δύο πλευρές συμφωνούν να εξετάσουν από κοινού τις δυνατότητες εκμετάλλευσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου της κυπριακής ΑΟΖ, δίνοντας προτεραιότητα στη δημιουργία χερσαίας μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v