Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιάτσενιουκ έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση της ουκρανικής βουλής, μετά την αποχώρηση δύο κομμάτων από τον κυβερνητικό συνασπισμό.
«Ανακοινώνω την παραίτηση, η οποία συνδέεται με την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού και τα εμπόδια στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης» ανέφερε στο ουκρανικό κοινοβούλιο ο κ. Γατσένιουκ.
Νωρίτερα την Πέμπτη, δυο ουκρανικά κοινοβουλευτικά κόμματα αποχώρησαν από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το κεντροδεξιό Ουντάρ (Γροθιά) του πρώην πυγμάχου Βιτάλι Κλίτσκο και το δεξιό, εθνικιστικό Σβόμποντα (Ελευθερία) του Όλεγκ Τιαγκνιμπόκ ανακοίνωσαν ότι εγκαταλείπουν τον κυβερνητικό συνασπισμό ώστε να μπορέσουν να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές.
«Ο κυβερνητικός συνασπισμός Ευρωπαϊκή Επιλογή έχει πάψει να υφίσταται στο κοινοβούλιο», ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ουκρανικής βουλής Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ.
«Η κοινωνία επιθυμεί να αλλάξουν πλήρως οι κρατικές αρχές», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ποροσένκο, προσθέτοντας ότι η κίνηση αυτή των δύο κομμάτων συμμορφώνεται προς την επιθυμία του λαού.
Σημειώνεται ότι για να μπορέσει να διαλυθεί το κοινοβούλιο και να προκηρυχθούν εκλογές θα πρέπει ο κυβερνητικός συνασπισμός να πάψει να υφίσταται για διάστημα 30 ημερών και να μην σχηματιστεί καινούργιος. Όταν πληρούνται οι όροι αυτοί, ο πρόεδρος μπορεί να προκηρύξει εκλογές οι οποίες πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο σε διάστημα δύο μηνών.
Διαλύθηκε το κομμουνιστικό κόμμα
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε σήμερα τη διάλυση του Κομμουνιστικού Κόμματος το οποίο οι αρχές κατηγορούν ότι υποστηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες.
«Είναι μια ιστορική στιγμή. Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά ένα κομμουνιστικό κόμμα στο ουκρανικό κοινοβούλιο», δήλωσε ο Τουρτσίνοφ απευθυνόμενος στους βουλευτές.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο είχε επικυρώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ένα νόμο ο οποίος επιτρέπει στον πρόεδρο του κοινοβουλίου να ζητεί τη διάλυση μιας πολιτικής ομάδας ο αριθμός των μελών της οποίας είναι μικρότερος από αυτόν της πιο μικρής πολιτικής ομάδας που σχηματίζεται μετά τις βουλευτικές εκλογές.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ουκρανίας (PCU) είχε αρχικά 33 βουλευτές, όμως έχουν απομείνει 23 σε σύνολο 450 βουλευτών στο κοινοβούλιο.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του PCU Πέτρο Σιμονένκο κατήγγειλε την «παράνομη» απόφαση.
«Θα πολεμήσουμε», υπογράμμισε μιλώντας στον ρωσικό ραδιοφωνικό σταθμό Ηχώ της Μόσχας.
Εξάλλου η ουκρανική δικαιοσύνη ξεκίνησε την Τρίτη να εξετάζει το ζήτημα της απαγόρευσης του Κομμουνιστικού Κόμματος, έπειτα από αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU), οι κομμουνιστές υποστηρίζουν τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.
Ε.Ε.: Νέα ονόματα στη λίστα με τις κυρώσεις κατά Ρωσίας
Εκπρόσωποι των 28 κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να προσθέσουν και άλλα πρόσωπα και οντότητες στη λίστα με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Παράλληλα, αποφάσισαν να διευρύνουν τα κριτήρια επιβολής κυρώσεων, περιλαμβάνοντας πρόσωπα και οντότητες που στηρίζουν ή επωφελούνται από τα «ρωσικά κέντρα λήψης αποφάσεων».
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων συζήτησαν ακόμα για επιπλέον στοχευμένες κυρώσεις σε συγκεκριμένους τομείς της ρωσικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου αυτού της ενέργειας. Οι συνομιλίες των εκπροσώπων θα συνεχιστούν την Παρασκευή.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Reuters πως η Ε.Ε. προσέθεσε στη λίστα των κυρώσεων 15 πρόσωπα και 18 εταιρείες.
«Δεν έχουμε πυραύλους Buk»
Εν τω μεταξύ, τάση διχασμού μεταξύ των ομάδων των αυτονομιστών διαφαίνεται τις τελευταίες ημέρες και ιδιαίτερα μετά την πτώση του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών. Ορισμένες ομάδες αυτονομιστών λένε ότι πράγματι διαθέτουν σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων Buk, άλλες όμως το διαψεύδουν, εμμένοντας στην αρχική τους στάση, παρά τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο πύραυλος που κατέρριψε το Boeing εκτοξεύθηκε από περιοχή η οποία ελέγχεται από τους αυτονομιστές.
Χθες, το Reuters μετέδωσε συνέντευξή του με ισχυρό –όπως αναφέρονταν- διοικητή των ουκρανών ανταρτών, ο οποίος επιβεβαίωνε για πρώτη φορά ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές είχαν ένα σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων Buk (ή SA-11),
Ωστόσο, σήμερα ο πρωθυπουργός της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Αλεξάντερ Μποροντάι χαρακτήρισε «ψευδή» τα στοιχεία ότι οι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία διαθέτουν πυραύλους Buk.
"Δεν ρίξαμε εμείς τα μαχητικά"
Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε την ανακοίνωση του συμβουλίου ασφαλείας της Ουκρανίας, το ο ποίο ισχυρίστηκε ότι οι πύραυλοι που κατέρριψαν δυο ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο ρώσο αξιωματούχο.
«Σε μια προσπάθεια να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη, να εκτρέψουν την προσοχή από την καταστροφή του Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών, οι φαντασίες των αρχών του Κιέβου αξίζουν να συμπεριληφθούν στην Κόκκινη Βίβλο των στρατιωτικών αφορισμών», δήλωσε η πηγή.
Χθες, το ουκρανικό συμβούλιο ασφαλείας δήλωσε πως προκαταρτικές πληροφορίες έδειξαν ότι οι πύραυλοι που κατέρριψαν τα δυο μαχητικά πάνω από την ανατολική Ουκρανία εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία.